Tujina

Severna Koreja naj bi znova gradila na prej zaprtem poligonu za jedrsko testiranje

Ljubljana, 27. 03. 2022 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna Koreja se morda ponovno pripravlja na poskuse jedrskega orožja. Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap, ki se sklicuje na vladne vire, da se zdi, da Severna Koreja koplje 'bližnjico' do predora na svojem prej zaprtem poligonu za jedrsko testiranje v Pungyye-ri.

Kim Džong Un
Kim Džong Un FOTO: AP

Analitiki centra James Martin za študije o neširjenju orožja so v začetku marca povedali, da satelitski posnetki kažejo znake ponovne gradnje na območju Punggye-ri, ki je bil zaprt od leta 2018. Takrat je Severna Koreja sama odstranila vse opazovalne objekte, raziskovalne zgradbe in varnostne točke na tem območju, preden je razstrelila vhode v predor.

Ob ponovni gradnji na lokaciji Punggye-ri pa so analitiki na podlagi satelitskih posnetkov predvidevali, da bi vzpostavitev in delovanje jedrskega poligona lahko trajalo mesece ali leta. A Severna Koreja naj bi ustavila svoja začetna gradbena dela in namesto, da bi obnovili vhod v predor,  so se usmerili v izkopavanje stranskega predora, je za južnokorejsko tiskovno agencijo navedel vir. Ob tem so dodali, da bi lahko tako v enem mesecu obnovili jedrski poskusni poligon. Poleg tega so mednarodni opazovalci poročali, da se zdi, da je glavni severnokorejski jedrski reaktor v Jongbjonu ponovno v polnem zamahu in lahko ustvarja gorivo za jedrsko orožje, poroča The Guardian.

Punggye-ri je edini znan severnokorejski jedrski poskusni poligon. V predorih tega poligona je sicer Severna Koreja od leta 2006 do 2017 izvedla šest jedrskih poskusov. Analitiki omenjenega centra o neširjenju orožja pravijo, da so se spremembe v Punggye-ri zgodile šele v zadnjih dneh, še vedno pa je težko sklepati, kaj točno se gradi in zakaj. "Ena od možnosti je, da namerava Severna Koreja poskusno mesto vrniti v stanje pripravljenosti za nadaljevanje testiranja jedrskega eksploziva," je zapisano v poročilu centra.

Opozorili so tudi, da bo trajalo še veliko mesecev, če ne celo let, preden bo testno mesto pripravljeno na nove jedrske eksplozije. "Kako dolgo bi Severna Koreja potrebovala za nadaljevanje testiranja eksploziva na mestu, je odvisno od obsega škode na samih predorih, česar pa ne vemo z zagotovostjo," so zapisali v poročilu. "Možno je tudi, da bo Severna Koreja nadaljevala jedrska testiranja na drugi lokaciji."

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1