Tujina

Izraelski naseljenci na Zahodnem bregu napadajo Palestince, ZN jih opozarja

Gaza, 16. 04. 2024 15.29 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Urad Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR) je izrazil resno zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja izraelskih naseljencev nad Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu. Opozoril je, da v napadih naseljencev sodeluje tudi izraelska vojska ter slednjo pozval, naj nemudoma preneha podpirati napade naseljencev na Palestince.

"Izraelske varnostne sile morajo nemudoma prenehati aktivno sodelovati v napadih naseljencev na Palestince oziroma te napade podpirati," je dejala tiskovna predstavnica OHCHR Ravina Shamdasani ter Izrael pozvala, naj tovrstne napade prepreči in odgovorne privede pred sodišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spomnila je, da so bili po umoru 14-letnega izraelskega dečka iz družine naseljencev konec tedna "v maščevalnih napadih ubiti štirje Palestinci, vključno z otrokom". OHCHR je po njenih besedah prejel tudi informacije, da so oboroženi naseljenci in izraelske sile vstopili v številna mesta in vasi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Naseljenci in vojska naj bi ranili več deset Palestincev, tudi s strelnim orožjem, in požgali na stotine domov in drugih zgradb ter avtomobilov. Trije izraelski vojaki pa so utrpeli poškodbe, ko so jih zadeli s kamni," je dodala.

OHCHR je opozoril tudi na poročila, da so izraelski naseljenci v zadnjih dneh postavili najmanj dve novi postojanki. Ti se po besedah Shamdasani nahajajo v bližini palestinskih skupnosti, ki so jih naseljenci v zadnjih mesecih večkrat napadli. Tamkajšnjim prebivalcem grozi, da jih bodo prisilno preselili z njihovih domov in zemljišč, je opozorila.

"Izrael mora kot okupacijska sila sprejeti vse ukrepe, ki so v njegovi moči, da ponovno vzpostavi javni red in varnost na okupiranem Zahodnem bregu. Ta obveznost vključuje zaščito Palestincev pred napadi naseljencev in prenehanje nezakonite uporabe sile proti Palestincem s strani vojske," je še dodala.

Po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se razmere zaostrile tudi na Zahodnem bregu. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubitih najmanj 468 Palestincev.

Količina pomoči, ki pride v enklavo, ostaja pod ciljem 

Poleg tega opozarjajo, da je za ublažitev grozljivih razmer v Gazi treba storiti več. Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) se količina pomoči, ki dnevno pride v enklavo, ni bistveno spremenila in ostaja pod ciljem 500 tovornjakov na dan, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Razrešitev katastrofalnih razmer za civiliste v Gazi mora ostati prednostna naloga," je dejala tiskovna predstavnica visokega komisarja ZN za človekove pravice Volkerja Türka in vplivne države pozvala h krepitvi prizadevanj za ublažitev grozljivih razmer v enklavi.

Humanitarna pomoč v Gazi
Humanitarna pomoč v Gazi FOTO: AP

Izrael namreč po informacijah OHCHR še naprej ovira uvoz in distribucijo pomoči v Gazi, čeprav je izraelski obrambni minister Joav Galant prejšnji teden napovedal odprtje novega mejnega prehoda na severu, kar naj bi bil eden od korakov za krepitev dostav pomoči. Po njegovih besedah si namreč Izrael želi Gazo preplaviti s pomočjo oz. vanjo na dan pripeljati 500 tovornjakov.

Po navedbah UNRWA pa se količina pomoči, ki dnevno pride v Gazo, ni bistveno spremenila in ostaja precej pod operativno zmogljivostjo obeh mejnih prehodov. Aprila je po podatkih agencije ZN v enklavo dnevno prišlo 181 tovornjakov s pomočjo, medtem ko COGAT - organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve - navaja, da je v noči na danes v Gazo prispelo 126 tovornjakov, v ponedeljek pa 237.

"Vsakih deset minut je v Gazi ubit ali ranjen otrok"

Otroci v Gazi so postali obrazi nenehne vojne, saj njihove zgodbe prikazujejo "grozljivo sliko" človeških posledic konflikta, je dejala Tess Ingram, Unicefova strokovnjakinja za komunikacije, ki je dva tedna bivala v Gazi.

Po njenih besedah je bilo od 7. oktobra 2023 v Gazi ranjenih več kot 12.000 otrok. "Ker je vsak dan poškodovanih vsaj 70 otrok, moramo povečati število medicinskih evakuacij, da bodo vsi otroci lahko dostopali do oskrbe, ki jo nujno potrebujejo. Ker je vsakih deset minut ubit ali ranjen otrok, potrebujemo predvsem prekinitev ognja."

Kot je dodala, je edini način, da se ustavi ubijanje in pohabljanje otrok, trajno premirje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3