Tujina

Iz pripora v Zambiji po 46 dneh izpustili osem Hrvatov

Ndola, 24. 01. 2023 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem hrvaških državljanov, ki jim v Zambiji sodijo zaradi suma trgovine z otroki, je zapustilo pripor, v katerem so preživeli 46 dni. Potem ko so plačali varščino, predali svoje potne liste oblastem in si na lastne stroške uredili začasno bivališče, so lahko odšli na prostost, od koder bodo dokazovali svojo nedolžnost. Sodišče jim je uredilo posebne prepustnice za gibanje, ne smejo pa zapustiti države. Znano je tudi, kje so nastanjeni otroci.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dokazovanje nedolžnosti
    02:14
    Iz SVETA: Dokazovanje nedolžnosti
  • Iz pripora v Zambiji po 46 dneh izpustili osem Hrvatov
    00:57
    Iz pripora v Zambiji po 46 dneh izpustili osem Hrvatov

"Po 46 dneh zapora so danes odšli v zasebne nastanitve, ki jim jih je priskrbel njihov odvetnik. Svoje potne liste so morali pustiti na sodišču, dobili so posebne osebne izkaznice, ki veljajo le v mestu Ndola in ne v preostali Zambiji, ne smejo zapustiti mesta," je iz Zambije poročala novinarka oddaje Preverjeno Danka Derifaj za Dnevnik Nove TV. 

Pari se morajo redno javljati policiji in se morajo zglasiti na naslednji obravnavi, ki bo 6. februarja, ko bo tožilstvo zaslišalo priče. "Vse stroške, ki jih bodo imeli med bivanjem tukaj v naslednjih treh mesecih, za kar so dobili vizum, nosijo sami. Če se postopek podaljša za več kot tri mesece, bodo znova plačali rezidenčno takso." 

Sojenje Hrvatom v Zambiji
Sojenje Hrvatom v Zambiji FOTO: AP

Izpustitev Hrvatov iz pripora je potrdil tudi minister za zunanje in evropske zadeve Gordan Grlić Radman. "Uspeli so si urediti bivališče, bili so vpisani v register, dobili so ustrezne dokumente in se nastanili tam, kjer jim najbolj ustreza. Stroške bodo nosili sami. Spremljal jih je naš konzul, vse je potekalo po pričakovanjih," je povedal. 

Ponedeljkovo obravnavo na sodišču so sicer prekinili po nekaj minutah, novi obravnavi pa sta zaradi odsotnosti sodnice, ki vodi postopek, razpisani za 6. in 10. februar. S Hrvati je bil v sodni dvorani tudi Dario Klasić s hrvaškega veleposlaništva v Pretorii. 

Povedal je, da otroci, odvzeti aretiranim, niso v sirotišnici, ampak jih je policija nastanila v poseben objekt, kjer jih obravnavajo kot žrtve. Obiskati jih še ni uspel. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spregovoril je tudi o razmerah v tamkajšnjih zaporih. "To je pod vsemi standardi, ki si jih v Evropi lahko zamislimo. Zambija nima posebnih infrastrukturnih zmogljivosti za sprejem tujcev. Hrvaški državljani so bili nameščeni v enoti za pridržanje in ne v celicah. Moški so bili že od začetka ločeni od žensk, čez dan so se lahko na kratko srečali, približno za 15 do 20 minut," je dejal in dodal, da so tamkajšnji zapori prenatrpani in da je zaprtih več ljudi, kot je kapaciteta zavoda. "Ni običajna praksa, da so priporniki, torej tisti, ki čakajo na sojenje, nastanjeni skupaj z obsojenci," je dejal. 

Spomnimo: Na letališču v Ndoli v Zambiji so 7. decembra lani aretirali štiri pare iz Hrvaške zaradi suma trgovine z otroki, saj naj bi bili dokumenti o njihovih posvojitvah ponarejeni. Vsi vpleteni krivdo zanikajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cila
24. 01. 2023 12.05
+5
Sam proces posvojitve je navadna trgovina, ker je tako dolg in drag postopek, s kopico nekih preverjanj in dokazil. Marsikdo bi z veseljem posvojil kakšnega otroka pa je to skoraj nemogoče. Medtem, ko naredi ga pa lahko vsak narkič, brez česarkoli!
Novasova
24. 01. 2023 11.57
+0
Niso imeli sreče. Ne oni, ne otroci. Kruto vse skupaj.
Perovskia
24. 01. 2023 11.40
+2
Danes se vse kupi z denarjem. Zal. Tudi ljubezen
VoxP
24. 01. 2023 11.38
+4
v primeru da so trgovali z otroci potem pa direktno na stol