Tujina

Kraljica Elizabeta II. se je sestala s škotsko premierko Nicolo Sturgeon

Edinburg, 29. 06. 2022 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem, ko je škotska premierka Nicola Sturgeon predlagala datum za izvedbo novega referenduma o neodvisnosti Škotske, se je z njo na posestvu Holyroodhouse v Edinburghu sestala kraljica Elizabeta II. Podrobnosti njunega pogovora zaenkrat ostajajo skrivnost.

96-letna monarhinja in 51-letna premierka sta se sestali v palači Holyroodhouse v Edinburghu, ki je sicer kraljičina stalna rezidenca ob obiskih Škotske. Ti so na sporedu vsako leto med t. i. 'Holyrood tednom', ko skupaj z drugimi člani kraljeve družine tradicionalno opravi več obveznosti na severu kraljestva.

Škotska premierka je v torek napovedala razpis referenduma o neodvisnosti Škotske, ki naj bi bil izveden 19. oktobra prihodnje leto. V nagovoru v škotskem parlamentu je sicer priznala, da njena vlada morda nima dovolj pristojnosti za razpis referenduma brez odobritve Londona, zato želi pred tem pridobiti mnenje vrhovnega sodišča Združenega kraljestva.

Kraljica Elizabeta II. je na svojem posestvu Holyroodhouse sprejela škotsko premierko Nicolo Sturgeon.
Kraljica Elizabeta II. je na svojem posestvu Holyroodhouse sprejela škotsko premierko Nicolo Sturgeon. FOTO: AP

Isti dan je premierka prošnjo za mnenje že predložila sodišču. Ob tem je tudi dejala, da bodo v primeru, da sodišče ne bo naklonjeno izvedbi referenduma naslednje leto, naslednje parlamentarne volitve v Združenem kraljestvu postale 'de facto referendum'.

Leta 2014 so Škoti glasovali za obstanek v Združenem kraljestvu, trenutne ankete pa kažejo, da so glede vprašanja neodvisnosti še vedno enakomerno razdeljeni.

Britanski premier Boris Johnson se je na razglasitev novega referenduma odzval s trditvijo, da je plebiscit pred osmimi leti to vprašanje rešil za eno generacijo. Vendar pa je po navedbah AFP na poti na vrh Nata v Madridu vseeno dejal, da bo preučil načrt Sturgeonove in se nanj "ustrezno odzval".

Škotska nacionalna stranka (SNP) Sturgeonove želi sicer tudi po osamosvojitvi v državi ohraniti monarhijo.

Britanska kraljica naj bi bila sicer politično nevtralna, vendar pa poznavalci menijo, da je že njena prisotnost na Škotskem subtilno opozorilo na tradicijo tristoletne zveze Anglije in Škotske.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini
29. 06. 2022 21.18
+1
Queeny je definitivno proevropska, in gotovo ji bo žal, če se Škoti odločijo za odcepitev, vendar se imajo pravico "prešteti". Zanjo se to ne bo spremenilo v ničemer, kot je videti, bo itak še vedno šefica. Če bo seveda dočakala rezultate referenduma.