Tujina

Skupina kolesarjev, med njimi 82-letnik, na 800-kilometrski poti iz Velenja do Srebrenice

Ljubljana, 07. 07. 2023 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osem kolesarjev se je tudi letos podalo na skoraj 800-kilometrski kolesarski maraton iz Velenja v Srebrenico. Po dveh dneh so prispeli v Bihać, od koder se bodo po krajšem počitku predvidoma v soboto pridružili večji skupini kolesarjev in motoristov. Skupaj se bodo nato zapeljali skozi BiH do Srebrenice, kjer se bodo udeležili spominske slovesnosti ob 28. obletnici genocida. Cilj kolesarskega maratona Velenje–Srebrenica je opozarjanje širše javnosti o posledicah vojne v BiH in spominjanje na vse nedolžne žrtve vojne.

Kolesarski maraton Velenje–Srebrenica
Kolesarski maraton Velenje–Srebrenica FOTO: Zilhad Džananović

Viktor Slatinek, Stanko Pfeifer, Adnan Ajšić, Marjan Perič, Ahmed Alić, Ismet Softić, Zaim Karić in Alojz Ceglar so v sredo pognali pedala in iz središča Velenja odrinili proti jugu. Za mnoge od njih je to že dolgoletna tradicija, nekateri so se udeležili vseh 12 kolesarskih maratonov Velenje–Srebrenica doslej. Od osmih kolesarjev jih je šest starejših od 60 let, najstarejši član kolesarske ekipe pa jih šteje že 82. Ob odhodu iz Velenja jim je srečno pot zaželel tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol

S svojim podvigom kolesarji sporočajo, da žrtve genocida v Srebrenici nikoli ne bodo pozabljene, pa tudi, kako pomembno je živeti v miru. "S tem maratonom se želimo spomniti vseh nedolžnih žrtev, ki so izgubile življenje med vojno v Bosni in Hercegovini, ne glede na versko, nacionalno ali kakršnokoli drugo pripadnost," so poudarili. 

Kolesarski maratonci ob štartu pred Mestno občino Velenje
Kolesarski maratonci ob štartu pred Mestno občino Velenje FOTO: Zilhad Džananović

Osem kolesarjev spremlja tudi tričlanska podporna ekipa v kombiju. "S svojo udeležbo želim prispevati k večji strpnosti v naši družbi, hkrati pa se tudi pokloniti žrtvam genocida v Srebrenici," pravi 45-letni Zilhad Džananović iz Kranja, ki se je kolesarskega maratona udeležil prvič. "Pomembno se je pogovarjati in opozarjati o tem, kaj lahko povzroča medsebojno nerazumevanje in predvsem vojne. S takšnimi dejanji želimo ozaveščati ljudi o pomenu sodelovanja, razumevanja in strpnosti," je dodal. 

Za njimi je že okoli 300 od skupno približno 790 kilometrov poti. Trenutno ekipa slovenskih kolesarjev počiva v Bihaću, kjer so se udeležili množičnega performansa v spomin na žrtve genocida v Srebrenici. Več sto udeležencev je na stadionu oblikovalo srebreniški cvet in številko 8372 (število žrtev genocida), motoristi pa so se zapeljali po progi stadiona.  

"Vzdušje raste z vsakim prevoženim kilometrom, saj se povezujemo z ljudmi iz različnih držav. Skupaj želimo poslati sporočilo enotnosti, da nas tragedije iz preteklosti ne delijo, ampak nas združujejo v prizadevanju za mir, sočutje in strpnost," je svoje občutke strnil Asmir Bečarević, ki se je letos prav tako prvič udeležil kolesarskega maratona in je poleg Džananovića in Mersada Derviševića v podporni ekipi.

Bihać, ki leži na zahodu države, je že tradicionalno startna točka v BiH, od koder bo v soboto proti Srebrenici, ki leži na vzhodu države, krenila kolona okoli 300 kolesarjev iz BiH, Hrvaške, Slovenije, Italije, Avstrije, Švice, Nizozemske, Švedske in ZDA. V nedeljo pa se bo iz Bihaća na pot proti Srebrenici odpravilo tudi okoli 700 motoristov. Kolesarji, motoristi in pohodniki Marša miru bodo predvidoma v ponedeljek zvečer skupaj prispeli v Potočare, kjer se bodo pridružili spominski slovesnosti ob 28. obletnici genocida nad Bošnjaki v Srebrenici. 

Med vojno v Bosni in Hercegovini se je zgodil največji genocid po drugi svetovni vojni, ki ga je kot genocid opredelilo tudi mednarodno Haaško sodišče. V le nekaj dneh okoli 11. julija 1995 so sile bosanskih Srbov pod vodstvom generala Ratka Mladića sistematično ubile 8372 ljudi, predvsem moških in dečkov. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan13
10. 07. 2023 21.33
+1
Sožalje svojcem ubitih v genocidu :-(
Rafael Kramar
08. 07. 2023 09.18
-3
Samo sranje delate po cestah, nič koristnega.
JaBas
07. 07. 2023 17.47
-6
AlphaOmega
07. 07. 2023 17.43
-4