Tujina

Izbruh ognjenika v bližini Tonge je največji zabeležen vulkanski izbruh

Wellington, 21. 11. 2022 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.S.
Komentarji
2

Januarski izbruh podvodnega ognjenika Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai v bližini Tonge je bil največji vulkanski izbruh, zabeležen s sodobno opremo, je sporočila skupina znanstvenikov pod vodstvom Nove Zelandije. Njihova študija med drugim razkriva, da je vulkan raznesel skoraj deset kubičnih kilometrov materiala in ostanke odvrgel tudi v mezosfero.

Geolog Kevin Mackay je pojasnil, da je izbruh dosegel rekordno višino, "saj je bil prvi, ki smo ga kdaj koli videli, da se je prebil v mezosfero". Hkrati je poudaril, da je krater vulkana zaradi moči izbruha sedaj 700 metrov globlji. Izbruh vulkana se tako lahko kosa s katastrofo na otoku Krakatoa, ki je leta 1883, še pred izumom sodobne merilne opreme, v Indoneziji zahtevala več deset tisoč žrtev. "Čeprav je bil ta izbruh velik eden največjih po Krakatoi je razlika v tem, da gre za podvodni vulkan," opozarja Mackay.

Satelitski posnetki izbruha vulkana
Satelitski posnetki izbruha vulkana FOTO: AP

Novozelandski nacionalni inštitut za raziskave vode in ozračja (NIWA) je tri četrtine materiala, ki ga je vulkan raznesel, že našel, za preostali del pa predvideva, da je bil razpršen v ozračju. Piroklastični tokovi – smrtonosni tokovi lave, vulkanskega pepela in plinov, ki dosežejo temperaturo do tisoč stopinj Celzija in hitrost do 700 kilometrov na uro – so material po morskem dnu raznesli vsaj 80 kilometrov daleč.

"Vendar se zdi, da tokovi segajo še dlje, morda celo sto kilometrov stran. Sila tokov je osupljiva. Videli smo nanose v dolinah zunaj vulkana, kar pomeni, da so imeli dovolj moči, da so tekli navzgor čez ogromne grebene in nato nazaj navzdol," je povedala glavna znanstvenica ekipe Emily Lane. Pri tem je poudarila, da so ravno ti tokovi najverjetneje poškodovali podmorske komunikacijske kable v Tongi.

Januarja je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai izbruhnil pod vodo z močjo, enakovredno stotim atomskim bombam. Sprožil je 15-metrski cunami, ki je na pacifiški otoški kraljevini porušil številne hiše in ubil najmanj tri ljudi. V naravni nesreči so bili poškodovani tudi podmorski komunikacijski kabli, kar je Tongo za več tednov odrezalo od preostalega sveta in oviralo prizadevanja za pomoč žrtvam.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bu?e24 1
21. 11. 2022 12.49
+1
3:0 za globalno gretje use krave skupi in ljudje ne prdnemo skupi tok kot je ta vulkan a vete zdej kok je to bojevanje proti globalnemu gretju primitivna logika na kvadrat
SuperVeloce
21. 11. 2022 13.37
+1
A ti se vsak dan pred spanjem trepljaš po ramenih? Izmisliš si dejstvo, zato da podpira tvojo prepričanje. Na letni ravni je recimo vulkanski izpust CO2 manj kot 1% od skupnih letnih izpustov, ki jih ustvari človek. Faktor je 1 proti 130 na povprečno leto.