Tujina

Slovenija bo Turčiji poslala strokovnjake, reševalcev s psi za zdaj še ne

Bruselj, 06. 02. 2023 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.V., STA, M.P., T.H.
Komentarji
84

EU je po katastrofalnem potresu na jugu Turčije aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Iz tujine v Turčijo in Sirijo medtem prihajajo izrazi sožalja in napovedi pomoči. Tako vlada RS kot predsednica in ministrstvo za zunanje zadeve so izrazili zaskrbljenost nad stanjem v Turčiji in Siriji ter poudarili, da so pripravljeni priskočiti na pomoč. Slovenija se je odločila, da bo v Turčijo poslala strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Šestanom in Šterom
    11:13
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Šestanom in Šterom
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z reševalcem Markom Bručanom
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z reševalcem Markom Bručanom
  • Iz 24UR ZVEČER: Na pomoč Turčiji in Siriji več kot 45 držav
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Na pomoč Turčiji in Siriji več kot 45 držav

Slovenska vlada je odločila, da se na podlagi zaprosila Turčije prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaradi posledic obsežnega potresa, napoti tri strokovnjake v enoto Evropske unije za oceno stanja. Tja odhajajo strokovnjak za logistiko, strokovnjak za pomoč pri zbiranju podatkov in strokovnjak za operativno koordinacijo.

Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov.

Koordinacijo napotitve bo izvajala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Vrednost napotitve znaša do 20.000 evrov.

Najprej je nujno reševanje človeških življenj

Vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin je v izjavi za medije pojasnil, da je Slovenija za pomoč Turčiji ponudila tri omenjene strokovnjake. Vsi so pripadniki civilne zaščite. Dva sta iz URSZR, eden pa je strokovnjak za prvo pomoč. Ali bodo vsi trije odšli v Turčijo, bo odvisno od EU, ki bo po njegovih besedah odločitev sprejela še danes. Imajo pa vse pripravljeno za njihovo pot, tako da bi v primeru potrditve lahko v Turčijo odšli že v torek, je dodal.

Pojasnil je, da je Slovenija strokovnjake ponudila, potem ko je EU od držav članic prejela ponudbe za več ekip za reševanje iz ruševin, kot je prosila Turčija. Prosila je namreč za pet ekip srednjega in pet ekip večjega obsega. Strokovnjaki pa bodo pomagali pri koordinaciji in organizaciji teh ekip.

Dodal je, da bo Turčija kasneje verjetno potrebovala tudi pomoč drugih enot in humanitarno pomoč, da pa je sedaj najprej nujno reševanje človeških življenj.

Kot je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, so po potresu v Turčiji aktivirali evropski mehanizem civilne zaščite, vodja slovenske konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter pa je sporočil, da so pomoč že poslali z Nizozemske, Poljske, Grčije, Romunije, Italije, Hrvaške in Bolgarije. Zunaj Evropske unije pa tudi z Malezije, Tajvana in Japonske. Države so tako na območje potresa napotile svoje reševalne ekipe in nujne potrebščine za preživetje, kot so na primer šotori, je dejal Šter. 

Klicu na pomoč pri iskanju oseb pod ruševinami se je sicer odzvalo 13 evropskih držav. Poleg že omenjenih še Češka, Francija, Madžarska, Malta, Španija in Slovaška.

Češki reševalci pripravljeni, da odpotujejo v Turčijo
Češki reševalci pripravljeni, da odpotujejo v Turčijo FOTO: AP

"Center EU za usklajevanje nujnega odziva je v neposrednem stiku z oblastmi v Turčiji, da po potrebi usklajuje nadaljnjo podporo," so sporočili iz EU. Aktiviran je bil tudi satelitski sistem EU Copernicus za zagotavljanje storitev kartiranja v nujnih primerih. "EU je prav tako pripravljena podpreti prizadete v Siriji, ki prav tako poroča o žrtvah, prek svojih programov humanitarne pomoči," so dodali.

'Gre za humanitarno vprašanje in v teh primerih ni prostora za politiko'

Že pred tem je sicer nizozemski premier Mark Rutte potrdil, da bodo njihovi reševalci še danes prispeli na cilj. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je zatrdil, da je Evropska unija pripravljena pomagati. Pomoč pa so Turčiji namenile tudi države, ki so sicer z njo v konfliktih. Poleg Grčije tudi Ciper.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Cipra Demetris Demetriou je v pogovoru za Cyprus Mail dejal: "Gre za humanitarno vprašanje in v teh primerih ni prostora za politiko." Ministrstvo je ob tem družinam in žrtvam izrazilo sožalje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V imenu države in slovenskega naroda je sožalje izrekla tudi predsednica Nataša Pirc Musar, ki je zaželela hitro okrevanje ranjenim ter varno intervencijo reševalnim ekipam.

Pomoč je ponudil predsednik vlade Robert Golob, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da ga je ta potres močno pretresel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije so sporočili, da so pripravljeni priskočiti na pomoč Turčiji in Siriji v teh težkih razmerah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v tvitu sporočil, da zavezniki Nata "mobilizirajo pomoč" po potresu. "Polna solidarnost z našo zaveznico Turčijo po tem grozljivem potresu," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz sveta sicer v Turčijo in Sirijo prihajajo številni izrazi sožalja in obljube pomoči. Hitro pomoč prizadetim sta med drugim že napovedala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in španski premier Pedro Sanchez.

Kljub sporom in napetim meddržavnim odnosom je Ankari pomoč oziroma napotitev svojih reševalnih ekip na prizadeto območje zagotovila tudi grška vlada. "Grčija bo nemudoma pomagala," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil grški premier Kiriakos Micotakis.

Dpa ob tem piše, da so grški reševalci zelo izkušeni, saj so potresi v Grčiji pogosti, podobno kot v Turčiji. Obenem spominja, da je Grčija Turčiji med drugim izdatno pomagala po katastrofalnem potresu leta 1999, tej t. i. potresni diplomaciji pa je sledilo obdobje otoplitve odnosov med državama.

Vlada v Rimu je sporočila, da je svojo pomoč ponudila italijanska civilna zaščita ter da premierka Giorgia Meloni spremlja dogajanje in izraža sožalje vsem prizadetim. V Italiji so po potresu ponoči sicer izdali opozorilo zaradi nevarnosti cunamija in ljudi pozvali, naj se umaknejo z obale, ponekod so celo preventivno ustavili železniške povezave, a so alarm davi nato preklicali.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako zagotovil vso potrebno pomoč, rusko ministrstvo za izredne razmere pa je pripravljeno na pomoč poslati dve letali, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Izrael je obljubil predvsem humanitarno pomoč, med drugim pri nujni obnovi hiš, in na območje pošilja svojo delegacijo.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da je turškim uradnikom zagotovil, da so ZDA pripravljene pomagati pri reševanju ob potresu. Sullivan je na Twitterju zapisal, da so ZDA "zelo zaskrbljene zaradi uničujočega potresa" v Turčiji in Siriji.

"Bil sem v stiku s turškimi uradniki in jim sporočil, da smo pripravljeni zagotoviti vso potrebno pomoč. V sodelovanju s Turčijo bomo še naprej pozorno spremljali razmere," je dejal Sullivan.

Pomoč za Turčijo zbirata tudi Slovenska karitas in Rdeči križ

Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu, ki je prizadel jugovzhodni del Turčije in severni del sosednje Sirije. "Mnogi so ostali brez vsega. Kljub temu, da je bila temperatura zraka v številnih pokrajinah v regiji pod ničlo, so ljudje začeli čakati ob ognjih, ki so jih zakurili, in v svojih vozilih," so sporočili.

Kot so sporočili, bo Slovenska karitas vsa zbrana sredstva posredovala karitas v Turčiji in Siriji glede na največje potrebe. Najprej bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialno pomočjo, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin, so pojasnili.

Svoj dar lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 EUR ali z nakazilom na:

 

Slovenska karitas 

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA

Sklic: 00 626

"Klicu na pomoč turškega in sirijskega društva Rdečega polmeseca se bomo pri Rdečem križu Slovenije odzvali tudi v sklopu programa Neighbours Help First, s pozivom na pomoč pa se obračamo tudi na prebivalstvo Slovenije, ki se je že tolikokrat doslej imenitno izkazalo v primeru tovrstnih nesreč in katastrof," pa so sporočili z Rdečega križa. Zbrana denarna sredstva bodo obema združenjema Rdečega polmeseca nakazali za izvajanje humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu in obnovi uničenih oz. porušenih prebivališč.  

Svoj humanitarni prispevek lahko nakažete na TRR račun Rdečega križa Slovenije, in sicer:

 

Namen: Potres Turčija in Sirija

TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

SI56 0310 0111 1122 296

SWIFT: SKBASI2X

Koda namena: CHAR

Sklic: SI00-96891

 

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevate tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
07. 02. 2023 12.06
Še vedno se trese! Upam ,da ne gre tole za obsežnejši premik in nas bo vse zrukalo!
KrTakoNeki
07. 02. 2023 10.31
+2
...mi je bilo že včeraj čudno ob informaciji, da reševalce z psmi ŠE ne bodo poslali... Ja kdaj pa so psi efektivni če ne v samem začetku? Jutri in pojutrišnjem bodo lahko lajali še samo truplom... Nespametna odločitev...
zemljan10
07. 02. 2023 08.29
+2
Svetovalce. Resno? Kaj nam mislite samoto naredit? Mislite, da so Turki toliko butasti, da se ne znajo sami organizirat? Rabijo reševalce s psi, tople odeje, rezalke brusilke, medicinsko opremo.... Psov čez 5 dni niti ne pošiljajte, ker bo še bolj butasto.
elle26
07. 02. 2023 08.19
+3
Kako bo en strokovni svetovalec koristil? Rabijo ljudi, pse, hrano, topla oblačila, prenočišča...
Kimberley Echo
06. 02. 2023 20.15
+9
Pse pošljite zdaj, ker tam so T pod ničlo, čez dan ali dva ne bodo več potrebni.
rdeča petokraka
06. 02. 2023 20.03
+4
Kakršna koli pomoč jim bo prav prišla. Na vsak način pomagati! Tudi mi smo na potresnem področju !!!
blue3dragon
06. 02. 2023 19.55
+4
Rdeči križ, dobili ste moj prispevek za ta potres, upam, da bo prišel do teh ljudi v Turčiji in Sieiji, ki potrebujejo takojšnjo pomoč
Moncsa
06. 02. 2023 19.48
+8
Ja sej. Slovenija nima operative, samo strokovnjake. S PhD po možnosti.
blue3dragon
06. 02. 2023 19.35
+12
Svetovalce bomo poslali... Ljudje potrebujejo pomoč v vodi, hrani, oblekah, pošlji o reševalne pse in kakšno kombinirko, ne pa svetovalce... Imam še nekaj lanskega dopusta in celoten letošnji, če bi mi država plačala karto in hrano, sem pripravljen iti tudi sam pomagat...
MajaZzz
06. 02. 2023 19.34
+12
S psi za zdaj se ne kdaj pa? Pol za tupla cez 14 dni nerabijo psov bodo ljudje Sami zavohali kje kaj gnije no Al pa tut ne ker bodo zamrznjena.
Wolfman
06. 02. 2023 20.09
+7
Imaš prav, ker r psi iščejo žive in se tudi lahko gibajo po nevarni ruševini.
Samo-ne-rdeci
06. 02. 2023 19.31
-6
Mi njim eure, oni nam...!
Brane123
06. 02. 2023 19.33
-3
džonborno
06. 02. 2023 19.25
+13
Naši pa vedno in povsod kot svetovalci, koordinatorji, organizatorji...Za napoto na kratko. Pošljite ljudem hrano in obleko ker je tam zima, jest pa že prej niso imeli kaj! V Siriji je potres prizadel begunsko taborišče s 4 miljoni ljudi, večinoma ženske in otroci - dvomim da jim manjka slovenski koordinator!
Rob123
06. 02. 2023 19.29
+11
Raje bodo skorumpirancu pošiljali denar da ga nalaga v tujini tem otrokom v Turčiji nočejo pomagat 👎
Priap
06. 02. 2023 19.08
+15
Tukaj ko ljudje dejansko trpijo zaradi naravnih slučajev, bo Slovenija poslala "strokovnjake", tam ko se pa nekdo odloči da se bo med sabo načrtno pobijal, pa milijone, tanke, energijo, vso razpoložljivo opremo in ne vem kaj še vse. Bravo svet...
Betuul
06. 02. 2023 19.13
+4
Vojno vstavt!? Pa v sirijo in turčijo reševat! Pse iz ruševin bi rabil!?
Betuul
06. 02. 2023 19.01
+14
Politika ne! Najprej takoj tja pse reševalce!
Rdečimesečnik
06. 02. 2023 18.57
+7
Golob bo najprej naredil študijo če pomagat
Betuul
06. 02. 2023 19.02
+4
Betuul
06. 02. 2023 19.15
Rdečimesečnik
06. 02. 2023 18.57
+4
Sam ne naših strokovnjakov levih k pol bo res velik večja katastrofa
slim386
06. 02. 2023 19.17
-2
Ti rabiš kakšnega strokovnjaka da ti postavi diagnozo. Ker enostavno ne moreš biti mentalno zdrav in bluziti take butaste komentarje. Najdi pomoč preden bo prepozno.
aviktora
06. 02. 2023 18.54
+15
Hrvati so okoli 18. ure odšli s konvojem s štiredesetimi reševalci in šestimi psi na potresno področje.
blue3dragon
06. 02. 2023 19.37
+10
Avikora, res je, pa agregate vlečejo s sabo, pet velikih tovornjakov pomoči, mi pa pošiljamo svetovalce...
mastrion
06. 02. 2023 18.48
+16
Pa kdo to diktira, kako se bo pomagalo? Ravno reševalce z psmi bi morali poslat takoj. Verjetno je ogromno poškodovanega folka pod ruševinami, psi bi tukaj v prvi fazi še kako prišli prav... Nalbolje da gredo čez 14 dni dol, pa še samo trupla odkrivajo 👏👏
Betuul
06. 02. 2023 18.59
+9
Takoj tja reševalci z psmi! Prof dr Nečak. reševalci!
Rob123
06. 02. 2023 18.46
+14
Pomagajo najraje z sedenjem v pisarni in pitju kave čestitke.
Slovenski Jezus
06. 02. 2023 18.33
+6
Slovenci strokovnjaki? :)) Kje,razen v prevarah in goljufanju??