Tujina

Karel III. v prvem nagovoru: 'Moja ljubljena mati je bila vzor meni in vsej družini'

London , 09. 09. 2022 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danica Jovanović, Urška Bitenc
Komentarji
258

Na dan po kraljičini smrti bo svoj narod prvič nagovoril kralj Karel III., ki je s soprogo Camillo že prispel v Buckinghamsko palačo, kjer je prvič pozdravil svoj narod, ki je nestrpno pričakoval njegov prvi nagovor. V govoru se je poklonil svoji materi ter zaprisegel k služenju britanskemu narodu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prvi nagovor kralja Karla III.
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Prvi nagovor kralja Karla III.
  • Iz 24UR: Nagovor Karla III.
    01:51
    Iz 24UR: Nagovor Karla III.
  • Karel III. pozdravil množico pred buckinghamsko palačo
    01:25
    Karel III. pozdravil množico pred buckinghamsko palačo
  • Nov monarh Karel III.
    00:50
    Nov monarh Karel III.
  • Odhod kralja Karla III. z gradu Balmoral
    00:39
    Odhod kralja Karla III. z gradu Balmoral
  • Žalovanje za kraljico Elizabeto II. v Londonu
    00:50
    Žalovanje za kraljico Elizabeto II. v Londonu
  • Ljudje prinašajo cvetje tudi pred grad Balmoral
    00:56
    Ljudje prinašajo cvetje tudi pred grad Balmoral
  • Poklon pokojni kraljici na Japonskem pred britanskim veleposlaništvom
    01:01
    Poklon pokojni kraljici na Japonskem pred britanskim veleposlaništvom

Ob 18. uri (19. po našem času) je Karel III. prvič nagovoril svoje ljudstvo. "Moja ljubljena mati je bila vzor meni in vsej družini. Dolžni smo ji veliko za ljubezen, pozornost, vodstvo, razumevanje in vzor." 

V prvem delu, kjer se je poklonil svoji materi, je povedal tudi, da je bila dobra kraljica in da njeno slovo močno obžalujejo tako na Otoku kot na območjih Commonwealtha in po vsem svetu. "Leta 1947, na svoj 21. rojstni dan, je Commonwealthu obljubila, da bo svoje življenje – naj bo kratko ali dolgo – posvetila služenju svojemu ljudstvu." Ob tem je dejal, da je v času svojega življenja dokazala, da to ni bila le obljuba, ampak da je bila slednjemu globoko osebno predana.  

"Vem, da njena smrt mnogim med vami prinaša veliko žalost. In ta občutek neizmerne izgube delim z vami vsemi," je nadaljeval in izpostavil, da morajo njihove vrednote kljub spremembam v času ostati enake. "Vzgojen sem bil, da cenim občutek dolžnosti do drugih in da v največji možni meri spoštujem tradicije, svoboščine in odgovornosti naše edinstvene zgodovine in države."

 

V drugi polovici govora je svojemu ljudstvu obljubil, da jim bo služil s spoštovanjem, zvestobo in ljubeznijo, kot to počne že vse življenje. "Zavedam se, da se bo moje življenje s prevzetjem novih odgovornosti spremenilo," je povedal in dodal, da bo zato svojim dobrodelnim projektom namenil nekoliko manj časa. Ob tem računa na pomoč svoje žene Camille, ki je "v znak priznanja za svojo zvesto javno 17-letno službo" prejela naziv kraljice soproge. 

Dodal je še, da je izjemno ponosen na svojo novo vlogo. Po tem je dejal, da svoje stare nazive, princ Walesa, s ponosom in veseljem predaja v roke sina Williama in njegove žene Kate. V svojem govoru se je spomnil tudi sina Harryja in njegove žene Meghan ter jima zaželel vse dobro. 

Na koncu se je svojim ljudem še zahvalil za vse izraze sožalja in ljubezni ter se znova poklonil Elizabeti. "Moja ljubljena mati, medtem ko začenjaš svojo zadnjo pot in se pridružuješ predragemu očetu hvala, hvala za tvojo ljubezen in predanost do naše družine skozi vsa ta leta. Naj ti ob počitku pojejo angeli." Po koncu govora je pred palačo zadonel močan aplavz. 

Ob isti uri se je v cerkvi svetega Pavla začela spominska slovesnost za kraljico, ki so se je udeležili tudi drugi visoki ministri. Tam so prvič zapeli tudi prvo uradno izvedbo pesmi 'Bog obvaruj kralja' (God save the King).

Svoji materi se je poklonila tudi princesa Ana. Z medijsko hišo BBC je delila svoje spomine ne otroštvo in povedala, da je kraljica najbolj uživala v času počitnic, saj so jih preživljali na podeželju s psi, konji in stran od oči javnosti. 

Kralj Karel III. je s kraljico soprogo Camillo okoli tretje ure popoldan po našem času prispel v London. Najprej se je odpravil v Buckinghamsko palačo, kjer je prvič pozdravil svoj narod. Ljudje so ga lepo sprejeli, z njimi se je rokoval, medtem pa je sprejemal šopke rož.  Obiskovalci so zapeli tudi državno himno, ki se sedaj imenuje 'Bog obvaruj kralja' (in ne več bog obvaruj kraljico). V palači se je že srečal s premierko Liz Truss ter drugimi člani parlamenta. 

Med prvim izmed njunih tedenskih srečanj s Trussovo sta se novi kralj in nova premierka najprej uradno rokovala, nato pa je povedal, da se je smrti svoje matere vedno bal. Trussova mu je nato izrekla sožalje, potem pa sta se umaknila v drugo sobo, saj so pogovori med kraljem in predsednikom vlade od nekdaj zaupni.

V državi se je z donenjem zvonov ob 12. uri uradno začelo obdobje žalovanja. Karel III. je za čas žalovanja določil 17-dnevno obdobje, ki bo hkrati tudi priprava na njegovo vladavino. Opoldne so kraljici v spomin zadoneli zvonovi v katedrali svetega Pavla, Westminstrski opatiji in gradu Windsor, ob 13. uri so se po državi od Elizabete II. poslovili s topovsko procesijo. Kraljevska konjska artilerija je v Hyde parku izstrelila 96 nabojev – enega za vsako leto kraljičinega življenja, izstreljevali so se v 10-sekundnih intervalih. 

Topniška četa je naboje izstrelila tudi nad Londonskim stolpom, gradom Edinburgh, gradom Hillsborough in nad gradom v Cradiffu, pa tudi v Gibraltarju. 

Protokolarni dogodek se je začel z že omenjenim donenjem zvonov, a prva sprememba za Britance je nastopila že včeraj, saj je princ Charles postal kralj Karel III. takoj po materini smrti. Uradno bo za monarha razglašen na jutrišnjem srečanju v palači St. James. Na srečanju bo še okoli 200 članov sveta, ki so večinoma politiki, pa tudi drugi uradniki, župani in visoki komisarji kraljestva. Camilla ter vojvoda Cornwallski in Cambriški na srečanju ne bodo prisotni, saj veljajo za zaupne svetovalce. 

V nedeljo bo krsta s kraljičinim truplom prispela v palačo Holyroodhouse v Edinburgu, ki je tudi uradna rezidenca monarha na Škotskem. V začetku naslednjega tedna se bosta v Londonu sestala oba doma parlamenta, novi kralj Karel III. pa bo odpotoval iz Londona na Škotsko, v Wales in Severno Irsko.

Kraljičina krsta naj bi se medtem v torek v skladu z načrti kmalu vrnila v Buckinghamsko palačo, pri čemer zaradi njene smrti v dvorcu Balmoral na Škotskem velja poseben protokol za transport krste v London oziroma t. i. 'Operacija samorog'. V sredo sledi procesija skozi središče glavnega mesta Velike Britanije ter premik kraljičine krste iz Buckinghamske palače v Westminster.

Tam bo kraljica ostala štiri ali pet dni, v tem času bodo imeli državljani 23-urni dostop do krste, kjer se bodo lahko poslovili od ljubljene monarhinje. Pričakujejo, da jih bo prišlo več tisoč. Elizabeti se bo takrat poklonila tudi kraljeva družina. 

Elizabeto II. bodo pokopali naslednji ponedeljek v Westminstrski opatiji v Londonu, od nje naj bi se prišli poslovit politiki iz vsega sveta. Po slovesu bo kraljica zasebno pokopana v kapeli kralja Jurija VI. na gradu Windsor. Položena bo ob svojega pokojnega moža Filipa

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skrbno določen načrt dogodkov po kraljičini smrti nosi ime Operacija londonski most (Operation London Bridge). Po poročanju tujih medijev so ga zasnovali že v 60. letih prejšnjega stoletja, posodobili pa so ga vsako leto. 

Slovo državljanov in politikov

Državljani kraljici v poklon pred palačami in katedralami puščajo rože, več šopkov je tudi pred britanskimi ambasadami po vsem svetu. Zbrali pa so se tudi že člani parlamenta, ki se so se kraljici poklonili v parlamentu. Lindsay Hoyle je sejo začel s svojimi spomini na Njeno veličanstvo. Po njegovih besedah smo slišali premierko Liz Truss in vodjo laburistov Keira Starmerja, nato pa bodo nekaj besed o kraljici povedali tudi ostali poslanci. 

Nova britanska premierka je dejala, da je bila kraljica Elizabeta "ena največjih voditeljic, kar jih je svet kdaj poznal," ter dodala, da "je bila kamen, na katerem je bila zgrajena sodobna Britanija." 

Vodja laburistov Starmer pa je dejal, da "je država s smrtjo kraljice izgubila svojo oporno točko. In to v času, ko jo Britanci najbolj potrebujemo."  Po Starmerjevem mnenju britanski narod za kraljico ne žaluje le zato, ker je bila glava države kar 70 let, ampak tudi, ker je "v duhu stala med nami". 

Po žalostni novici iz Balmorala bo v prihodnjih dneh velik del javnega življenja zaustavljen, še poroča BBC. Televizijski sporedi so spremenjeni, zastave so spuščene na pol droga, potekali pa bodo tudi številni spominski dogodki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fussy
10. 09. 2022 13.50
Neben nebi smel vladati ljudstvu samo zaradi porekla, ampak bi si to mogu zaslužit z dejanji.. Žal sem prej v strahu pred njegovimi potezami na svetovni šahovnici kot drugo..
MANKEC
10. 09. 2022 11.03
+2
1066. Takrat je umrl zadnji Anglo-Saksonski kralj.Potem so pa prišli Normani.......
la-cucaracha
10. 09. 2022 10.54
Vam angležem pa ni pomoči
daiči
10. 09. 2022 10.53
-1
Js sem mal tega govora gledal(kr je blo na 24ur predvajan) pa morm reči, da bi blo boljš če bi bil vsaj pol krajši in da bi govoru direkt z glave, ta model je pa bral koker se je vidl, čeprov je za moment zamižal da je zgledal k da na pamet govori, sam pol se je vidl da spet bere. Tapravi ljudje so taki k znajo kj pametenga z glave povedat. Nima veze če se vmes zmotiš pa kj čudnega rečeš. Plus tega k berejo pred kamerami jih maš vedno na sumu da jim je nekdo drug napisal govor, al pa je vsaj glavnino napisal plus nekaj dodatka samega govorca.
la-cucaracha
10. 09. 2022 10.55
treba najprej pamet imeti , kar pa je za aristokrate misija nemogoče
Kozjanc 50
10. 09. 2022 09.15
-3
Slovenske fore, Karel 3, vse druga pišete koliko toliko pravilno, v resnici pa je Charles 3. A bo prišel na obisk v Slovenijo, pa mu boste rekli, korel, gremo na špricer. Jaoooo
James Bond
10. 09. 2022 09.26
+3
...ej ej....bo treba še kaj prebrat....je je KAREL III....to ni tak kot pri nas...janez ata, janez sin, janez vnuk..itd....
James Bond
10. 09. 2022 08.44
+3
....pri 74 letih prvič na šiht...bem ti pa tako življenje....komu se je le zamero....po moje bo vsaj vikende imel proste....LP
mikica247
10. 09. 2022 10.49
-3
On ima šiht od kar se je rodil in ne pozna drugega. Eni ste res nerazgledani.
James Bond
10. 09. 2022 11.07
+1
Mikica...aja..nisem vedel...pomeni , da je že kot dojenček začel delat....vsaka mu čast...pol ma že 74 let delovne sobe......pa še mora skoz delat....
športnik66
10. 09. 2022 08.30
+1
Meni so kraljevine v tem modernem času čisto mimo. Leporečenje, gala sprejemi, gala večerje, ...- čemu? Nič ne odločajo, ne upravljajo z budgetom, ne odpirajo novih delovnih mest, nič. Da pa živiš v gradovih, služinčad te streže, spiš v zlati postelji, premoženje šteješ v milijardah €, letno pa ti država nakaže še nekaj mio € da lažje živiš....čisto brez veze. Tale Charles bo pri 74ih šele začel delati...Meni je to burleska, ki jo je moderni čas povozil.
Beli štumf
10. 09. 2022 08.41
+0
Se zeloooo motis....bo treba kaksno knjigo prebrati..kaksno moc ima Kralj v VB..
osancta simplicitas
10. 09. 2022 08.10
-1
ta royal Charles pobral samo en kup denarja iz EU kmetijskih skladov za svoje gradove in zemljišča! skratka pranje denarja od eu davkoplačevalcev!
Tone 12345
10. 09. 2022 08.10
-1
Dejte nehat s temi kralji in kraljicami in princesami in princi!!!sej smo 2022 sam v skrajno konzervativni inkolonialni angliji živijo v 15 stoletju!če gledate zgodovinske filme kaj so počenjali tile zatirali in pobijali zasužnjevali ljudi jih mučili in metali v grajske prepadne luknje vi jih pa častite!!!boli mene za njih!!
Beli štumf
10. 09. 2022 08.42
+3
Koga briga to....cela zgodovina je krvava...a so krivi tudi za Sarajevo safar?
periot22
09. 09. 2022 21.56
+3
73 let je bi Charles a zdaj bi mu pa vi spremenili ime novinarji? Dajte spoštovati kje drugje slovenščino kjer jo zapostavljate!
Menes
10. 09. 2022 08.31
-1
periot - imena monarhov pišemo po naše. Zato imamo Franca Jožefa in ne Franza Josefa, cesarja Jožefa II, kralja Ludvika 14 in ne Louisa itd. Tako je zdaj kralj Karel.
reaf
09. 09. 2022 21.38
+1
A to je pri nas dobil ime po Kahlu Erjavcu?!?
Marcus Aureliuss
09. 09. 2022 21.24
+0
Prišlo je do zamenjave oblasti v imperialistični državi - po novi ureditvi je to tretja država.
Hrast1234
09. 09. 2022 21.21
+1
Papež Janez Pavel je imel tako v osebni? Pa Frančišek??
Potouceni kramoh
09. 09. 2022 21.15
-2
In svet je od zdej rešen pogube.
Ivar The Boneless
09. 09. 2022 21.10
+0
Zakaj ni raje Koral?
Ivar The Boneless
09. 09. 2022 21.09
+4
Karlo povej Zelenskemu naj neha napadat nuklearko.
piron
09. 09. 2022 21.09
-2
Čarli tretji Britanski žalosten ravno ni videti... ampak to je menda običajno, ko ti umre bližnji ... ali pač ne. Kamila pa je tudi precej dobre volje ...
kleopad
09. 09. 2022 21.01
+6
On je Charles lll, in ne Karel III, kdo vam daje pravico, da ga drugače poimenujete.
mastablasta
09. 09. 2022 21.05
+3
res je. od kdaj se ime prevaja? nihče ne kliče Janeza Johan ali John. kot tudi ne Roberta "Roberto" ali kaj podobnega.
MESE?AR
09. 09. 2022 21.25
+1
-Nevsky-
09. 09. 2022 21.53
+2
Imena kronanih glav se vedno pretvorijo v lokalni jezik. Smo dosedaj govorili o kralici Elizabeti ali kraljici Elizabeth? Kaj pa marija Terezija? Je bila pri nas mogoče Maria Theresa, Tu je še Franc Jožef. Je ta Franz Joseph? Še en primer so francoski kralji ki so v franciji vladali pod imenom Louis.No,pri nas so znani kot Ludvik-i.
Menes
10. 09. 2022 08.34
+2
kleopad in mastablasta -imena monarhov pišemo po naše. Zato imamo Franca Jožefa in ne Franza Josefa, cesarja Jožefa II, kralja Ludvika 14 in ne Louisa itd. Tako je zdaj kralj Karel. Tudi papeža smo imenovali Janez Pavel, npr.
Thinkvision
09. 09. 2022 20.55
+6
Uboge so te kronane glave, še žalovat nimajo časa za svojo mamo, babico, itd , ker se morajo takoj ukvarjat s prenosom nazivov in se ukvarjat z ljudstvom. Jim nič ne zavidam.
borjac
09. 09. 2022 20.35
+3
Elizabeta II. je odšla, Karel II. je prišel, ampak kakšnega frizerja bi pa že lahko imeli na kraljevem dvoru, da bi Kralju Karlu II. malce pristrigel lase za ušesi.