Tujina

Na Otoku ob rastočih cenah energije v dodatno obdavčitev naftnih velikanov

London, 26. 05. 2022 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski finančni minister Rishi Sunak je predstavil 15 milijard funtov (17,6 milijarde evrov) težak sveženj pomoči potrošnikom, ki so jih prizadeli visoki računi za energijo. Vladni sveženj bo delno financiran s pomočjo začasnega izrednega davka na naftne velikane, kot sta BP in Shell.

Kot je pojasnil minister, se bo novi energetski davek obračunal od dobička naftnih in plinskih podjetij po 25-odstotni stopnji. Tako BP kot Shell sta na račun naraščajočih cen nafte in plina beležila dobre poslovne rezultate.

"Takšna obdavčitev bo začasna. Ko se bodo cene nafte in plina vrnile na zgodovinsko gledano bolj običajne ravni, bo dajatev postopoma odpravljena," je povedal britanski finančni minister Sunak.

Po podatkih finančnega ministrstva bi davek v naslednjem letu prinesel približno pet milijard funtov prihodkov. S tem denarjem in dodatnimi 10 milijardami funtov namerava britanska vlada pomagati predvsem najrevnejšim.

Boris Johnson obdavčitvi naftnih družb sprva ni bil naklonjen.
Boris Johnson obdavčitvi naftnih družb sprva ni bil naklonjen. FOTO: AP

Letna inflacija poskočila na 40-letno raven

Poteza sicer predstavlja preobrat britanske vlade, njen predsednik Boris Johnson je namreč pred tem vztrajal, da bi takšna obdavčitev ovirala prizadevanja velikih naftnih družb za naložbe v okolju prijaznejšo energijo. A kot je poslancem dejal Sunak, je mogoče obdavčiti izjemne dobičke in hkrati spodbuditi naložbe.

Sunak je ukrepal po tem, ko je britanska letna inflacija zaradi skokovitega naraščanja stroškov energije poskočila na 40-letno raven, kar je okrnilo gospodinjske proračune.

"Zagotoviti moramo, da bodo tisti, za katere je boj pretežak in tveganje preveliko, dobili podporo," je dejal in dodal, da ta vlada "ne bo mirno gledala, ko obstaja nevarnost, da bodo nekateri v naši državi tako nazadovali, da si nikoli več ne bodo opomogli."  To je po prepričanju Sunaka preprosto nesprejemljivo.

Madžarska namerava uvesti posebne davke na dobiček velikih podjetij

V sredo je tudi Madžarska, po razglasitvi izrednih razmer zaradi vojne v Ukrajini, napovedala, da namerava uvesti posebne davke na dobiček velikih podjetij v številnih panogah. Ukrep bo v veljavi letos in prihodnjo leto, zadeval bo predvsem banke in velike zavarovalnice, trgovske verige, energetska in telekomunikacijska podjetja ter letalske prevoznike. S tem želi madžarska vlada podjetja prisiliti, da bi več dobička namenile subvencioniranju cen energije in razvoju oboroženih sil. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
in kaj ima to z pobiranjem davkov! naj začnejo regulirat cene benzina!2 kratno lupljenje davkoplačevalcev! odzad pa za to idejo korporacije!
MTM AUDI
26. 05. 2022 19.18
+1
Kolesa se bodo prodajala kot nora biznis cveti
GMajky
26. 05. 2022 19.28
+1
Antena
26. 05. 2022 19.14
+2
Oni pa bodo podražali nafto in zopet navaden človek naje....
gr?arica
26. 05. 2022 18.49
+5
So bili Butalci v vojni z sosedi. Nabasejo top, sprozijo in eden nasprotnik pade dol. Se malo bolj nabasejo in padeta dva. Potem se odlicujo in do konca nafilajo top. Sprozijo top raznese in trije butalci obleziji. Nakar modrujejo...ce so pri nas padli dol trije koliko jih je moralo sele v sosednji vasi. No nekako takole se gre zahod te sankcuje. Predvsem zelo " uspesno" delujejo v EU. Kar se sevesa tile kravatarji ne obremenjujejo kaj veliko. Tudi se jaz nebi z placo po nekaj deset tisoc mesecno. Morda bi bi bilo tole EU Ursulo dibro malce opomniti na neke potice un kruh ter neko Mario.....ter njen kone
SEJBOBOL
26. 05. 2022 18.38
+5
Pravilno ......
Holy50
26. 05. 2022 17.50
+7
Tako je tudi pri nas veliko državno energetsko podjetje draži elektriko, plin in naftne derivate, kasneje se pa hvali z enormnimi dobički. Za povrhu lastnikom v blokih ne dovolijo zamenjavo dobavitelja.
znamenja
26. 05. 2022 17.27
+7
... je velika razlika ali obdavčiš podjetja, ki imajo v trenutni situaciji ogromne dobičke kot jih želi obdavčiti anglija in madžarska ali boš obdavčil ves srednji sloj prebivalstva kot ga želimo mi v sloveniji ..., takoimenovani tajkuni bodo že znali s svojimi odvetniki spraviti denar na varno ... na koncu bo izgubil navaden smrtnik, ki se celo življenje bori, da bi si kaj ustvaril in ima na grbi kredit do 80. leta ...
bahattee
26. 05. 2022 18.17
+0
GMajky
26. 05. 2022 19.21
-1
zavajas! ni res da bojo obdavcili srednji sloj! je tudi golob tako javno rekel in celo sebe izpostavil, da naj njemu uzamemo ki ima dovolj! in ne nekomu ki ravno iz meseca v mesec nekako dobro shaja! kaj sele revezu, ki je zadnji teden v mesecu celo lacen!!! ne bluzi!!!!!!!!!!
c00kies
26. 05. 2022 17.24
+12
Glavno da so ukrepi proti Rusiji uspešni. Šala tisočletja. To se nam (EU) bodo smejali še stoletja za nami, če seveda človeštvo preživi, kar šele prihaja.
nikhrast
26. 05. 2022 18.04
+1
Ne vem če se nam bodo Rusi smejali, mogoče pa, omi so navajeni na revščino.
GMajky
26. 05. 2022 19.23
ni revscina, ce ne ves da obstaja! tut u jugi, nismo bli revezi, ker nicesar ni bilo, pa smo vsi use imel!
medus
26. 05. 2022 17.24
+7
A ne bi raje poskrbeli da energenti niso dragi?
vvvilice
26. 05. 2022 17.22
+10
Haha, tudi mi smo imeli začasni, 20% davek (iz 19%). Sedaj je 22%.
Biribombiribom
26. 05. 2022 17.19
+7
"Začasno" Ovse ste svet prodale med Covidom. Zdej so vas sprogramiral, da ste pozabil na Covid in je neka lokalna vojna kriva. Se spomnete neko fantomsko reševeanje življenj za vsako ceno? To je sedaj cena :D
Animal_Pump
26. 05. 2022 17.12
+0
Če bi šli mi iz EU...bi nas čakalo še hujše.
GMajky
26. 05. 2022 19.25
to je sicer res, za dolocen cas! priblizno 7-10 let bi bilo zelo hudo, ampak ne kriticno! potem bi slo pa samo se navzgor! kajti postavit bi mogli samozadostnost, kar pa ni tako enostavno, sploh v casu take globalizacije!
mikica247
26. 05. 2022 17.11
+1
Bravo točno to rabimo. Zato bo ta vlada, ki jo dobimo zdaj odlična. Nategni so nas desničarski predatorji in divji kapitalisti. Mi plačujemo nafto ko žuti oni pa delajo zgodovinske dobičke. Vprašajte Vizjaka koliko je zaslužil z delnicami Petrola!
mackon08
26. 05. 2022 17.10
+4
Britanci to ste hoteli to imate pa ti , ki podpirate izstop iz EU je to še njmanj kar čaka VB. Pa naj mi razloži nekdo kakšna pomoč potrošnikom je to ko jim dvignejo ceno goriva.
MUNGATUMBA
26. 05. 2022 17.38
+3
Najmanj kar se je Vb izognila namenoma je: Sprejemenaj ilegalcev po direktivi EU, Ukrajincev, ker imajo že svojih Poljakov preveč.. sprejemanje pogojev, ki jih diktira zblojena EU v Bruslju.. Funt se jim ni nič zamajal.. pa ne mi o neki inflaciji UMETNI bluzit !
tutp
26. 05. 2022 17.05
+13
DRAŽITEV ENERGENTOV...Gospodarska moč Nemčije kot tudi celotne EU je močno odvisna od relativno nizke cene energentov. Te pa je po nizki ceni mogoče kupiti le v Rusiji. Močna Evropa pa je trn v očesu ZDA, kajti močna Evropa ne pomeni le močno konkurenco ameriškemu gospodarstvu, pomeni tudi samostojnost evropske politike. Seveda pa se Evropa še naprej uspešno gospodarsko razvija s sodelovanjem vseh držav Evrope, tudi in predvsem Rusije. To pa je že drugi trn v drugem očesu. ZDA za ohranitev nadvlade nad našo celino rabijo shirano Evropo v kateri bodo prodajali vse po vrsti, najbolj pa služili z orožjem. Le tako lahko ZDA zakreditirane do amena malo omilijo lastne gospodarske in siceršnje težave. In kako to doseči? Preprosto. Zakuhaš neke izredne razmere , sproduciraš vojno in najameš še več kreditov da potem to vojno kreditiraš. Pa ne sam! V to prisiliš še svoje vazale, ki jim naprtiš še nekaj milijonov beguncev za katere je potrebno poskrbet, kar stane veliko več kot pa sam potrošiš z dobavami orožja in finančnimi injekcijami eni od sprtih strani. Verjemite -da ko bodo državljani EU na lastni koži in denarnicah občutili resne in boleče posledice tega načrta, bo tudi današnja ljubezen kaj hitro splahnela. Že danes občutimo posledice a še niso dovolj boleče. Ljudje se že pritožujejo nad vsak dan višjimi cenami živil in energentov, pa ni minilo niti pol leta teh " sankcij". Preobrat se bo zgodil v pozni jeseni in v začetku zime, ko bodo v cene hrane že vračunani enormno povečani stroški pridelave in še zvišane cene in pomanjkanje energentov! EU bo ob upadu gospodarskih dejavnosti in padcu BDP težko poskrbela za svoje državljane , za 7+ milijonov beguncev ob tem pa še ubogati svoje gospodarje in financirati njihove nacionalne interese v Ukrajini in po svetu ... Za konec pa še vprašanje: od koga si tako ZDA kot EU izposojata denar? Jasno da v bankah, toda v čaigavi lasti so te banke??
ElectroVoice
26. 05. 2022 17.05
+2
ZAČASNI IZRREDNI DAVEK??? Ali veste, kaj je to? To je nekaj, kar ostane za zmeraj. Tipičen primer je tzv. DDV. Izmislil in vpeljal ga je Napoleon za vzdrževanje svoje vojske. Ko je več ni potreboval pa je DDV, seveda čisto slučajno, pozabil ukiniti. No, ta prosluli DDV se je potem razširil na vse sfere in države in nas tepe po naših strojenih hrbtih še danes. Toliko o začasnosti...
Marko Novakov
26. 05. 2022 16.57
+4
Kak dobre poslovne rezulate??? Rekorde podirajo, vsi po zelem svetu!! Šejkovemu lobiju uspelo povsem neutemeljeno prekomerno (beri noro) podražit gorivo po celem svetu!! A Karma ne spi, in tako elektro "avto" še hitreje se budi…
sprevrzenc
26. 05. 2022 16.55
+4
A ko Golob samo napove isto, pa vsi slovenski "podjetniki" na okope in jokat, da se uvaja socializem? Bo treba malce redefinirat pojme socializem, kapitalizem in predvsem "podjetnik". ;-)
petka5
26. 05. 2022 16.50
+2
ma ne bogatune bodo obdavcili... o groza kaj bo pa boscarol zdaj
sly4
26. 05. 2022 16.46
+9
Pri nas se PETROLU smeji,raja pa naj plača požrešnost
petka5
26. 05. 2022 17.00
+1
se je isto pr nas glede nabijanja dobickov.. s to pomembno razliko da petrol bi rad se od rtave neke milijone idskodnine... da se človeku bruha res... tud pr nas bi jih moral obdavcit za te dobicke