Tujina

Sprejet delni embargo na uvoz ruske nafte

Bruselj, 03. 06. 2022 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.B., A.K.
Komentarji
59

Članice Evropske unije so potrdile šesti sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje delni embargo na uvoz ruske nafte. Iz sistema Swift bodo izključene še tri ruske banke, med njimi tudi Sberbank.

Zaradi invazije na Ukrajino so danes države članice EU potrdile šesti sveženj sankcij proti Rusiji. Nove sankcije prepovedujejo nakup, uvoz in transfer surove nafte ter določenih naftnih derivatov iz Rusije. Za države članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte in jo dobavljajo po naftovodih, velja začasna izjema, a te surove nafte ali naftnih derivatov ne bodo smele izvažati naprej v druge države članice ali tretje države, pojasnjujejo na komisiji. Prav tako bo za Bolgarijo v veljavi daljše prehodno obdobje za dobavo nafte po morju, za Hrvaško pa za dobavo vakuumskega plinskega olja.

Prehodno obdobje za ustavitev uvoza surove nafte v drugih članicah je pol leta, za naftne derivate pa osem. Ker sta se Nemčija in Poljska odločili, da se bosta do konca leta odpovedali tudi nafti, ki jo prejmeta po severnem kraku naftovoda Družba, bo do konca decembra v EU tako prekinjenih 92 odstotkov uvoza nafte iz Rusije. 

V skladu z novim paketom sankcij podjetja iz Evropske unije po izteku šestmesečnega prehodnega obdobja ne bodo smela zagotavljati zavarovanj ali financiranja pomorskega transporta ruske nafte v tretje države. S tem želijo Rusiji otežiti nadaljevanje izvoza nafte v države po svetu, saj so evropski upravljavci pomembni ponudniki tovrstnih finančnih storitev, pojasnjujejo na komisiji.

Za izvzetje surove nafte, ki je dobavljena po naftovodih, so se sicer že v začetku tedna dogovorili voditelji EU na vrhu v Bruslju. EU dve tretjini ruske nafte uvozi po morju, tretjino pa po naftovodih. Lani je po podatkih Bruslja iz Rusije sicer uvozila za 48 milijard evrov surove nafte in za 23 milijard evrov naftnih derivatov.

Članice Evropske unije so potrdile šesti sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje delni embargo na uvoz ruske nafte.
Članice Evropske unije so potrdile šesti sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje delni embargo na uvoz ruske nafte. FOTO: Shutterstock

Poleg naftnih še sankcije bank, medijev, posameznikov in pravnih oseb

Sankcije šestega svežnja se nanašajo tudi na izključitev še treh ruskih in ene beloruske banke iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift. Med njimi je ruska največja banka Sberbank, ki ima na ruskem bančnem trgu približno 37-odstotni delež. 

EU bo prepovedala oddajanje še trem ruskim državnim televizijam, obenem pa uvaja prepoved zagotavljanja storitev na področjih računovodstva, revizije in svetovanja ruski vladi ter pravnim osebam, ustanovljenim v Rusiji. 

Širi pa se tudi seznam posameznikov in pravnih oseb, proti katerim so uvedene sankcije. Dodali so 18 pravnih oseb in 65 posameznikov, med njimi so odgovorni za grozodejstva, ki so jih ruske sile zagrešile v ukrajinskih mestih Bula in Mariupolj. Na seznamu je tako tudi generalpolkovnik Mihail Mizincev, ki je med odgovornimi za obstreljevanje Mariupolja.

Na novo je na seznamu še nekdanja ruska telovadka in domnevna partnerka ruskega predsednika Vladimirja Putina Alina Kabajeva. Nanj pa so dodali tudi ženo, sina in hčer tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, je razvidno iz uradnega lista EU, v katerem so bile danes objavljene sankcije. S tem je večina sankcij začela tudi veljati.

Po prvotnih načrtih bi moral biti na seznamu oseb, ki jim je prepovedan vstop v EU in imajo zamrznjeno premoženje, tudi patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril. A ga zdaj na seznamu ni. Po navedbah virov pri EU so ga zaradi nasprotovanja Madžarske tik pred potrditvijo umaknili s seznama.

Najnovejši sveženj vključuje še dodatne omejitve na področju izvoza napredne tehnologije in drugega blaga, vključno s kemikalijami, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo kemičnega orožja. EU tudi širi seznam podjetij, s katerimi je prepovedano trgovanje s tem blagom.

Evropska unija je pred tem sprejela pet paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, šestega, ki je najstrožji doslej, pa je Evropska komisija predlagala pred enim mesecem. Predlog je sicer predvideval postopno uvedbo embarga na uvoz vse ruske nafte in derivatov, a so se države članice predvsem pod pritiskom Madžarske dogovorile, da ga zaenkrat uvedejo zgolj za nafto, ki jo uvozijo po morju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
03. 06. 2022 20.09
+3
Nekaj pa ne razumem, najprej mu sankcije nabiješ potem ga pa prosiš za pšenico! Brez njegovega plina pa itak ne moremo. Nori svet ali dogovor?
modelx
03. 06. 2022 20.01
+1
»Vendar ni nobenih znakov, da bi se Rusija umikala iz Ukrajine, in to ni presenetljivo, saj so imele sankcije sprevržen učinek, ker so zvišale stroške ruskega izvoza nafte in plina, močno okrepile njeno trgovinsko bilanco in financirale njena vojna prizadevanja. V prvih štirih mesecih leta 2022 bi se Putin lahko pohvalil s presežkom na tekočem računu v višini 96 milijard dolarjev (76 milijard funtov) –, kar je več kot trikrat več, kot v enakem obdobju leta 2021.
Korintos11
03. 06. 2022 20.07
Zmaga Ukrajini
03. 06. 2022 20.14
-1
In kdo je rekel, da bodo sankcije povzročile umik ruske horde iz Ukrajine? Saj najbrž ni posebej težko razumete, da sankcije delujejo na dolgi rok, ali pač? Tudi, če bi bila EU zmožna hipoma in čez noč ustaviti uvoz vseh ruskih energentov, bi se po inerciji vojna še vedno nek določen čas nadaljevala. Vsekakor pa bi jo bilo hitro konec, ker bi slej ko prej zmanjkalo denarja. Vendar bodo tudi dosedanje sankcije slej ko prej opravile svoje - slej ko prej bo šlo rusom tako slabo, da ne bo pomagala več niti ruska propaganda, niti grožnja mučenja in zapora, da se rudi ne bi dvignili in nagnali zločinca iz Kremlja. Prej ko ga bodo, prej bomo vsi živeli bolje - rusi in tudi mi vsi. Tudi presežek kot posledica zvišanja cen energentov ne bo večen. Še zlasti, ko se bo EU popolnoma "odklopila". Če misliš, da bo to nadomestil s Kitajci in Indijci, se motiš. Niti količinsko tega izpada ne bo mogoče nadomestit, še manj pa cenovno. Kitajci bodo gotovo pogojevali uvoz.
Korintos11
03. 06. 2022 20.21
+1
Ate_ist
04. 06. 2022 11.28
samo ukrajini! putin je (za rues) končno podpisal prvi paket sankcij proti sovražnim državam, ki prepoveduje izvoz inertnih plinov. ker si pregovorno ne razgledan dragi ZU na ti razložim kaj pomeni prepoved izvoza neona, kriptona in ksenona. prvo pomankanje čipov. nezmožnost izdelave kakršne koli tehnične naprave. zaradi izčrpanja trenutnih zalog ustavitev proizvodnje in odpuščanje delavcev. nezmožnost prodaje nedokončanih izdelkov. nezmožnost ponuditi kar koli rusiji ali kater koli drugi proizvajalki energentov v zameno za nositelje energije. mimogrede plin je osnovna surovina za umetna gnojila. lačen boš redko zahajal na wc da pripomoreš h reševanju proglemov z oskrbo s hrano. svet je preveč globalno pretkan, da se ne bi poznale sankcije proti rusiji. in rusija je uvedla šele prvi paket. kateri narodi bodo prej vstali proti lastnim vladam? da rusi so jezni na putina, vendar ne zato, ker je "napadel" ukrajino, pač pa zato, ker z zahodom še vedno dela v rokavicah.
modelx
03. 06. 2022 19.51
Po več mesecih bombastičnih naslovov o tem, kako sankcije »zaustavljajo ruski vojaški stroj« vse več zahodnih medijev priznava, da so se sankcije izšle zelo slabo predvsem za države Zahoda. Zadnje priznanje v tej smeri je podal Guardianov ekonomski urednik Larry Elliott. Pred tem je do podobnega sklepa prišel tudi magazin Forbes.
modelx
03. 06. 2022 20.00
»Učinki sankcij pomenijo naraščajoče stroške goriva in hrane za preostali svet – in strah pred humanitarno katastrofo narašča. Prej ali slej je treba skleniti dogovor,« je glavni poudarek članka v britanskem Guardianu. »Kremelj meni, da je ruski prag prenašanja gospodarskih bolečin višji od zahodnega, in glede tega ima verjetno prav,« je priznal komentator.
modelx
03. 06. 2022 20.01
Nasprotno, stvari gredo res zelo slabo. Sankcije so bile uvedene Vladimirju Putinu ne zato, ker so veljale za najboljšo možnost, ampak zato, ker so bile boljše od drugih dveh razpoložljivih odzivov: ne narediti ničesar ali se vojaško angažirati.
glavni Baja
03. 06. 2022 17.36
+2
sankcije sankcije sankcije a 🇷🇺 se mirno sprehaja po 🇺🇦
Korintos11
03. 06. 2022 17.55
+5
Tone 12345
03. 06. 2022 17.25
+4
S temi sankcijami boste naredili več škode sebi kot Rusiji!!
modelx
03. 06. 2022 19.52
potem bodo pa ruse zmerjali z vojnimi dobičkarji, ker nam bodo amerikajnarji pordajali rusko nafto in plin, samo mnogo dražje
Korintos11
03. 06. 2022 17.12
+4
Kitajci in Indijci se pa na tote sankcije smejejo in norca delajo. Robe iz Rusije kolikor hočeš.
pluton12
03. 06. 2022 17.20
-5
sej ti bi se tud smeju če ti sestro, brata mamo ubijejo aaa?
glavni Baja
03. 06. 2022 17.23
+3
glavni Baja
03. 06. 2022 17.06
+1
aj biv @Rains kj ?
Tanek_led
03. 06. 2022 17.05
+4
S tem delajo slabo za evropo. Rusija se bo osredotočila na druge trge, vojna bo pa še naprej trajala, mi bomo pa kupovali dražje energente.
Korintos11
03. 06. 2022 17.10
+4
Kitajska kupuje v Rusiji 50% več plina in nafte kot v letu 2021! In še dražji je, Rusi spet več lužijo.
pluton12
03. 06. 2022 17.23
-4
če bo šlo evropi slabo bo kitajska crknla, sej najbrž veš, če nemčija kihne slovenija dobi težke glavobole
glavni Baja
03. 06. 2022 17.25
+1
zafršolal
03. 06. 2022 17.05
+1
»Da rešimo Evropo pred Putinom, moramo še naprej kupovati rusko nafto! Ker če tega ne bomo, jo bo Putin prodal drugam in bo imel več dobička od višjih cen, zato raje kupimo rusko nafto in ne dovolimo, da kuje dobiček!« je sklenila Ursula von der Phizer. EU dokazano ves čas podpira Rusko specialno intervencijo v Ukrajini z odkupovanjem energentov po enakih cenah, kot so bile pred intervencijo. Le vam bo Ursula poslala višje položnice za energijo. Jeseni pa vam bo zrihtala poceni cepiva, saj je njen soprog pri Phizerju zrihtal poseben popust samo za vas. Zato sklonite glave, nastavite rame in odprite denarnice, če jih imate! 🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
Korintos11
03. 06. 2022 17.03
+2
Orban je pa zase porihto kot se šika. A imamo seda UE prva in druga liga?
pluton12
03. 06. 2022 17.24
-1
Korintos11
03. 06. 2022 16.50
+0
Tota Von Ursula je pa tudi vdrapjena kak satan, vsaka druga ženska ali njen otrok bo faso sankcije če je slučajno kdaj Putina srečal. Ruskemu plinu se pa ne bi odpovedali in da Rusijo vrag vzame, ali se bojite da bo prej Nemčijo k sebi vzel?
MODRI-MODRI
03. 06. 2022 16.46
+2
24 UR, ne vem česa se tako bojite, da zaklepate komentiranje? Boleče resnice?
Korintos11
03. 06. 2022 16.59
+3
glavni Baja
03. 06. 2022 17.10
+0
tako jim hlapčevska🇪🇺 komandira 😉
Tone 12345
03. 06. 2022 16.26
+4
Sej niste normalni!niste!skregani ste s kruhom
Edx111
03. 06. 2022 16.19
+5
Kaj naj bi se vam zahvalil, ker se bom po najmanj dupli ceni ogreval in vozil z avtomobilom. Da ne govorim o hrani. Bravo EU🤮
LuckyBastardo
03. 06. 2022 16.17
+6
Rains ti si mutan , braniti piratsko državo ki ukrade tanker in nikomer nič... Halo kdo ste vi da lahko delate po svetu kar se vam za paše?
Korintos11
03. 06. 2022 16.47
+5
Meni se pa Rains prav dopade ko trdi da bo Ukrajina Rusijo premagala in jih pregnala iz zasedenega ozemlja. No, naj bi , piše.
modelx
03. 06. 2022 19.55
-1
ja, sej je dolfe tudi do konca sanjal zmago.
emilzapata
03. 06. 2022 16.16
+5
zaradi blokade izvoza hrane iz Ukrajine in Rusije bo na vratih evrope najkasneje do jeseni vsaj 5 milijonov lačnih beguncev iz afrike in BV, jo bodo preplavili, kaj pa bo temu sledilo pa ni jasno, verjetno nič dobrega, totalen kaos. Rusije pa ne bodo spravili s sankcijami na kolena, tam sem bival in delal, rusinje niso razvajene kot evropejke in američanke, pri njih še ima težo beseda njihovih babic, ki so živele v odrekanju in potrpežljivosti, ter samooskrbi.
natmat
03. 06. 2022 16.15
+3
EU ljudska stranka dela škodo s svojo nespametno politiko vsem prebivalcem EU!!!Namesto da bi spravila za pogajalsko mizo dva trmasta glavonožca,rajši naj trpi cela EU!!!Pa nobenga referenduma kaj si mislimo o ten ni!!
Mukec
03. 06. 2022 16.14
+4
Zdaj pa Rusija sprejme popolni embargo pa da vidimo 🤣😎
Rains
03. 06. 2022 16.11
-8
SWIFTly and with style!
LuckyBastardo
03. 06. 2022 16.06
+6
S čem se bo želo polja? Orali bomo s čem, kmet ko ne dela potem za vse ni jela.... Vrnitev v 19 stoletje je povsem realna
modelx
03. 06. 2022 19.56