Tujina

Stopnja pripravljenosti: zaradi izbruha vulkana Semeru sprožili evakuacijo vasi

Džakarta, 04. 12. 2022 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, D.J., U.B.
Komentarji
1

Na indonezijskem otoku Java je izbruhnil vulkan Semeru. Oblasti so razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti, prebivalce pa pozvale, naj se območju izogibajo. Vulkan bruha oblake vročega pepela poldrugi kilometer v zrak.

Center za vulkanologijo in preprečevanje geoloških nesreč je stopnjo ogroženosti za vulkan Semeru dvignil s tretje na četrto stopnjo, je za lokalno televizijo dejal tiskovni predstavnik Hendra Gunawan. "To pomeni, da nevarnost grozi naseljenim območjem in da se je aktivnost vulkana okrepila," je dodal.

Izbruh vulkana na Javi, ki leži približno 800 kilometrov jugovzhodno od glavnega mesta Džakarta, je sprožil evakuacijo bližnjih vasi, svoje domove je moralo zapustiti približno 2000 prebivalcev. Takoj po izbruhu niso poročali o žrtvah, vendar so oblasti ljudem v okolici svetovale, naj se od kraterja oddaljijo vsaj osem kilometrov.

Gora Semeru leži na vzhodu Jave in je z nadmorsko višino 3676 metrov njena najvišja točka. Japonska meteorološka agencija zaradi izbruha spremlja možnost nastanka cunamija. "Japonska meteorološka agencija je opozorila, da bi cunami lahko dosegel otoka Miyako in Yaeyama v južni prefekturi Okinava," je poročala japonska tiskovna agencija Kyodo.

Vulkan Semeru je izbruhnil v nedeljo. Ob zadnjem izbruhu pred enim letom je umrlo najmanj 51 ljudi.
Vulkan Semeru je izbruhnil v nedeljo. Ob zadnjem izbruhu pred enim letom je umrlo najmanj 51 ljudi. FOTO: AP

Navedla je, da bi cunami lahko dosegel otok do 14.30 po lokalnem času (5.30 po srednjeevropskem času), vendar uro po tem ni bilo poročil o morebitni škodi, poroča AFP.

Indonezija leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču. Otoška država z okoli 275 milijoni prebivalcev ima okoli 130 aktivnih vulkanov.

Ob zadnjem izbruhu vulkana Semeru pred enim letom je umrlo najmanj 51 ljudi, skoraj 10.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matiy
04. 12. 2022 09.10
+4
Keder bo pihnu naš Smrekovc, že dolgo spi ? Nkol ne veš.