Tujina

Srbski policijski upravi zahtevali sezname problematičnih otrok

Beograd, 10. 05. 2023 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbski državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Željko Brkić je potrdil, da sta policijski upravi v Užicu in Kikindi šolama poslali dopis, naj sestavita sezname problematičnih in asocialnih otrok, ki bi lahko bili nasilni ali pa žrtve nasilja. Občanom se je opravičil in dodal, da navodilo ni prišlo z ministrstva.

Srbska policija
Srbska policija FOTO: Shutterstock

"S strani MUP-a ni prišlo nobeno podobno naročilo. Iz samega besedila pisma je razvidno, da je bil namen dober, v ozadju pa je želja policistov, da bi storili vse za večjo varnost dijakov in pedagoškega osebja. V tej želji je prišlo do nepremišljene poteze. Zahtevali so podatke, za katere MUP nima pooblastil, da bi jih pridobil," je po poročanju Index.hr povedal Brkić.

Opravičil se je vsem, ki so se zaradi dopisa počutili prizadete, poroča N1 Srbija. Poudaril je še, da sta ti dve policijski upravi samostojno in na lastno pobudo poslali pisma in da takšen ukaz ni prišel iz MUP-a Srbije.

Spregovoril je tudi o povečani prisotnosti policije v bližini šol in poudaril, da od ponedeljka za varnost učencev v 1800 šolah skrbi 3500 policistov. "S temi aktivnostmi bomo intenzivno nadaljevali do konca šolskega leta, pa tudi v šolskem letu 2023/2024," je še povedal.