Tujina

Floridski guverner podpisal zakon z novimi omejitvami dostopa do volitev

Tallahassee, 06. 05. 2021 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Floridski guverner Ron DeSantis je podpisal zakon o volitvah, ki prinaša nove omejitve glede volitev po pošti in nabiralnikov za glasovnice ter uvaja nove zahteve za identifikacije volivcev, ki bi radi volili po pošti. Gre za zadnjega v vrsti republikanskih zakonov, ki v ZDA omejujejo dostop do volitev.

Nov zakon med drugim zahteva, da se volivci za volitve po pošti prijavijo posebej za vsak cikel splošnih volitev. Doslej so se morali prijavljati na dva cikla, torej na osem let.

Volitve
Volitve FOTO: Shutterstock

Zakon strankarskim opazovalcem volitev daje več možnosti za ugovore ter zahteva, da tisti, ki volivcem pomagajo pri dostopu do volišča, ostanejo najmanj 45 metrov stran od volišča. Prej je bila meja 30 metrov.

Republikanci so po zadnjih splošnih volitvah, ki jih je nekdanji predsednik Donald Trump označil za prevaro, v zveznih državah, kjer imajo oblast, pohiteli s sprejemanjem zakonov, ki uvajajo nove omejitve dostopa do volitev.

Takoj po DeSantisovem podpisu zakona je Liga volivk Floride skupaj z drugimi organizacijami vložila tožbo, s katero skušajo blokirati njegovo uveljavitev. Floridski republikanci so potrebo po novem zakonu utemeljili s Trumpovo neutemeljeno obtožbo, da so volitve po pošti prevara, čeprav je tudi sam volil na ta način in na Floridi zmagal.

Trumpove trditve o prevarah zavrnjene več kot 60-krat

Trumpove trditve o prevarah so bile več kot 60-krat zavrnjene na različnih sodiščih v ZDA, vse tja do vrhovnega sodišča. Republikanci kljub temu sprejemajo zakone in trdijo, da so potrebni v boju proti prevaram, ki so v ZDA izjemno redke in ne vplivajo na izide.

Tudi DeSantis je ob podpisu zakona dejal, da so bile zadnje splošne volitve na Floridi najbolj gladko izpeljane in najuspešnejše od vseh po zveznih državah ZDA. Zakon je podpisal v živo v oddaji televizije Fox News.

Razlika med lanskoletnimi in prejšnjimi volitvami v ZDA je bila v tem, da je veliko število ljudi zaradi pandemije covida-19 raje volilo po pošti. To so predvsem delali demokrati in neodvisni volivci, ki so pandemijo vzeli resneje kot republikanci.

Na Floridi so po pošti do lani bolj volili republikanci kot demokrati, novembra lani pa so demokrati tam po pošti poslali 2,2 milijona glasovnic, republikanci pa 1,5 milijona.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexandra Blaži
07. 05. 2021 10.51
+1
To, da človek gre na volišče in ne rabi pokazat osebnega dokumenta je ABSURD, ki gre lumpom na roke :) Ampak nič ne de, to se bo spremenilo . Floridski guverner ne j..e žive sile in daje svobodo in pravice v roke narodu . Upam samo, da ga ne pihnejo prej, ker kaže zobe skorumpirani politiki.
nikhrast
07. 05. 2021 16.14
-1
V Severni Ameriki nimamo osebnih izkaznic, edini dokument ki ima adreso gor je vozniško dovoljenje, tega pa nimajo vsi. Sam največ na živim kjer imam bajto, tako uporabljam bančni izpisek da živim tudi tam.
Antikrist Anarhist
06. 05. 2021 21.00
Tudi Amerika ima svoje svečkarje!
Generacija56
06. 05. 2021 19.10
+4
Najprej povej, koga boš volil, potem ti bomo povedali, ali smeš... A NE???