Tujina

Severna Koreja ob mejo z južno sosedo poslala 12 vojaških letal

Seul/Pjongjang, 06. 10. 2022 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Južne Koreje prihajajo informacije o ponovni aktivnosti severnokorejskih vojaških sil. Tokrat je severna soseda v zrak blizu njune meje spustila 12 bojnih letal. Južna Koreja se je na prelet odzvala s 30 vojaškimi plovili. Nov incident se je zgodil le nekaj ur po izstrelitvi balističnih raket, sicer že šesti v zadnjih dveh tednih.

Južnokorejski lovec F15K
Južnokorejski lovec F15K FOTO: AP

Osem severnokorejskih bojnih letal in štirje bombniki so v četrtek poleteli ob mejo z njihovo južno sosedo. Južnokorejska vojska ob tem zaradi formacije dvanajsterice letal predvideva, da je izvajala strelske vaje. Zaradi bližnjega preleta se je država odzvala s 30 bojnimi letali, ob tem pa v zraku ni prišlo do hujših trenj. 

V preteklosti je severna od obeh Korej ob njuno mejo že večkrat poslala vojaška letala, a nikoli v tako velikem številu. Letala in bombniki so bili od meje oddaljeni le nekaj kilometrov, južnokorejske medije povzema AP. V zgodnjih četrtkovih urah je Severna Koreja izstrelila tudi zadnjo skupino balističnih raket kratkega dosega. Domnevno naj bi se z izstrelitvijo odzvala na premike ameriške letalonosilke USS Ronald Reagan. Ladja se je namreč zaradi povečane vojaške aktivnosti na korejskem polotoku premaknila bližje celini. 

Letala in bombniki so bili od meje oddaljeni le nekaj kilometrov, južnokorejske medije povzema AP

Zadnja izstrelitev balističnih raket kratkega dosega se je zgodila v četrtek, in sicer potem ko so ZDA zaradi preteklih izstrelitev, s katerimi je Pjongjang ciljal tudi proti Japonski, premaknile svojo letalonosilko USS Ronald Reagan ob korejski polotok. Pjongjang je premik še pred preletom ob meji označil kot resno grožnjo stabilnosti razmer na Korejskem polotoku in njegovi okolici. 

Medtem je Južna Koreja zaskrbljena tudi zato, ker so podobna izzivanja s strani njene severne sosede vedno bolj pogosta. V zadnjih dveh tednih je izstrelila že več balističnih raket. Napetosti na polotoku so vodile tudi do tega, da sta ZDA in Južna Koreja v odgovor napovedale skupne vaje, v dogovor sta vključili tudi Japonsko. 

Od 25. septembra že šest izstrelitev

Država na severnem delu polotoka je v letošnjem letu sicer izstrelila rekordno število raket, pestro je predvsem od 25. septembra, ko je na območje prispela že omenjena ameriška letalonosilka. Izstrelitve so kasneje botrovale še obisku ameriške podpredsednice Kamale Harris in nadaljevanju vojaških vaj. 

 Južnokorejski mediji pa ob tem opozarjajo tudi, da se severna soseda pripravlja na jedrske poskuse, prve po letu 2017. Nekateri strokovnjaki ob tem trdijo, da bo severnokorejski predsednik  Kim Jong Un kljub mednarodnim sankcijam okrepil jedrsko moč, saj da si želi pridobiti priznanje prave jedrske države, navajajo pri AP. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
29. 10. 2022 21.04
KIM ŠKODA AVIONOV, DANES TO ELEGANTNO OPRAVLJAJO RAKETE IN SEVEDA DOBRI OPERATERJI IZ VARNE DISTANCE!!
barconis
13. 10. 2022 10.56
Svetu se je zmešalo. Se vidimo v raju.
Prokleta Zima
30. 11. 2022 13.44
Gyuhgevfin
11. 10. 2022 12.45
RavnateljSole
09. 10. 2022 09.34
-1
Pustite jim veselje... itak jim bo na glavo padla...
mirko7
07. 10. 2022 12.52
+3
Žal takšen je svet med ljudmi, ki mu je zgrešeno bistvo življenja, ki temelji na materjalnih dobrinah Medtem, ko se borijo velika večina zgolj za preživetje iz meseca v mesec, spet drugi pa nesramno bogati, da več Neve kakšen bo 10 avto barve in sedma hacienda na morju za dopust. Zgrešeno ravnanje politike in posledično moralnih vrednot. Še dobro za ljudi kateri imajo zdravje ker v času vojne, ki se obeta jim zavarovalnice več ne bodo Mele s čem pomagat. Grabušniki
dober-man
06. 10. 2022 21.47
-1
naj se ta ping pong Un se malo špila, obstajajo izračuni Nata, da je za tega cudaka potrebno le min. in 25 sek. in je problem rešen. 🤔
Korintos11
06. 10. 2022 19.15
+2
Sedaj bi pa počasi že lahko Tajvan zalaufo, Amerom je dolgčas.
User300173
06. 10. 2022 18.32
+0
S.Koreja je kot Puklasti. Samo provocira in dela zgago, za svoj narod pa bolj slabo poskrbijo, v bonbončki in parolah.