Tujina

Nenavadni vzroki za obisk zdravnika: strupena stonoga, kuga in fetiši

London, 24. 09. 2022 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tekom svojega življenja osebnega zdravnika obiščemo iz različnih vzrokov. Mlajši predvsem zaradi bakterijskih in virusnih okužb, starejši pa zaradi tegob, ki pridejo s starostjo. Včasih so vzroki za obisk zelo nenavadni – Britanci so s pomočjo podatkov leta po epidemiji koronavirusa zbrali najbolj neverjetne – krokodilje ugrize, vulkanske izbruhe, zasvojenost s spolnostjo ... Več kot 2500 oseb pa je do zdravnika prišlo s tujkom v spolovilu.

Zdravje in čakalne vrste
Zdravje in čakalne vrste FOTO: iStockphoto

A to je le nekaj izmed razlogov zaradi katerih so Britanci v letu po koronavirusu iskali medicinsko pomoč, v zapiskih britanskega Nacionalnega zdravstvenega sistema se jih v času med 1. aprilom leta 2021 do 31. marcem letos najde še več. 

Ugrizi krokodila

A če začnemo na začetku, v tem času je zdravniško pomoč zaradi krokodiljega ugriza iskalo deset oseb. Dva pacienta je krokodil ugriznil doma, druge pa so kuščarji napadli v živalskih vrtovih, parkih in na drugih neznanih lokacijah. Najstarejša Britanka z odtisom krokodiljih zob je bila starejša od 90 let, najmlajša pa naj bi štela med pet in 12 let. Nobena izmed njunih poškodb ni bila resna, je pa eden izmed drugih poškodovancev zaradi napada potreboval nujno medicinsko pomoč.

Najstarejša Britanka z odtisom krokodiljih zob je bila starejša od 90 let, starost najmlajše pa zaradi varovanja osebnih podatkov mladoletnih oseb ni znana. Imela naj bi med pet in 12 let.
Najstarejša Britanka z odtisom krokodiljih zob je bila starejša od 90 let, starost najmlajše pa zaradi varovanja osebnih podatkov mladoletnih oseb ni znana. Imela naj bi med pet in 12 let. FOTO: Reuters

Kačji piki

Britance niso grizli le nevarni krokodili, kar 69 se jih je k zdravniku napotilo zaradi ugriza strupene kače. 13 od njih še ni dopolnilo 18 let, od vseh primerov pa jih je prav toliko zaradi pika kače potrebovalo nujno bolniško oskrbo. 

Piki pajkov, škorpijonov in ... Strupenih stonog?

Strupeni pajki so bili vzrok za 21 sprejemov, trije Britanci so zdravniško pomoč poiskali zaradi pika škorpijona. Enega bolnika je ugriznila (ali poškropila) strupena stonoga. 

Tri Britance je pičil škorpijon.
Tri Britance je pičil škorpijon. FOTO: AP

Zastrupitve z neužitnimi gobami

Zabeleženih je bilo 52 zastrupitev zaradi zaužitja strupenih gob, od tega jih je bilo 32 nujnih. 

Naravne nesreče: strele in vulkani

Poleg živalskih nevarnosti so se Britanci k zdravniku napotili tudi zaradi naravnih nesreč. Štirje 30- do 40-letniki so v ambulanto prišli zaradi vulkanskih opeklin, ker Velika Britanija nima aktivnih vulkanov so se verjetno poškodovali v tujini. Pet oseb je zdravnika potrebovalo zaradi udara strele. 

Zaradi udara strele je zdravniško pomoč poiskalo pet oseb.
Zaradi udara strele je zdravniško pomoč poiskalo pet oseb. FOTO: Shutterstock

Kuga

Zdravili so tudi nekaj primerov kuge, v enem izmed njih je 10-letni deček trpel zaradi razjed, ostalih 40 obolelih pa je trpelo za pljučno kugo, bolj blago obliko bolezni, ki se prenaša po zraku. 

2. Pretirana želja po spolnosti

Nekaj oseb se je zdravilo tudi zaradi psiholoških spolnih motenj. Zaradi pretirane želje po spolnosti je zdravnika obiskalo 28 oseb, njihova povprečna starost je bila 58 let. Med starejšimi od 85 let jih je bilo pet.

Zaradi pretirane želje po spolnosti je zdravnika obiskalo 28 oseb.
Zaradi pretirane želje po spolnosti je zdravnika obiskalo 28 oseb. FOTO: Shutterstock

Tri izmed njih so zdravnika obiskale zaradi ekshibicionizma, fetiša, pri katerem osebe uživajo pri razkazovanju svojega golega telesa drugim ljudem. 39-letnega moškega so zdravili zaradi voajerizma, uživanja pri opazovanju drugih ljudi med spolnim odnosom ali ko so goli.

1. Tujki v spolovilih

Zdravstvene ustanove so v analiziranem letu sprejele tudi več kot 2500 oseb s tujki v spolovilih. V 1121 primerih se je predmet zataknil v danki. V tem primeru je zdravnika obiskalo dvakrat več moških kot žensk. Te pa so v 1073 primerih pomoč poiskale zaradi tujka v nožnici. V 253 primerih so pacienti iskali pomoč zaradi tujka v sečnici. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
24. 09. 2022 20.29
"ker Velika Britanija nima aktivnih vulkanov so se verjetno poškodovali v tujini" Verjetno? Kaj ni logično. No, morda so pa lagali o vzrokih.
flojdi
24. 09. 2022 19.29
Kaj res ni nicesar vec tu za prebrat ?/nimam vec casa za same budal scine
Naj bi
24. 09. 2022 18.15
+2
Odličen članek, nisem vedel, da je kaj takšnega možno.
guruguru
24. 09. 2022 17.01
-2
Hodijo k dohtarju, ker jim je dolgčas!
adonai
24. 09. 2022 16.55
+0
Mislite, da je v Sloveniji kaj drugače?! Isto je ali pa še huje,...
User1832247
24. 09. 2022 16.29
+3
to nas pa res najbolj zanima!lol
Jun2
24. 09. 2022 16.20
+3
Mi imamo za to norišnico.