Tujina

Litva zaporniku iz Guantanama plačala 100.000 evrov odškodnine

Vilna, 10. 01. 2022 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
8

Litva je Abu Zubajdahu, ki je zaprt v Guantanamu, plačala 100.000 evrov odškodnine, saj je dovolila, da ga je ameriška obveščevalna agencija Cia zadrževala na skrivni lokaciji na obrobju Vilne. Zubajdah je bil tam žrtev različnih oblik mučenja, kar pa je v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Zloglasen ameriški zapor Guantanamo na Kubi.
Zloglasen ameriški zapor Guantanamo na Kubi. FOTO: AP

Litva je odškodnino plačala tri leta po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je ugotovilo, da je država kršila evropsko zakonodajo, na podlagi katere je mučenje prepovedano. Primer je vodila odvetnica Helen Duffy, sodniki ESČP pa so lahko med obravnavo slišali, da so Zubajdaha v Litvi mučili s preprečevanjem spanca, ostro svetlobo in hrupom, veliko časa pa je tudi preživel v samici. 

Cia ga je v Litvi zadrževala od februarja 2005 do marca 2006. Najbolj brutalno so ga mučili leta 2002, ko so ga zadrževali na Tajskem. Program mučenja sta pripravila dva psihologa. Med drugim so ga za več dni zapored zaprli v škatlo v velikosti krste. 

Zubajdaha so Američani prijeli v Pakistanu šest mesecev po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Od takrat naprej je v priporu brez uradne obtožnice. Cia in odvetniki administracije nekdanjega predsednika Georgea Busha so njegovo mučenje skušali opravičiti  s trditvami, da gre za pomembnega člana teroristične organizacije Al Kaida. Kasneje se je sicer izkazalo, da Abu Zubajdah ni bil član Al Kaide, prav tako ni bil obtožen vpletenosti v napade 11. septembra. 

Zaporniki v Guantanamu.
Zaporniki v Guantanamu. FOTO: AP

ZDA t. i. "večnemu zaporniku" prepovedujejo komunikacijo z zunanjim svetom, saj želijo s tem preprečiti, da bi podrobnosti o njegovem mučenju postale javne, poroča Guardian. Zapornikovi odvetniki so sicer prepričani, da je malo verjetno, da bi Litva odškodnino izplačala brez prehodne odobritve Washingtona. 

"Ta poteza je v skladu z idejo, da so ZDA omilile svoje stališče glede pridržanja t. i. večnih zapornikov. Litvi bi lahko preprečili nakazilo odškodnine in vprašanje je, zakaj tega niso storili," je zadevo komentiral član pravne ekipe, ki zastopa Zubajdaha, Mark Denbeaux

Denar, ki ga je nakazala Litva, je zdaj na bančnem računu. Zubajdah zaradi pripora v Guantanamu in zato, ker so mu ZDA zamrznile premoženje, ne more dostopati do zneska. Novica o plačani odškodnini prihaja tik pred 20. obletnico vojaškega zapora v Guantanamu, ki je prve zapornike sprejel 11. januarja 2002. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cini?no
14. 07. 2022 10.15
ne bi rekel da ni pod janšo tudi pri nas nastalo kako tako taborišče ali zapor.. morda kar v kleti trstenjakove.
Sisoje
11. 01. 2022 09.27
Ce bodo nase viskosti ( lopovi ) to prebrali... si bodo par njih pripeljali v Slovenijo in pokasirale provizijo tako da im drzava isplaca odskodnino a pol denarja kapnulo nasim politikom v zep...pa vsi srecni in zadovoljni !
Ate_ist
10. 01. 2022 21.30
za raskritje te svetle plati največje demokracije in zlatih človekovih pravic assangeju grozi 175 let zapora. in mi smo ponosni partner in zaveznik tem izmečkom človečnosti?
ni_mi_vse_eno
10. 01. 2022 17.13
+1
Ne gre pa to tudi za edini primer. Posamezniki so bili pobrani v nemčiji in z letali prepeljani. Primer Murat Kurnaz, turk. Ne zagovarjam terorirstov, ampak gre za to, da bi morali kot država biti civilizirani. Krivda dokazana pred sodiščem in sodišče tisto, ki ti izreče ustrezno kazen. Mučenje za namen pridobivanja informacij se izkaže za kontraproduktivno, saj mučeni bo vse priznal samo zato, da bi se mučenje končalo. Pridobljene informacije tako niso zanesljive.
ni_mi_vse_eno
10. 01. 2022 17.08
+0
Baje ZDA ne bo nikoli plačala odškodnin ostalim trpečim. Zaprti na otoku samo zato, ker ni bilo dovolj dokazov za sojenje. Ko pa vidimo fotke Abu Ghraib mučenja, nam je pa jasno, da waterboarding ni edini način mučenja. Da ne govorimo zgodbe, kako so izmikovali, da oni ne mučijo in da waterboarding ni mučenje, ampak nedolžno polivanje z vodo, baje zato, ker jim je vroče.
Space Voyager
10. 01. 2022 16.24
+0
SAMO? Za celo leto mučenja? Ampak bravo, vsak sodišče je pokazalo na odgovornost držav, ki kaj takšnega dovoljujejo.
Antikrist Anarhist
10. 01. 2022 14.31
+5
Če so kršitve človekovih pravic dovoljene Američanom, so iste kršitve dovoljene, da jih drugi ljudje izvajajo nad Američani!
magura
10. 01. 2022 13.58
+4
...za te zapornike bi bilo bolje, da bi jih že na začetku usmrtili...američani pa itak nič boljši, kot kakšen gestapo,...njim je dovoljeno vse,...