Tujina

Novi južnokorejski predsednik ne želi skrbeti za psa 'prijateljstva'

Seul, 12. 12. 2022 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred štirimi leti je severnokorejski predsednik Kim Džong Un južni sosedi v znak prijateljstva podaril dva psička pasme pungsan. Do konca predsedniškega mandata Mun Dže Ina sta prebivala v predsedniški palači, stroške za oskrbo je plačevala država. A novi južnokorejski predsednik se z obstoječim modelom financiranja ne strinja, zato so ju poslali v živalski vrt.

Pasma pungsan izvira iz Severne Koreje, njen predsednik Kim Džong Un pa je dva izmed njenih predstavnikov, psička po imenu Gomi in Songgang, po tretjem vrhu v Pjongjangu pred štirimi leti podaril Južni Koreji. Kot se je takrat strinjal z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, sta psa znak prijateljstva med državama, piše The Guardian.

V skladu z zakonodajo sta sicer oba uradno last države in bi ju moral predsednik ob odhodu predati pristojnim oblastem, a na zadnji dan mandata je bil podpisan dogovor, po katerem so skrb za psa zaupali Inu. A novi predsednik se z modelom financiranja ni strinjal, psička, katerih oskrba mesečno znese 1800 evrov, pa sta ostala brez doma. Psa Gomi in Songgang so zaradi zdravstvenih težav zato najprej premestili v veterinarsko kliniko v mestu Daeju, kasneje, ko sta si opomogla, pa sta prešla v oskrbo gwangjuškega živalskega vrta. 

Ko je severnokorejski predsednik Džong Un leta 2018 Gomi in Songgang podaril južnokorejski vladi, sta prešla v last države, prebivala sta v pisarni predsednika Ina.
Ko je severnokorejski predsednik Džong Un leta 2018 Gomi in Songgang podaril južnokorejski vladi, sta prešla v last države, prebivala sta v pisarni predsednika Ina. FOTO: AP

Po mesecu selitve iz 'vladnih krogov' pa sta se kosmatinca prvič po mesecu dni nastavila tudi kameram. "Gomi in Songgang sta simbol miru južno- in severnokorejskega sodelovanja ter sprave. Vzgajali jih bomo v tem duhu," je ob dogodku za medije dejal župan mesta Gwangju Kang Gijung

V vseh teh letih je v Južni Koreji luč uzrlo tudi šest njunih potomcev. Byeol, eden izmed njih, je v živalskem vrtu mesta Gwangju nastanjen že od leta 2019. Ostalih pet prebiva v drugih živalskih vrtovih po državi. 

Kje se je zapletlo?

Ko je severnokorejski predsednik Džong Un leta 2018 Gomi in Songgang podaril južnokorejski vladi, sta prešla v last države, prebivala sta v pisarni predsednika Ina. Letošnjega maja je zapustil predsedniško pisarno, a ju je zaradi spremembe v zakonodaji lahko odpeljal v svoj zasebni dom. A oskrba bi še vedno morala ostati v domeni vlade, novi predsednik Joon Suk-jeola pa ideji ni naklonjen.

A v vseh teh letih je v Severni Koreji luč uzrlo tudi šest njunih potomcev. Byeol, eden izmed njih, je v živalskem vrtu mesta Gwangju nastanjen že od leta 2019.
A v vseh teh letih je v Severni Koreji luč uzrlo tudi šest njunih potomcev. Byeol, eden izmed njih, je v živalskem vrtu mesta Gwangju nastanjen že od leta 2019. FOTO: AP

Mun Dže In je zato Joona v prvih dneh novembra obtožil, da ne pokriva finančnih stroškov, ki nastajajo z oskrbo psov, med drugim naj ne bi plačeval hrane in veterinarske oskrbe. Joonova stranka se je na obtožbe ostro odzvala in jih zanikala, saj da predsedniku nikoli niso preprečevali skrbi za psa in da se o oskrbi "pogovarjajo". Predsednik Mun Dže In ju je nato predal v roke veterinarjev in oskrbnikov. 

Ostri odzivi na izmenjavo daril

Sicer pa Ina zaradi odnosa s severnokorejskim predsednikom mnogi obtožujejo za 'podrejenega' Kimg Džong Unu. S sodelovanjem, ki so ga mnogi ocenjevali za enostranskega, naj bi Severni Koreji in njenemu predsedniku omogočil skrivno jedrsko opolnomočenje. 

Sicer pa ne gre za prvo darilo severnokorejskega voditelja Južni Koreji. Že Kim Džong Unov pokojni oče Kim Džong Il je leta 2000 takratnemu južnokorejskemu predsedniku Kim Dae-jungu po srečanju v Pjongjangu podaril par pungsanov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
12. 12. 2022 18.01
+1
Podn!!!Ze to,da je zoval darilo je mimo!!! Sama steca,da so psi na varnem !!! Kje s pa to vidu- jaz tebi psa ti meni dovoljenje za jedrsko orozje.S tem je pokazal kdo je komu pes in kdo gazda!
Thinkvision
12. 12. 2022 15.48
+15
Politiki so res bolniki.
wsharky
12. 12. 2022 15.36
+9
verjamem, da bi g. Pahor z veseljem skrbel za dobrobit obeh stirinozcev