Tujina

23-letni talec Hamasa: Nujno potrebujem zdravniško pomoč, pripeljite nas domov

Gaza, 25. 04. 2024 09.47 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hamas je objavil posnetek 23-letnega izraelsko-ameriškega talca, ki je povedal, da potrebuje zdravniško pomoč, in izraelskega premierja pozval, naj sklene dogovor za izpustitev talcev. Čeprav ni znano, kdaj je bil posnetek posnet, se ocenjuje, da je Hersh Goldberg-Polin pridržan že skoraj 200 dni. Po objavi posnetka sta se oglasila njegova starša in ga pozvala, naj "ostane močan".

Po objavi videoposnetka, ki naj bi dokazoval, da je 23-letni izraelsko-ameriški talec Hersh Goldberg-Polin še živ, sta njegova mama in oče pozvala, naj pristojni naredijo več za zagotovitev novega dogovora o izpustitvi talcev. Po njunem mnenju bi morali Izrael, Hamas, ameriški posredniki, Egipt in Katar skleniti dogovor in "svojce ponovno združiti s svojimi ljubljenimi", hkrati pa "končati trpljenje v tej regiji". 

Goldberg-Polin je v videoposnetku, ki je bil v sredo objavljen na Hamasovem računu na Telegramu, pod prisilo povedal, da potrebuje zdravniško pomoč. Kritičen je bil tudi do poskusov izraelske vlade glede pogajanja o vrnitvi talcev.  

Večtedenska pogajanja namreč niso prinesla dogovora, saj je Hamas zavrnil zadnji predlog šesttedenskega premirja v zameno za izpustitev 40 od preostalih 133 talcev. Najmanj 30 talcev naj bi bilo mrtvih, poroča BBC.

Zdi se, da Izrael kljub opozorilom o potencialno katastrofalnih humanitarnih posledicah za 1,5 milijona razseljenih Palestincev nadaljuje z načrti za ofenzivo v Rafi na jugu Gaze.  

23-letnik Netanjahuju: Naredi, kar se od tebe pričakuje, in nas pripelji domov

23-letnik se je 7. oktobra udeležil glasbenega festivala Supernova, ko so strelci iz Gaze pod vodstvom Hamasa nenadoma vdrli na izraelsko ozemlje in po izraelskih podatkih približno 1200 ljudi ubili in zajeli 253 talcev. Na festivalu je bilo ubitih več kot 360 ljudi.

Goldberg-Polin se je med napadom skupaj z več deset drugimi zatekel v zaklonišče proti bombam, vendar pa so se strelci zbrali pred zakloniščem in začeli vanje metati granate.

Pred videoposnetkom, ki je bil objavljen v sredo, so Goldberg-Polina nazadnje živega videli na drugem Hamasovem videoposnetku, ko so ga nalagali na tovornjak, videti pa je bilo tudi, da mu je manjkal del leve roke. V novem videoposnetku je povedal, da se "bori za svoje življenje" in da ima po telesu več hudih ran. Dodal je tudi, da potrebuje nujno zdravniško pomoč. 

Hersh Goldberg-Polin
Hersh Goldberg-Polin FOTO: AP

Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovo vlado je obtožil, da sta preostale talce "pustila za sabo" in bil kritičen do neuspešnih poskusov pogajanj za njihovo izpustitev. "Naredi, kar se od tebe pričakuje, in nas zdaj pripelji domov," je dejal v posnetku. 

Organizacija, ki se bori za izpustitev talcev - Forum talcev in pogrešanih družin, je sporočila, da je družina podala dovoljenje za objavo novega videoposnetka. "Ta žalostni videoposnetek služi kot nujen poziv k hitremu in odločnemu ukrepanju za rešitev te grozljive humanitarne krize in zagotavljanje varne vrnitve naših ljubljenih," je opozorila.

Posnela sta se tudi Hershova starša

Na dogajanje sta se Hershova starša odzvala tudi z lastnim posnetkom. Povedala sta, da jima je odleglo, da ga vidita živega, a da sta hkrati zaskrbljena glede njegovega zdravja in dobrega počutja. Skrbi ju tudi za vse druge talce in ostale, ki trpijo v tej regiji. "Danes smo tukaj s prošnjo vsem voditeljem strani, ki so se do danes pogajale. To vključuje Katar, Egipt, Združene države, Hamas in Izrael. Bodite pogumni, upajte si, izkoristite ta trenutek in sklenite dogovor, da se vsi ponovno združimo z našimi ljubljenimi in končamo trpljenje v tej regiji," je povedal oče Jon Goldberg-Polin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mama Rachel Goldberg-Polin je nato neposredno nagovorila svojega sina z besedami: "Hersh, če lahko to slišiš, smo danes prvič v 201 dneh slišali tvoj glas. Če nas slišiš, ti sporočamo, da te imamo radi, ostani močan, preživi." 

Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Daniel Hagari je v izjavi povedal, da "ta psihološki teroristični videoposnetek ni samo opomin na to, kaj je Hamas naredil 7. oktobra, ampak opomnik, kako bolna je ta teroristična skupina, ki terorizira tudi talce in njihove družine".

Po podatkih ministrstva za zdravje ozemlja, ki ga vodi Hamas, je bilo od 7. oktobra v Gazi ubitih več kot 34.200 ljudi. Izrael izvaja vojaško kampanjo za uničenje Hamasa in osvoboditev talcev. Po dogovoru, sklenjenem novembra, je Hamas že izpustil 105 talcev – večinoma žensk in otrok – v zameno za enotedensko prekinitev ognja in za izpustitev okoli 240 palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja