Tujina

Evropski poslanci predlagali vstop Zahodnega Balkana v območje roaminga

Bruselj , 23. 11. 2022 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina več kot 80 evropskih poslancev je Evropsko komisijo pozvala, naj vključi države Zahodnega Balkana v območje brezplačnega mobilnega gostovanja (roaminga) v EU. V pismu, naslovljenem na predsednico komisije Ursulo von der Leyen, so poslanci zapisali, da so se države Zahodnega Balkana izkazale kot zanesljive partnerice EU.

"Pozivamo Evropsko komisijo, naj hitro predstavi jasen načrt za odpravo doplačil za mobilno gostovanje med EU in Zahodnim Balkanom ter tako razširi evropsko območje prostega gostovanja v korist evropskih državljanov. Čas za ukrepanje je zdaj," so evropski poslanci zapisali v pismu, ki ga povzema spletni portal Balkan Insight.

Ursula Von der Leyen je sredi septembra med obiskom Kijeva dejala, da je Ukrajini ključno omogočiti nemoten dostop do evropskega enotnega trga, kar bo državi omogočilo več prihodkov. Kot primer je navedla zmanjšanje določenih trgovinskih ovir in vključitev Ukrajine v območje brezplačnega mobilnega gostovanja v EU.

Skupina evropskih poslancev je predsednici komisije zagotovila, da podpirajo vstop Ukrajine v to območje, so jo pa ob tem opozorili, da obstaja še ena evropska regija, ki si zasluži brezplačno. To so države Zahodnega Balkana.

Evropski poslanci so spodbudili Evropsko komisijo, naj države Zahodnega Balkana vključi v območje brezplačnega mobilnega gostovanja.
Evropski poslanci so spodbudili Evropsko komisijo, naj države Zahodnega Balkana vključi v območje brezplačnega mobilnega gostovanja. FOTO: Shutterstock

Evropski poslanec in sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz je dejal, da bi morala komisija prispevati k močnejšemu povezovanju z oblikovanjem evropskega območja brezplačnega gostovanja, ki bi vključevalo Zahodni Balkan. "Nujno potrebujemo tesnejše povezovanje držav Zahodnega Balkana in EU, eden od korakov za to pa bi bila odprava ovir za gostovanje," je prepričan Waitz.

S to potezo bi se pomagalo tudi pri naslavljanju vsakodnevnih težav državljanov Zahodnega Balkana, ki živijo in delajo v EU, pogosto stran od svojih družin, in se soočajo z visokimi stroški gostovanja, je poudaril.

Šest držav Zahodnega Balkana – Bosna in Hercegovina, Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Srbija – je aprila 2019 podpisalo regionalni sporazum o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja. V prvi fazi so se cene gostovanj s prvim julijem znižale za 27 odstotkov, s prvim julijem 2021 pa so bili stroški gostovanja ukinjeni.

Evropska uredba o mobilnem gostovanju od 15. julija 2017 evropskim državljanom omogoča, da med potovanjem v drugih državah EU kličejo, pošiljajo sporočila in brskajo po spletu brez dodatnih stroškov. S prvim julijem 2022 se je brezplačno mobilno gostovanje v EU podaljšalo za deset let.

Glasujte za najboljši portal v regiji.
Glasujte za najboljši portal v regiji. FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
24. 11. 2022 11.43
+1
Še malo se bojo ti Evropejci igrali in zafrkavali Balkance, na katere gledajo zviška, verjetno pečejo Nemce slabi spomini iz Balkana še iz 2 SV, in potem bodo Balkan prevzele gospodarsko, politično in vojaško druge zainteresirane države kot Rusija, Koitajska, Turčija in sedaj še Azerbajdžan in potem se bodo ti samo zaverovani Evropejci čudili in kazali s prstom na nekakšne zunanje sovražnike in na "nehvaležne" Balkance, ker bodo izgubili vpliv na pomembno področje, samo 18 letno zafrkancijo Makedonije naj si pogledajo in vse je vidno.