Tujina

Severna Koreja znova izstrelila več raket

Seul, 20. 03. 2022 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Severna Koreja je v Rumeno morje izstrelila več raket, navedbe Južne Koreje povzemajo tuje tiskovne agencije. Ocenjujejo, da je rakete izstrelilo več sistemov. Incident pa vnaša še dodaten nemir v že tako napeto stanje na območju.

Južnokorejska vojska je danes zaznala aktivnost, ki naj bi izvirala iz več severnokorejskih sistemov izstrelitve raket. Kako daleč so rakete letele, ni jasno.

Južnokorejske varnostne sile so v stopnji povišane pripravljenosti in opazujejo situacijo, so sporočili iz Seula. Sklican je bil tudi sestanek južnokorejskega varnostnega sveta na ravni ministrskih namestnikov. Ta je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozval k visoki pripravljenosti z namenom izogniti se varnostnemu vakuumu v času predaje vladnih pooblastil.

Izstrelitev rakete v Severni Koreji
Izstrelitev rakete v Severni Koreji FOTO: AP

Na marčnih volitvah v Južni Koreji je namreč slavil kandidat opozicijske Stranke moči ljudstva (PPP) Jun Suk Jeol, ki bo nasledil levosredinskega, liberalnega predsednika Mun Jae Ina. Inavguracija bo 10. maja.

Severna Koreja je letos že izstrelila vrsto raket, tudi takih, ki bi lahko nosile jedrsko konico. Kakšen tip raket je izstrelila danes, ni jasno.

Po navedbah južnokorejske tiskovne agencije Yonhap naj bi šlo za izstrelitev štirih raket kratkega dosega.

Južna Koreja in ZDA se bojijo, da Pjongjang razvija nov model medcelinske rakete. Severna Koreja pa trdi, da testi potekajo v okviru razvoja nadzornih satelitov.