Korona

Ničelna toleranca do covida-19: Kitajska ujeta v past, ki jo je ustvarila sama

Peking, 02. 11. 2022 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stroge omejitve, kot so zapore meja, dolge karantene, množično testiranje in prepovedi gibanja, na Kitajskem povzročajo kaos in bedo po vsej državi ter močno obremenjujejo gospodarstvo. Potrpežljivost javnosti je vse manjša, frustracije naraščajo. "Oblasti so demonizirale covid, pretiravale z njegovo resnostjo, številni se še vedno zelo bojijo virusa, preboleli pa trpijo zaradi hude diskriminacije in stigmatizacije," opozarja virolog z univerze v Hongkongu, ki je prepričan, da takšni drakonski ukrepi niso več primerni. "Ves svet je opustil ta pristop, saj preprosto ne deluje," je dejal. A nič ne kaže na to, da bi se v tej državi v prihodnosti obetala sprememba strategije, pred vrati pa je zima, ki lahko prinese nov val okužb.

Medtem ko svet nadaljuje življenje po pandemiji covida-19, pri strogih omejitvah in strategiji ničelne tolerance do te bolezni še vedno vztraja Kitajska. Pred dobrim tednom dni je predsednik Ši Džinping dobil še tretji mandat kot generalni sekretar kitajske komunistične partije, a 20. kongres ni podal nobene časovnice za končanje ali odmik od strategije glede covida-19. "Namesto tega so poudarili pomen vztrajanja pri obstoječem pristopu," je po poročanju CNN dejal Jandžong Huang, višji sodelavec za globalno zdravje pri Svetu za zunanje zadeve. 

Po državi se je zaradi strogih omejitev zgodilo več incidentov, ki nakazujejo na nezadovoljstvo in obup ljudi.
Po državi se je zaradi strogih omejitev zgodilo več incidentov, ki nakazujejo na nezadovoljstvo in obup ljudi. FOTO: AP

Frustracije med ljudmi naraščajo

Stroge omejitve, kot so zapore meja, dolge karantene, množično testiranje in hitre, ciljno usmerjene prepovedi gibanja, povzročajo vse večji kaos in bedo po vsej državi ter močno obremenjujejo gospodarstvo in družbo. Potrpežljivost javnosti je vse manjša, frustracije naraščajo. 

V severozahodnem mestu Šining so prebivalci zaradi strogih zapor prejšnji teden obupano prosili za hrano, na zahodu, v Lhasi, so jezne množice po več kot 70 dneh prisiljene karantene protestirale na ulicah. V osrednji provinci Henan so delavci panično bežali iz tovarne Foxconn (največjega Applovega dobavitelja na Kitajskem), da bi se izognili zaprtju v tovarno, v kateri se je pojavil izbruh okužb. Zaradi izbruha so kitajske oblasti odredile celo zaprtje letovišča Disney Resort v Šanghaju. Gosti, ki so ostali ujeti v njem, so letovišče lahko zapustili šele, ko so prejeli negativen rezultat testa na novi koronavirus. Obvezne karantene, ukazi za množično testiranje in omejitve potovanj še naprej hromijo podjetja in vsakdanje življenje tudi v drugih delih države.

V ponedeljek je nek moški v mestu Baoding v provinci Hebej uporabil nož, da je prišel skozi kontrolno točko za covid-19 v obupani želji, da bi svojemu sinu kupil mleko v prahu. Video posnetki s kraja dogodka in posnetki njegove aretacije so sprožili razburjenje na družbenih omrežjih. Naslednji dan je lokalna policija poskušala pomiriti ljudi, da so moškega kaznovali samo s 100 juani (13,75 evra) in da je bil problem z mlekom v prahu za njegovega otroka "ustrezno rešen." V torek je v mestu Landžov v provinci Gansu razburjenje javnosti sprožila smrt triletnika, potem ko je njegova družina povedala, da so zaradi omejitev gibanja zamujali reševalci. Policija je kasneje sporočila, da je otrok prenehal dihati, še preden so prispeli policisti, ni pa odgovorila na obtožbe, da je reševalno vozilo zamujalo.

Še en dokaz, kako občutljivo je postalo to vprašanje, so kitajske delnice, ki so v sredo zrasle po nepreverjenih govoricah, da Kitajska oblikuje odbor za pripravo izstopa iz strategija ničelne tolerance do covida-19. Vendar so bile te govorice ovržene, ko je zunanje ministrstvo sporočilo, da s takšnim načrtom "ni seznanjeno". Nasprotno strokovnjaki pravijo, da ne vidijo nobenih znakov, ki bi nakazovali na to, da Kitajska razmišlja o tem, da bi spremenila svoj pristop. Kitajski zdravstveni delavci namreč trdijo, da bi s spremembo tvegali velik porast okužb in smrti, kar bi lahko preobremenilo krhki zdravstveni sistem države. 

Strokovnjaki pravijo, da ne vidijo nobenih znakov, ki bi nakazovali na to, da Kitajska razmišlja o tem, da bi spremenila svoj pristop strategije obvladovanja okužb.
Strokovnjaki pravijo, da ne vidijo nobenih znakov, ki bi nakazovali na to, da Kitajska razmišlja o tem, da bi spremenila svoj pristop strategije obvladovanja okužb. FOTO: AP

'Strategija preprosto ne deluje'

Kot je znano, je Peking doslej zavračal odobritev uporabe cepiv mRNA, razvitih v zahodnih državah, ki so se izkazala za močnejša od tistih, ki so izdelana in uporabljena na Kitajskem. Strokovnjaki pravijo, da Kitajska prav tako nima načrta za ukrepanje v sili, da bi se spopadla z naraščajočimi okužbami. 

Toda Jin Dongjan, virolog z univerze v Hongkongu, je prepričan, da bi se katastrofalnim scenarijem lahko izognili z ustrezno pripravo. Namesto da porabimo ogromno časa in sredstev za testiranje, sledenje stikom, karanteno in uvedbo lockdowna, bi morali uvesti učinkovitejša cepiva in protivirusne terapije ter povečati stopnjo cepljenja med starejšimi, je prepričan. Z okrepljeno imunostjo bi ljudem z asimptomatskim ali blagim primerom okužbe lahko omogočili okrevanje doma, s tem pa bi sprostili prostor v bolnišnicah za zdravljenje hujših primerov, je dejal. "Ukrepi zapiranja in omejevanja kot boj proti nalezljivi bolezni s tako nizko stopnjo umrljivosti in visoko prenosljivostjo niso več primerni. Ves svet je opustil ta pristop – nihče ne prenese stroškov, preprosto ne deluje," je dejal. 

Še ena ovira pri opustitvi strategije ničelne stopnje covida je po ocenah strokovnjakov vsesplošen strah pred virusom med ljudmi, ki ga vceplja kitajska vlada, da bi upravičila svoje ostre ukrepe. "Oblasti so demonizirale covid, pretiravale z njegovo resnostjo in umrljivostjo ter svarile pred dolgotrajnimi simptomi covida. Številni ljudje se še vedno zelo bojijo virusa, preboleli pa trpijo zaradi hude diskriminacije in stigmatizacije," je še dejal Jin. 

Huang pa opozoril tudi, da bodo napačne predstave o virusu zapletle zadeve, če bi se Kitajska na neki točki vendarle odločila, da se bo oddaljila od svoje strategije. "Tudi če bo Kitajska v prihodnosti želela spremeniti strategijo in zmanjšati resnost bolezni, nekateri ljudje morda tega ne bodo sprejeli," je dejal.

Kitajska je v torek sicer poročala o 2755 okužbah s koronavirusom, kar je največje dnevno število od avgusta. Ker se bliža zima, strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko državo kmalu prizadel nov val okužb, s tem pa nov cikel drakonskih ukrepov. "Sodeč po razmerah na Kitajskem, se bo slej ko prej pojavil velik izbruh. Kitajska je vložila ogromno truda in plačala visok davek, da bi preprečila, da bi se to zgodilo, a na koncu ne bo mogla ustaviti širjenja tako zelo nalezljive bolezni," je še dejal Jin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakatalena
03. 11. 2022 10.53
+2
To so mokre sanje odžaganega JJ :-), ki se k sreči niso uresničile. Juhuhu.
Protoc
02. 11. 2022 18.32
+2
Samo bežite od te države..še do svojih družinskih, ožjih članov so diktatorski..tam je življenje skoraj kot v zaporu..sneman si ko se kopas, spiš z ženo, kaj brskaš po telefonu...
JimMarley
03. 11. 2022 09.47
+2
In kaj misliš, da je cilj evrope/amerike? Kaj drugega pa so bila covidna potrdila, kot poskus uvedbe socialnega točkovanja?
JimMarley
03. 11. 2022 09.48
+2
Glede telefonov pa je že zdaj isto pri nam. Praktično smo na istem.
enakatalena
03. 11. 2022 10.54
+1
Tako je, JimMarley. In naši sodržavljani so se bili pripravljeni prodati za nakupovanje v šoping centrih.
nebulae ngc6720
02. 11. 2022 18.14
+2
lahklo pa do si spustili novi virus, saj sem pred tednom prebral, da gre spet za 3 nove različice, eno kitajsko, eno nigerijsko in eno južnoafriško, ki so še bolj nalezljive od omikrona!
nebulae ngc6720
02. 11. 2022 18.12
+2
tudi oni se bojijo, da bodo imeli bolnice 2000 procentov zasedene, itak paa jim ljudje umirajo v teh "kampih" od covida!
Tone 12345
02. 11. 2022 17.19
+9
Kje je pa beovič kaj pa logar pa rozman pa krevs pa solska ministrica ki pametujejo !!!???oz ki so pametovali pod taktirko janše!!kje ste z vašimi "strokovnimi" razlagami in "stroko""!pojavite se no!!!
krneki_123
02. 11. 2022 17.50
-4
Daj no, pojdi pa Potrčkota vprašaj, zakaj se je vrnil iz Švedske.🤣
bobiv
02. 11. 2022 20.38
+4
Potrč je že pred dvema letoma povedal, da je vse skupaj cirkus in bogatenje farmacevtov, kar se vedno bolj kaže kako prav je imel! Kr neki, ti pa kar po 4, 5, 6, .... dozo!
Brezveznik
02. 11. 2022 17.16
+7
Zakaj saj so popikali 100% prebivalstva, a cepivo slučajno ne učinkuje?
enakatalena
03. 11. 2022 10.55
+1
Takih vprašanj se pa ne sme zastavljati, ker mi, navadni državljani, nimamo dovolj kompetenc, da bi jih lahko (hahaha).
Tone 12345
02. 11. 2022 17.15
+7
Spet ste začel s temi norimi kitaji strašit svet kakšen covid kaj ste jori!!!??
First Last
02. 11. 2022 17.11
-13
Ne pametujte, kitajci niso nori, in 24 komentatorji niste najpametnejši na svetu, toliko da veste. Drugače je, a veste, v nepredstavljivo nagneteni populaciji, tudi omnikrom zlahka povzroči zdravsven zlom in preobremenitev. Današnji sev sicer pri nas ne predstavlja več velike nevarnosti, pri cirka 20 tisoč kužnih dnevno je bilo zelo malo smrtnih žrtev, delta pa čisto druga zgodba, 1500 kužnih, 50 mrtvih dnevno pri nas, jap, tako nedolžna je bila tale gripica, ogromno ogromno ljudi ima trajne posledice zaradi kovida. Pa še nekaj ane. a vam ni zanimivo, koliko blabla nestrpnega blebetanja kako so cepiva slaba, kako je to en prehladek, med tem ko pa vsak pozna nekoga ki ga je kovid vzel, vsaj v delti je bil definitivno nevaren virus, ampak o tem niti besede, lep dokaz nezmožnosti sprejemanja situacije šibkega uma, to je v človeški naravi, ko se ne boste krivili zaradi tega in na to gledali kot lastnost, se lahko tega zaveste in se izboljšate, prej pa tega ego žal ne bo sprejel.
Tone 12345
02. 11. 2022 17.16
+2
First a si polje že kaj obiskal??pojdi da ti dajo zdravila !!le pojdi!!
krneki_123
02. 11. 2022 17.51
-1
Tone 12345
02. 11. 2022 17.00
+1
Kitajci se norca delajo iz celga sveta s tem da sami uprizarjajo teror nad sabo!!!oni so začeli z nekim virusom in potem ko se je evropa soočila s tem "virusom" so kitaji takoj nehal ko so imeli v miljardni državi pozor 3600 domnevno mrtvih in gledali razdor evrope za nič!!in sedaj ko so kitajci videli da so tukaj nehali s tem oslarijam o nekem virusu so načrtno spet začeli sejati paniko da bi zaprli svet!!pa kaj si ti ja nor a ne vidite da kitajci to načrtno paniko za nič izvajajo že 3 leta!!!
Tone 12345
02. 11. 2022 16.54
-1
Kva hodjo tile kitajci z maskam!?? Zakaj??a vi veste!??
dark horse
02. 11. 2022 16.10
-2
Itak en je netopirja pojedu 😂😂🤣 naslednji na vrsti za krivca bo verjetno martincek in spet Kitajci 🙈🙈🙈
Shisui
02. 11. 2022 16.49
+0
Škoda, da si šprical biologijo v osnovni šoli, zdaj pa tak osu izpadaš za bv.
Ivar The Boneless
02. 11. 2022 19.38
+1
Shisui v ameriškem senatu so lepo povedalu da je umeten virus.
bobiv
02. 11. 2022 15.52
+11
Večina nad normalnih ve, da je vse skupaj en velik nateg!
krneki_123
02. 11. 2022 17.52
+0
In nadnormalni ste šli še petič na led. Bravo.🤣
mare m
02. 11. 2022 15.48
+6
Vse je to test.., preostali svet budno nadzira rezultat. Bodo posnemali. Še bomo trpeli, če ne pozapremo politike, bančnike in umazane zdravnike.
Zentrum
02. 11. 2022 15.30
+12
Kako je zdaj to problem, če so pa še nedavno nazaj to bile mokre sanje naše samooklicane "strokovne" skupine?
AlternativeFacts
02. 11. 2022 15.23
-3
Samo nekaj pozabljamo, na Kitajskem ni obveznega cepljenja, v EU je bilo (Avstrija)...
enakatalena
03. 11. 2022 10.56
Kako ni obveznega cepljenja? Tam te sploh ne vprašajo, ti kar ukažejo.
User1538643
02. 11. 2022 15.22
+13
Ničelna toleranca ni nikoli delovala, za nič, in nikoli ne bo. Čist fašizem.
Shisui
02. 11. 2022 16.50
+2
Torej tudi ničelna toleranca do fašizma ni ok? :)
boss1111
02. 11. 2022 15.18
+21
Tudi 24ur je bil med tistimi mediji, ki nas je strasil in objavljal clanke " stokovnjakov", ki so nam napovedovali apokalipso. Vsi ostali pa smo bili teoreriki zarot!
enakatalena
03. 11. 2022 10.57
se obračajo po vetru, tile vele "novinarji".
tinkob
02. 11. 2022 15.01
+17
Zakaj nobenega prispevka o porastu % smrti v primerjavi z leti pred korono...precepljene države krepko vodijo
Resnica vas boli
02. 11. 2022 14.53
+3
🤣🤣🤣🤣🎎🎎🎎🎆🎇🎆
Rezervni Kristus
02. 11. 2022 14.36
+13
Kakorkoli, grdo so nas povlekli za nos in mi smo se jim pustili. Sedaj se nam za hrbtom smejijo. In to upravičeno. Ter nas dalje vlečejo za nos na drug način, mi, norci, pa seveda spet to dopuščamo, ko se bo ta film končal, pa se bomo enako hvalili, da smo to že vedeli. Če bomo preživeli, seveda. Če bomo, pride naslednji film in igra se ponovi. Skratka, vseskozi nam ga vlečejo, mi to vemo, a v realnem času ne storimo ničesar, za nazaj pa se radi hvalimo, ter pozivamo na odgovornost tiste, ki se nam privoščljivo smejijo. Naš odziv na zgornji prispevek kaže predvsem to, kakšni bedniki smo ljudje, ne pa politiki in mediji. Zmaga je na njihovi strani, ker so vedno par korakov dlje, ljudje pa, zaslepljeni od magične propagande, stojimo na mestu.
Bolcn
02. 11. 2022 16.27
+2
Propaganda je trenutno najmočnejše orožje na svetu...