Tujina

Na Islandiji po skoraj enem letu zopet izbruhnil vulkan

Reykjavik, 03. 08. 2022 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
2

Na Islandiji je po številnih potresnih sunkih v prejšnjih dneh iz zemeljske razpoke začela teči lava. Vulkanski izbruh je od islandske prestolnice Reykjavik oddaljen slabih 40 kilometrov, nahaja pa se na polotoku Reykjanes v bližini Fagradalsfjall. Na tem mestu je lani vulkanski izbruh trajal pol leta.

"Izbruh se je začel. Točno mesto pa je treba še določiti," je na Twitterju zapisala islandska meteorološka služba, ki beleži seizmično aktivnost na otoku. Razglašeno je bilo rdeče opozorilo, ki letalom prepoveduje prelete nad neposrednim izbruhom, čeprav bodo tja poslali helikopterje, da pregledajo situacijo in označijo stopnjo nevarnosti, poročajo tuji mediji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju lokalnih medijev je videti, kako iz razpoke v zemlji prihaja lava, kako obsežen bo izbruh, pa za zdaj še ni mogoče določiti. Na območju so v preteklih dneh zabeležili na tisoče potresnih sunkov, nekateri so imeli magnitudo, višjo od štiri, satelitski posnetki pa so pokazali gibanje magme pod zemeljsko površino med vulkanskima gorama Fagradalsfjall in Keilir, zato je bil izbruh pričakovan. Na območju je magma le kak kilometer pod površino zemlje, v bližini pa ni naselij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Islandije Guni Th. Jóhannesson upa, da vulkanski izbruh ne bo povzročil škode, ljudi pa spodbuja, naj se vzdržijo "turističnih obiskov v tem času", saj bo za ogled vulkana dovolj časa pozneje.

Islandija je vulkanski otok v severnem Atlantiku in ena najbolj aktivnih vulkanskih regij na svetu. V svoji zgodovini je povzročil pomembne izbruhe vulkana z močnimi vplivi na Evropo, Severno Ameriko in celotno severno poloblo. Zadnji izbruh se je začel 19. marca lani in končal sredi septembra na istem območju. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
03. 08. 2022 19.23
+1
upajmo, da bo čimbolj in čim višje bruhnil. to je rešitev za evropsko podnebje - dobra vulkanska zima - pepel odbije sončne žarke, temperature se znižajo, pozimi 1-2m snega, poletja, kot nekoč,....
tali?ni tom
03. 08. 2022 20.20
+0
in evropa na zeleni energiji ne! hehehe!sploh blokovci bojo zlo veseli zuime kot nekoč!