Tujina

Glavni obtoženec za napade v Parizu: Ciljali smo civiliste, a v tem ni bilo nič osebnega

Pariz, 15. 09. 2021 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
1

Na francoskem sodišču se je zagovarjal glavni obtoženec in edini preživeli napadalec v terorističnih napadih, ki so se v Parizu zgodili novembra 2015. Za umor 130 ljudi je okrivil Francijo, ki je odobrila letalske napade na vojaško Islamsko državo v Siriji. Dejal je, da je takratni francoski predsednik želel, "da bi Francija doživela isto bolečino".

Sojenje v Parizu
Sojenje v Parizu FOTO: AP

Tožilci pravijo, da je 32-letni Salah Abdeslam edini preživeli član Islamske države, ki je tisto noč napadel Pariz. "Napadli smo Francijo, ciljali njeno prebivalstvo, civiliste, vendar pa v tem ni bilo nič osebnega," je Abdeslam dejal na sojenju, poroča BBC.

Izpostavil je nekdanjega predsednika Françoisa Hollanda in dejal, da je, ko je odobril letalske napade na vojaško Islamsko državo v Siriji, vedel, da bodo umrli tudi francoski državljani. Francoska vojna letala niso razlikovala med moškimi, ženskami in otroki. "Želel je, da bi Francija doživela isto bolečino," je dejal. Poleg 130 ljudi, ki so umrli v napadih, je bilo poškodovanih še 350 oseb.

Obtoženec je zavrnil izraza "teroristi" in "radikalizem" ter dejal, da je šlo pri njih za "pristni islam".

Sorodniki in preživeli v sodni dvorani so ob besedah obtoženca jokali. Eden od preživelih v napadu je dejal, da je na sojenju dobil vtis, da se je Abdeslamu uspelo oddaljiti od dejanja, storjenega pred šestimi leti. "Bili smo tarča, bili smo osebno prizadeti. Potem pa nenadoma pride ven in odkrito reče, da smo bili le ob napačnem času na napačnem kraju. Vse to kaže le na pomanjkanje spoštovanja do tega, kar so vse žrtve preživele," je dejal.

Francija je bila 13. novembra 2015 priča najbolj krvavim napadom po drugi svetovni vojni. Državo, ki si še ni opomogla po januarskih napadih na satirični tednik Charlie Hebdo, so v enem večeru pretresli pokol v pariški koncertni dvorani Bataclan, samomorilski napad na stadionu v predmestju prestolnice in streljanje na obiskovalce barov in restavracij v vzhodnem delu mesta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
15. 09. 2021 21.58
-6
V izjavi obtoženega ni nič spornega. Francozi so pobili tisoče civilistov v njegovi državi. Francoski mediji so to zatajili pred svojim prebivastvom. Zakaj zgražanje? Zob za zob.