Tujina

Iranski policisti spolno nadlegovali protestnico: 'Kaj počno za zaprtimi vrati?'

Tehran, 14. 10. 2022 21.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Shodi in protesti v Iranu se nadaljujejo, prav tako pa tudi poskusi oblasti, da bi jih umirili, zato nadaljujejo z množičnimi aretacijami. Državljanom še vedno omejujejo dostop do spleta, a protestnikom kljub temu uspe s širšim svetom deliti posnetke, na katerih ozaveščajo tudi o nasilju, ki so ga deležni s strani oblasti.

V petek je po družbenih medijih tako zaokrožil videoposnetek, na katerem med aretacijo protestnico policisti spolno napadejo. Pod njim so se zvrstili številni komentarji ogorčenih uporabnikov, ki zaradi spolnega napada vodjo policije pozivajo k odstopu. Napadalce so ostro obsodili tudi nekateri vladi naklonjeni uporabniki, piše BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogodek se je zgodil na sredinem protestu na ulicah Teherana. Iz posnetka je razvidno, da je skupina zaščitenih policistov pristopila do ženske in jo obkrožila. Eden izmed njih jo nato zgrabi za vrat in jo popelje med večjo skupino policistov na motorjih. Med sprehodom do kolegov se ženski z zadnje smeri približa še en policist in jo zgrabi za zadnjico. 

Protestnica je nato pokleknila, policisti pa so jo znova obkrožili. Snemalka  je nato rekla: "Pulijo jo za lase." Protestnica je nenadoma vstala in stekla s prizorišča, snemalka pa je ob tem izpostavila tudi nasmešek, ki se je med dogodkom izrisal na obrazu policijskega poveljnika. Avtentičnost posnetka je preveril BBC.

A spolni napad, ki se je zgodil v javnosti, je sprožil tudi vprašanja – kaj policisti z ženskami počno za zaprtimi vrati? Številni zaporniki, zlasti politični , že leta poročajo o slabem ravnanju, tudi o spolnih in psihičnih zlorabah. Številni Iranci so pod posnetek pripisali, da so s prizorom pridobili le še dodatne razloge, zakaj je treba stopiti na ulice.

Državo pretresajo najintenzivnejši protesti v zadnjih desetih letih. Izbruhnili so prejšnji mesec, ko je v javnosti odjeknila novica, da je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Iranka. Uradni viri trdijo, da je umrla zaradi zdravstvenih zapletov, njena družina pa, da je umrla, ker jo je pretepel pripadnik moralne policije. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medvescak
23. 10. 2022 14.43
Bolje grob kt rob. Proti pošastmi islamskega sistema je treba do konca
Apostol1
15. 10. 2022 14.14
+1
Ista slika kot v vseh državah , kjer vladajoči aparat izkorišča vero za obstanek na na oblasti . Pa naj bo to Iran z moralno policijo ali pa Poljska z prepovedjo splava. V Iranu obstaja diktatura verskih voditeljev , v Ameriki diktatura kapitala , v Rusiji pa le ena oseba in to je Putin , enako velja za BeloRusijo , Severno Korejo , podobno za Turčijo in pa za Madžarsko. seveda pa ne smemo pozabiti na Kitajsko kapitalistično komunistično diktaturo. kakorkoli že vse tem diktaturam pa nasprotuje samo Amerika . Za katero je lepo , da so jo odkrili pred 500leti , vseeno bi pa bilo bolje če jo ne bi.
patogen
15. 10. 2022 09.58
-1
Pretepanje in spolno izživljanje sta različni stvari. Ti ljudje vključno s policisti imajo skrajno omejeno spolno življenje. Nič onanije, nič grafije, nič flirtanja in spolnih aktivnosti. Vse do poroke. zato pridejo v evropo potrebni kot.... Zato ne preseneča, da izkoristijo vsako priložnost za izživljanje.
Ni nam vseeno
15. 10. 2022 09.31
-1
Še malo pa bo v Iranu kot v ZDA ? ...Groza.
Korintos11
15. 10. 2022 09.09
-1
Kaj Joe čaka, se malo boji?
sociedadreal1
15. 10. 2022 08.48
+0
kaj so jo nadlegovali. malo so jo lasali!po babje!poglejte si raje video kako nemški policaji pretepajo navijače st. Paulija v Hamburgu! boks, boks v ledvice!