Tujina

Pravi sorodniki, čistka, nadzor, zvestoba in 'prava' ideologija

Peking, 17. 10. 2022 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Malokdo je pred desetletjem predvideval, da bo Ši Džinping postal največji kitajski voditelj v zadnjih desetletjih in da bo stal že na pragu zgodovinskega, tretjega mandata. Pravzaprav je bilo pred desetletjem o njem znanega le malo, še najbolj je izstopalo dejstvo, da je bil njegov oče eden od revolucionarnih voditeljev.

Ši Džinping
Ši Džinping FOTO: AP

Prav ta vez mu je pomagala pridobiti podporo starešin stranke, kar je bilo ključnega pomena za vzpon na oblast znotraj kitajske komunistične partije (KPK), saj so ti voditelji pogosto imeli politični vpliv tudi po upokojitvi.

"Pred povišanjem je veljal za nekoga, ki lahko sklepa kompromise z vsemi," je za BBC dejal Joseph Fewsmith, strokovnjak za politiko kitajske elite na bostonski univerzi. Toda po 10 letih je Šijeva avtoriteta neizpodbitna, njegova moč pa brez konkurence. Kako smo se torej znašli tukaj? 

Mao Zedong, ustanovni oče komunistične Kitajske, je nekoč rekel: "Politična moč raste iz puškine cevi." Po ustanovitvi Ljudske republike Kitajske leta 1949 je Mao zagotovil, da bo partija, ne država, nadzorovala Ljudsko osvobodilno vojsko. 

Ši je imel nato več sreče kot njegov predhodnik Hu Jintao, ker je takoj postal predsednik Centralne vojaške komisije in ni izgubljal časa z iztrebljanjem opozicije v oboroženih silah. Potem pa sta bila vplivni podpredsednik Centralne vojaške komisije Šu Čaihu in nekdanji general Guo Bošiong v letih 2014 in 2015 obtožena korupcije. Takrat sta bila sicer že upokojena, a Ši je s tem utrdil vpliv in poslal močan signal sedanjim vojaškim častnikom, da nihče, ki se upira njegovemu nadzoru, ni imun na posledice, je za BBC ocenil obrambni strokovnjak Joel Wuthnow

Leta 2015 je Ši prenovil tudi strukturo vojske. Ukinil je štiri vojaška poveljstva – štabno, politično, logistično in oborožitveno – in jih nadomestil s 15 manjšimi agencijami. Nova struktura Centralni vojaški komisiji omogoča, da izda ukaze neposredno različnim vejam vojske, vključno s finančnimi revizorji, ki morajo zdaj poročati neposredno tej komisiji. 

Prav tako je pred kratkim časopis People's Liberation Army Daily, uradni vojaški časopis v državi, objavil članek, v katerem je poudaril vlogo Centralne vojaške komisije. "Sporočilo pomaga preprečiti kakršno koli težnjo, ki bi se lahko razvila v vojski, da bi zgradili lojalnost do višje pozicioniranih v vojski, ki bi lahko nekega dne nasprotovali Šiju," meni Timothy Heath, višji mednarodni obrambni raziskovalec pri ameriški skupini RAND Corporation. "Zvestoba pomeni, da se od vojske pričakuje, da bo izpolnila vse in da stranko, zlasti Šija, obdrži na oblasti."

Ko zavarujete cev pištole, pa je bistveno, da imate pod nadzorom tudi nož – notranji varnostni aparat, v svoji analizi nadaljuje BBC. 

Dve leti po prihodu Šija na oblast, so oblasti potrdile aretacijo 'tigra', nekdanjega šefa notranje varnosti Žuja Jongkanga, zaradi korupcije. Bil je tesno povezan z Bojem Šilaijem, Šijevim tekmecem. Preiskava je povzročila politični šok, saj je razbila neizrečeno pravilo, da člani stalnega odbora politbiroja, najmočnejšega organa odločanja, ne bodo kazensko preganjani.

Opazovalci pravijo, da se Šijeva protikorupcijska kampanja uporablja tudi za odstranitev njegovih političnih tekmecev in zatrtje frakcij v stranki. V zadnjem desetletju so protikorupcijski organi preiskali več kot 4,7 milijona ljudi.

"V zadnjih dveh letih je Ši dodatno očistil strukture, zdaj varnostne agencije skoraj izključno vodijo uradniki, ki s Šijem delijo preteklost in jim zaupa," pravi Victor Shih, politolog s kalifornijske univerze v San Diegu. 

Svoje prijatelje je postavil tudi na pomembne regionalne položaje. To so pomembne pozicije, ki skrbijo za razlago in izvajanje osrednjih direktiv v krajih z milijoni ljudi. 

Ves ta čas se je posvečal tudi gradnji kulta svoje osebnosti. Leta 2018 je bila misel Ši Džinpinga o socializmu s kitajskimi značilnostmi za novo dobo zapisana v kitajsko ustavo. Dejstvo, da je ideologija poimenovana po njem, je utrdila njegovo dediščino. Pred Šijem je to uspelo le Mau. Razpravlja se sicer o tem, kaj natančno pomeni Šijeva misel, vendar analitiki pravijo, da to ni bistvo. Bistvena je močna poteza.

"Šijeva misel je namenjena predvsem krepitvi njegove lastne legitimnosti in moči nad komer koli drugim v KPK in državi. Je del novega kulta osebnosti, ki Šija ne povezuje le z Maom, temveč z najbolj veličastnimi in uspešnimi kitajskimi cesarji," pravi Jean-Pierre Cabestan, zaslužni profesor politologije na hongkonški univerzi.

Medtem je več kitajskih univerz ustanovilo raziskovalne centre pod Šijevim imenom, avgusta je ministrstvo za izobraževanje razkrilo načrt za promocijo njegove misli v nacionalnem kurikulumu, obstaja tudi aplikacija Učite se od Šija.

"Ši verjame, da je njegova ideologija prava in jo morajo vsi sprejeti," je jasen Andrew Nathan, profesor politologije na univerzi Columbia.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomši?
18. 10. 2022 19.37
Preleti komentarje in se sprašujem kaj bi tukaj brez J. J. Pa saj ga nenehno omenjate? Vse skupaj postaja neokusno... Pišite raje o čem pametnejšem 😁
mungus
17. 10. 2022 15.51
+1
2 leti pred to novo vlado se je tudi nam dogajalo isto pod diktaturo ta-puklastega pacienta....kitajci so pa tudi očitno obsojeni na sistem diktature....žal!
Yoka Nono
17. 10. 2022 15.49
+1
Zagotovo pa njegova matična družina ne izdeluje tako dobrih slaščic ,kot Ivanova
Bombardirc
17. 10. 2022 15.32
+0
Sem že mislil da o jajotu pišete.
AlternativeFacts
17. 10. 2022 14.46
+3
Cenzura s katero se utiša mnenje, blokada neprijetnih novic....ups spregledal, da je govora zgolj o Kitajski....
somebody355
17. 10. 2022 14.23
+0
Ta še ni pokazal svojega pravega obraza in ko bo, bo pekel na zemlji...
joahan
17. 10. 2022 13.50
-5
Boljše že kot Uršula Evropska.....
Beli štumf
17. 10. 2022 13.43
+6
Space Voyager
17. 10. 2022 13.25
+10
"Ši verjame, da je njegova ideologija prava in jo morajo vsi sprejeti," No, to je pač skupno vsem politikom.
Evelinca12
17. 10. 2022 13.09
+0
Za razliko od nas , kitajci imajo radi svojo drzavo. Izjemno potrpezljiv narod, ki zna pocakati na pravi trenutek.
Nace Štremljasti
17. 10. 2022 12.37
-4
bravo kitajska
aist
17. 10. 2022 12.20
+9
V šoku sem, pred kakim mesecem ste pisali da je z njim konec, da je izginil, da so organizirali državni udar itd,..zdaj pa kar naenkrat že tretji mandat? 24ur ali nam lažete?!
ivcekivcek
17. 10. 2022 12.24
+4
Ni straha, ta človek je prepameten da bi šel v ekstreme kot Putin. Bi bilo škoda, vidiš kake dobre telefone nam delajo, mi pa njim avte. Naj gre tako baraka naprej.
ivcekivcek
17. 10. 2022 12.10
+5
Rusofili rabijo tudi tak nadzor, se niso sposobni samo kontrolirat v demokraciji in svobodi. Njim mora veliki vodja oprat možgane in potem mu sledijo
manga
17. 10. 2022 12.14
-3
ivcekivcek - ti sanjaš Rusijo in rusofile.Prijatelj gre za Tajvan in Kitajsko.
ivcekivcek
17. 10. 2022 12.17
+5
Bratomil
17. 10. 2022 12.19
-4
Zakaj potrebujemo zakone in sisteme nadzora v zahodni demokraciji, če smo sposobni samokontrole. Enim še avta ne bi dal za vozit, ker poznajo samo gas-bremza.
ManOwaR
17. 10. 2022 12.08
-4
Kitajska = Zahodni Tajvan
Rudar
17. 10. 2022 12.15
+3