Tujina

Poljski parlament zavrnil omilitev zakonodaje o splavu

Varšava, 23. 06. 2022 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
4

Poslanci spodnjega doma poljskega parlamenta so zavrnili predlog zakona, s katerim bi omogočili prekinitev nosečnosti na zahtevo do 12. tedna od zanositve. Proti zakonu je glasovalo 265 poslancev, 175 jih je bilo za, štirje pa so se glasovanja vzdržali. Trenutna zakonodaja na tem področju je v tej izjemno verni katoliški državi sicer ena najbolj restriktivnih v Evropi.

Protesti proti omejitvam dostopa do splava.
Protesti proti omejitvam dostopa do splava. FOTO: AP

Aktivistka za pravice žensk Marta Lempart je predlog zakona, ki ga je podprlo več kot 200.000 podpisnikov, predstavila z besedami, da bi bil poljski zakon o splavu tako usklajen z "evropskimi in svetovnimi standardi". A kot kaže, poljskih poslancev to ni prepričalo. Proti zakonu jih je namreč glasovalo 265, 175 jih je bilo za, štirje poslanci pa so se vzdržali.

Poljska ima sicer že dolgo časa izjemno restriktivno zakonodajo o splavu, ki se je leta 2020 še zaostrila, ko je ustavno sodišče pritrdilo vladi in odločilo, da so prekinitve nosečnosti zaradi okvar ploda protiustavne. Na Poljskem je tako splav zdaj uradno dovoljen le še v primeru posilstva, incesta ali kadar je ogroženo materino življenje ali zdravje.

Že pred zaostritvijo zakona je bilo na Poljskem vsako leto opravljenih manj kot 2000 zakonitih splavov, medtem ko je dodatnih 200.000 žensk prekinilo nosečnost nezakonito ali v tujini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
24. 06. 2022 10.05
+3
Eu se ukvarja z Rusijo in Ukrajino, znotraj EU pa so države kot Poljska , ki imajo zakonodajo za ženske dobesedno v srednjem veku, vse skupaj je ena sama pokvarjena politika, v EU se dosti govori o demokraciji, če bi resnično upoštevali demokratska pravila bi morali najmanj pet držav vreči ven iz Eu, samo poglejte kaj se je dogajalo z žensko na Malti ko je doživela spontani splav, po njihovih pravilih bi žensko ubili, pa slišiš Nizozemca kako postavlja neka pravila za Makedonijo in BIH in istočasno sprejema v EU državi kot sta Ukrajina in Moldavija, ki sta ravno toliko demokratični kot Rusija, da o spoštovanju pravne države niti ne govorimo , totalna bedarija in hinavstvo.
SVOBODAGOVORAhaha
23. 06. 2022 21.38
+3
Eto vam "evropske vrednote", tako se dela!
Zmaga Ukrajini
23. 06. 2022 21.57
+2
Kakšne "evropske"? To so nori višegrajci! EU ima čisto ok vrednote, samo očitno bi nekateri radi spet nazaj v srednji vek. In ravno taki imajo potem največ za povedat čez muslimansko kulturo.
Korintos11
24. 06. 2022 08.19
+3