Tujina

Družina umrle Mahse Amini živi v strahu: grožnje s smrtjo in ugrabitvijo

Teheran, 10. 10. 2022 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T. R. K., A.K.
Komentarji
11

Spregovorili so člani družine 22-letne Mahse Amini, katere smrt v policijskem priporu je pred tremi tedni sprožila proteste po vsem Iranu. Kot pripovedujejo, zdaj vsak dan živijo v strahu. Prejemajo grožnje s smrtjo in opozorila, naj se ne udeležujejo protestov, ki divjajo po državi.

Mahsa Amini je, potem ko jo je zaradi domnevno neprimerega nošenja hidžaba, aretirala moralna policija, postala simbol iranske represije. Njen obraz in njena zgodba sta preplavila svet. Pod hudim pritiskom se je po tednih protestov v Iranu zdaj znašla njena družina. 

"Naša družina je pod velikim pritiskom uradnikov Islamske republike, zato se ne pogovarjamo z organizacijami za človekove pravice,"  za BBC pove njen bratranec Erfan Mortezai. Erfan je član iranske kurdske opozicijske stranke v izgnanstvu, ki ima sedež v Iraku. Že leta pred Mahsino smrtjo si je prizadeval zrušiti Islamsko republiko. Iranska vlada za zadnje nemire krivi takšne zunanje vplive. Družina Mahse Amini, ki živi v Iranu, vključno z njenim očetom in stricem, je sicer večkrat zanikala podporo kurdskim opozicijskim skupinam, ki jih Iran obtožuje separatizma.

Protesti zaradi ubite Iranke Mahse Amini
Protesti zaradi ubite Iranke Mahse Amini FOTO: AP

Ob pogovoru z novinarjem BBC-ja Erfan uporablja Mashino kurdsko ime Zhina. Tako so jo klicali starši in družina. "Zhina se ni ukvarjala s politiko. Režim si izmišlja scenarije in dezinformacije, češ da je bila Zhina v stiku z mano, da sem jo učil in poslal nazaj v Iran, da bi opravljala določeno dejavnost, čeprav  to ne drži."

'Iranska obveščevalna služba bi nas ubila'

Pravi, da se zaradi groženj, ki so jih prejeli člani njegove družine, bojijo za svojo varnost."V Islamski republiki jih mučijo. Predstavniki režima so nam preko lažnih profilov na Instagramu grozili, družinskim članom v Iranu pa so povedali, da jih lahko ubijejo, če se bodo vključili v proteste. Sam sem po telefonu prejemal številne grožnje, govorili so, da me bodo ugrabili in ubili, če me bodo videli v mestu," še pove Erfan.

Novinar BBC je potoval do gorate meje med Iranom in Irakom. Tam je eden redkih krajev, kjer lahko iz prve roke slišite zgodbe Irancev. Kot piše, se ljudje bojijo govoriti v javnosti. Čeprav želijo govoriti in deliti sporočila, ki bi jih posredovali tudi onkraj meja države, se zavedajo, da jih pojavljanje pred kamero ali razkritje njihovih imen resno ogroža.  "Iranska obveščevalna služba bi nas ubila," povedo. Vendar si obupano želijo sprememb. 

Kot smo poročali, je iranska moralna policija 13. septembra aretirala Aminijevo zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute, v priporu pa je umrla. Iranski forenziki so v petek po preiskavi sporočili, da je bila smrt posledica dolgotrajne bolezni in ne udarcev v glavo, čeprav njena družina trdi, da je bila prej zdrava. Njen oče je za televizijsko postajo Iran International, ki ima sedež v Londonu, zavrnil uradno poročilo. "Na lastne oči sem videl, da je Mahsi iz ušes in zadnjega dela vratu tekla kri," je dejal v soboto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

el capitan 1
10. 10. 2022 18.39
+8
Se en sistem, ki se bo sesul sam vase! Iranci-Perzijci so ziveli v izobilju ves cas za casa Reza Pahlavija! Nato so kao"revolucionarne sile" prevzele oblast in zacele z iztrebljanjem kulture, ki je tu bila tisocletja! Sedaj se pocasi vraca nazaj v prave vode. Ljudje niso neumni. Dolgo casa se jih da vleci za nos, nato explodirajo! Upam, da sistem pade cim prej!
Hans Al Fare
10. 10. 2022 18.32
+10
Vera je rak človeštva. Od vojn do pedofilije, vse to goji...
User2003936
10. 10. 2022 18.20
+8
res nespametno se mi zdi kadar si bratje bosanci nadevajo arabska imena in kracajo po fb z arabsko pisavo neke bogomilske nesmisle. tacas pa kaksna arabkinja poje v anglescini, je nic ne briga nobena vera in nima s tem nobenih tezav. only in lj 💫
Nace Štremljasti
10. 10. 2022 18.14
-3
farji rkc so lažnivci mlinarji tatje pijančki fejst ljudje amen
patogen
10. 10. 2022 18.19
+1
_Heisenberg_
10. 10. 2022 17.53
+4
Swm se z enim Muslimanom pogovarjal o veri,pravi: - Ne maramo Kristjanou,ker lazejp o Jezusu,da je bog -Ne podpiramo LGBTQ+ -Ne verjamemo v vesoljce -Ldor se ne spreobrne v Isllam je nas sovraznik...itd joj joj
MESE?AR
10. 10. 2022 18.09
+3
_Heisenberg_
10. 10. 2022 18.19
-3
Sej drugace je oa kar podobna era.Le,da jezus je biu za njih navadni clovek oz. prerok.Muhamed je pa zadnji prerok in najbolj vplivni.
abcč
10. 10. 2022 17.52
+7
Zakaj o tem dnevno poročate? V več EU državah so tudi protesti, npr. Češka, Nizozemska... zakaj o teh protestih pa nič ne poročate?
patogen
10. 10. 2022 18.20
-1
Ker bi ti protesti lahko razjezili Putina.
Tone 12345
10. 10. 2022 17.11
+4