Tujina

Štirje hrvaški pari, obtoženi trgovine z otroki, ostajajo v priporu

Ndola / Zagreb, 18. 01. 2023 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvatov, pridržanih v Zambiji, danes še ne bodo izpustili na prostost. Varščina za vseh osem je sicer vplačana, v kratkem se pričakuje tudi, da jih bodo privedli v sodno dvorano, da oblasti še uradno potrdijo, da so prejele denar. Branili se bodo lahko s prostosti, vendar pa osmerica ne bo smela zapustiti kraja bivanja, redno se bodo morali javljati policiji in prihajati na sodišče.

Hrvatov, ki so v Zambiji obtoženi poskusa trgovine z otroki, danes še ne bodo izpustili na prostost. Razlog, kljub temu da jim je sodišče vplačano varščino odobrilo že minuli četrtek, po poročanju hrvaških medijev tiči v tem, da so si morali urediti začasno bivanje v Zambiji, o čemer so se s tamkajšnjimi oblastmi pogajali v zadnjih dneh.

Štirje hrvaški pari so priprti v Ndoli, največjem mestu Zambije, ki sicer velja za eno najrevnejših afriških držav.
Štirje hrvaški pari so priprti v Ndoli, največjem mestu Zambije, ki sicer velja za eno najrevnejših afriških držav. FOTO: Ivana Ivanda Rožić - RTL Danas
Varščina za vseh osem je vplačana, v kratkem se pričakuje tudi, da jih bodo privedli v sodno dvorano, da uradno potrdijo, da so prejeli denar. RTL Danas poroča, da bi se to lahko zgodilo najpozneje jutri.

V Zambijo je sicer prispela tudi novinarska ekipa hrvaške dnevnoinformativne oddaje RTL Danas, ki v živo spremlja novice v zvezi z osmimi Hrvati, priprtimi zaradi suma trgovine z otroki in ponarejanja dokumentov za posvojitev otrok. Kot poročajo, se zatika pri papirologiji in birokraciji. A da so bile doslej vse zahteve Zambije izpolnjene s pomočjo hrvaškega veleposlaništva in odvetnika, ki so ga najeli priprti Hrvati. Ta pravi, da dokumentacijo za izpust še urejajo.

Po izpustitvi iz pripora se bodo nato lahko branili s prostosti, vendar pa osmerica ne bo smela zapustiti kraja bivanja, redno se bodo morali javljati policiji in prihajati na sodišče.

Tudi Sandra Marković, odvetnica enega od parov, je za RTL Danas potrdila, da je priprta osmerica izpolnila vse pogoje, ostala je le še administracija.

Zambijski novinar: V 15 letih dela takšnega primera še nisem videl, javnost je bila pretresena

Hrvaški novinarji pa so govorili tudi z zambijskim kolegom, ki pravi, da so razmere v tamkajšnjih zaporih daleč od idealnih. "Prenatrpani so, razmere so slabe, ni dobro za zdravje," razlaga Valentine Mukuka. "Ta primer je zelo zanimiv, ker vključuje tri države - Demokratično Republiko Kongo, Zambijo in Hrvaško. Primer je zelo edinstven, tudi zato ker vključuje otroke, od katerih je eden star komaj leto in tri mesece."

Mukuka pa je pojasnil tudi, da so Hrvati še vedno priprti, ker da niso izpolnjevali vseh pogojev, ki jih je od njih zahtevalo sodišče. "Potekel jim je vizum. Zanj morajo znova zaprositi, a jim je Urad za priseljevanje dejal, da teh ne izdajajo osumljenim," pojasnjuje novinar. "Vseh osem hrvaških državljanov so tudi pozvali, naj zaprosijo in plačajo dovoljenje za začasno bivanje. Trenutno se odvetnik ukvarja z vso dokumentacijo. Potne liste morajo predati zambijskim oblastem in se vsaka dva tedna nato oglasiti na policiji," trdi Mukuka.

Zambijski novinar sicer meni, da bodo Hrvati na prostost lahko odkorakali jutri. Pravi tudi, da v 15 letih novinarstva še ni videl takšnega primera, z edinim podobnim pa se je srečal leta 2019. "Ne vem, kako je to v Kongu, ampak seveda moraš preko socialne službe, vlada vam mora dati dovoljenje za to, tukaj v Zambiji pa morate tudi upoštevati postopek," komentira proces posvajanja otrok. Glavno težavo vidi predvsem v vprašanju, ali so Hrvati resnično želeli po legalni poti posvojiti otroke iz DR Kongo. V Zambiji so za ta primer prvič sicer izvedeli pred več kot mesecem dni, 8. decembra lani. "Ljudje so bili pretreseni, spraševali so se, kako se je to lahko zgodilo, kako so Hrvati prišli v Zambijo in sploh v situacijo, da lahko odpeljejo otroke. In kako lahko imajo ti otroci že kar urejene hrvaške potne liste in v njih hrvaška imena?" niza številna vprašanja, ki se porajajo.

Vhod v sodno dvorano, kamor bodo že kmalu privedli priprte pare iz Hrvaške.
Vhod v sodno dvorano, kamor bodo že kmalu privedli priprte pare iz Hrvaške. FOTO: Ivana Ivanda Rožić - RTL Danas

Štirje zakonski pari iz Hrvaške so v postopku posvojitve otrok iz DR Kongo. Sodne odločbe iz Afrike so verificirala tudi hrvaška sodišča, otroci pa so dobili hrvaško državljanstvo in potne liste. Prijeli so jih v začetku decembra v Zambiji in od takrat so v priporu.

Sodišče, kamor bodo privedli Hrvate. Tam jim bodo potrdili, ali se bodo lahko branili s prostosti. Zambijske oblasti Hrvatom niso podaljžali vizuma, saj tega za priprte ne počno, pravi zambijski novinar Valentine Mukuka.
Sodišče, kamor bodo privedli Hrvate. Tam jim bodo potrdili, ali se bodo lahko branili s prostosti. Zambijske oblasti Hrvatom niso podaljžali vizuma, saj tega za priprte ne počno, pravi zambijski novinar Valentine Mukuka. FOTO: Ivana Ivanda Rožić - RTL Danas

Zambija je sicer ena najrevnejših afriških držav, ki se nahaja na jugu celine. Ndola, kjer so priprti Hrvati, pa je mesto, kjer je revščino moč čutiti na vsakem koraku. Semaforjev skorajda ni, avtomobile perejo po cestah, ki so blatne, ker je deževna doba, temperatura zraka pa je trenutno prijetnih 20 stopinj Celzija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Phan Thi Kim Phuc
18. 01. 2023 15.04
zambijci imajo dobre " marice " ...da se ne vozaka gor in dol 5x
iskriv
18. 01. 2023 14.24
+4
Ali je varščino plačala kar država Hrvatska ?
Jože Uršnik
18. 01. 2023 14.38
+2