Tujina

Svetovni voditelji ostro proti zanikanju srebreniškega genocida

Potočari, 11. 07. 2020 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V spominskem centru v Potočarih so se zbrali svojci devetih žrtev genocida v Srebrenici, ki so jih pokopali v centru. S tem so se spomnili več kot 8000 bošnjaških žrtev genocida v tem kraju pred 25 leti. Tuji državniki so zaradi pandemije covida-19 poslali zgolj videosporočila, v katerih so poudarili pomen boja proti zanikanju genocida.

Zaradi zaprtih meja ob pandemiji letos v Potočare niso mogli priti svojci žrtev iz tujine, tako da so soglasje za pokop dale le družine, ki živijo v BiH. Na verskem obredu in pokopu žrtev so bili tako navzoči samo sorodniki devetih moških. Vse skupaj je zdaj v spominskem centru pokopanih 6652 moških, žensk in otrok, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predsedujoči predsedstvu BiH Šefik Džaferović je ob tem dejal, da nič in nihče ne bo preprečil spominjanja na Srebrenico, saj je to večna skupna dolžnost. Poudaril je, da je resnica o zločinu jasna in da je bil cilj uničiti cel narod, Srbija pa se še vedno noče soočiti s tem dejstvom.

Predsednica združenja mater Srebrenice in Žepe Munira Subašić pa je poudarila, da se bo zločince večno preganjalo. "Ni mesta, kjer bi se lahko skrili, da vas mi ne bi našli," je poudarila. Pozvala je k čim hitrejšemu sprejetju zakona o prepovedi zanikanja genocida in holokavsta.

Zaradi pandemije covida-19 je bil odpovedan prihod tujih državnikov, ki so napovedali, da bodo imeli nagovor v Srebrenici. Okoli 30 nekdanjih in sedanjih mednarodnih voditeljev, tudi voditelji evropskih držav, je poslalo videosporočila, ki so jih predvajali v dvorani s 50 gosti.

Voditelji so v sporočilih opozorili, da se je treba poleg poklanjanja žrtvam tudi odločno odzvati na revizionistične poskuse zmanjšanja pomena zločina in zanikanja dejstva, da se je v Srebrenici zgodil genocid.

Srebreniški pokol muslimanskega prebivalstva se je zgodil pred 25 leti.
Srebreniški pokol muslimanskega prebivalstva se je zgodil pred 25 leti. FOTO: AP

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je poudaril, da je svetovna organizacija prebivalce Srebrenice leta 1995 pustila na cedilu. Vendar pa je priznanje tega dejstva temelj za pomiritev. Za dosego tega je pomembno tudi zavračanje zanikanja genocida in kaznovanje zločincev.

Serge Brammertz, glavni tožilec Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT), naslednika haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, pa je poudaril, da je genocid v Srebrenici eden najtemnejših trenutkov v svetovni zgodovini. Odgovornost vseh je boriti se za pravico in resnico ter proti zanikanju genocida.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo pa je sporočil, da se je Srebrenica za vedno vtisnila v spomin. "ZDA so se zavezale, da ne bomo nikoli pozabili te tragedije," je izpostavil.

Podobna sporočila so poslali tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Letos ob spominski slovesnosti upoštevajo varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19.
Letos ob spominski slovesnosti upoštevajo varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19. FOTO: AP

Pahor: Zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo prihodnost

Sporočilo je poslal tudi predsednik republike Borut Pahor. "Zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo prihodnost. Za prihodnost BiH je ključna resnica, ne zanikanje, spoštovanje, ne sovraštvo, odprt dialog, ne spori. Nujna sta odpuščanje in spoštovanje različnosti. Pomiritev ni dejanje preteklosti, to je jamstvo sobivanja in prijateljstva, ki izhaja iz skupne bolečine," je poudaril v videu, ki ga je objavil na Twitterju.

Za mirno, evropsko prihodnost BiH je po njegovih besedah potreben pogum. Pogum je edini, ki lahko kljub strašni bolečini, ki spremlja spominjanje na žrtve genocida, privede do odpuščanja, pomiritve, dialoga in sodelovanja ter ponovnega medsebojnega zaupanja.

V bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH je danes dan žalovanja, s katerim se spominjajo 8372 Bošnjakov, ki so jih pripadniki vojske in policije Republike srbske julija 1995 pobili na t. i. varovanem območju ZN Srebrenica. To so storili samo v nekaj dneh po padcu enklave 11. julija 1995. V državah članicah EU pa 11. julij od leta 2009 obeležujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravisprehajalec
12. 07. 2020 18.51
-4
Eden od obtoženih visokih poveljnikov Vojske republike Srbske je bil tudi Vinko Pandurević. Obsojen je bil na 13 let zapora, kazen je prestal leta 2015. Rešilo ga je to, da ni bil v času pokola direktno v okolici Srebrenice in ni bil neposredno odgovoren zanj. Vinko Pandurević je kot oficir JNA služboval v Šentvidu. V šoli za rezervne oficirje je bil poveljnik voda, v katerem je služboval Borut Pahor. Pandurević je tudi vpisal študij socialogije na ljubljanskem FDV in tam tudi magistriral.
jugatneme
12. 07. 2020 18.31
+3
NA DRUGI STRANI NI DOVOLJENO KOMENTIRATI - Janša..."če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji" ******* "Če bi bil Janša z normalnim umom, bi se ne praskal tam kjer ga ne srbi...ob takem dogodku bil vsaj tiho in si svoj telefon vtaknil v neko luknjo....SRAMOTA ZA SLOVENIJO
pravisprehajalec
12. 07. 2020 18.47
-4
Če bi bili povojni poboji obsojeni, krivci identificirani, potem si ne bi morda upali zagrešiti novih v Bosni čez 47 let. Kaj ti ni logično?
jugatneme
12. 07. 2020 18.53
+2
S prvim tvojim delom se strinjam a poboji v Bosni nimajo zveze s komunizmom, ne z drugo ideologijo, temveč z nestrpnostjo, naivnostjo in primitivizmom ljudi....
pravisprehajalec
12. 07. 2020 18.16
-1
O srebreniškem zločinu je bolj ali manj že vse znano in raziskano. Da je v tradiciji srbskega prebivalstva ubijanje turčina, je znano iz zgodovine. Komandna odgovornost ni povsem jasna in tudi motiv za streljanje ne. Zna se pokazati, da je bilo nekomu nekaj nastavljeno s tem ubijanjem. že prej se je ubijalo bošnjaške ujetnike, vendar nikoli v takšnem številu. Danes velja, da naj bi zločin ukazala dva oficirja iz štaba Mladića, oba predvojna JNA visoka oficirja mornariške pehote. Beara in Tolimir. Ter po komandni odgovornosti navzdol. Streljanje samo je izvršil 10. diverzantski odred, v katerem je bil tudi slovenec Franc Kos iz Celja, ki je v balkanskih vojnah zamenjal prav vse strani. Za to je dobil 40 let zapora in ga prestaja v bosni. Nasploh so bili namerno izbrani pripadniki 10. diverzanstkega odreda vojske republike Srbske, saj so bili zelo internacionalni. Hrvati, Slovenec, Muslimani in Srbi. Ubijala je tudi Zvorniška brigada ter brigada iz Bratunca, vse VRS. da so tudi ti vojaki pokazali majhno sočutje, je pokazala epizoda z 7 letnim dečkom Fahrudinom, ki je bil prvič le obstreljen. Ko ga je srbski poveljnik ukazal do konca pokončati, so to podrejeni odbili in Fahrudin je bil prepeljan v bolnico. Vloga Mladića je nejasna. Ali je ukazal streljanje ali ne, ni povsem jasno. Milošević sam, pa ko je izvedel za streljanje, pa je menda vzkliknil: pa saj so čisto nori. Mislil je na bosanske srbe.
emilzapata
12. 07. 2020 17.49
+6
"demokratični" zahodni svet, vključno s vsemi evropskimi kolonialnimi velesilami minulih časov, nimajo nobene pravice deliti moralnih naukov bilokomu, niti Srbom, Bošnjakom, pa še komu. lahko bi enostavno preprečili genocid v Ruandi, prav tako Srebreniške dogodke, saj zato so bili tja tudi poslani in tudi plačani iz naslova OZN, pa tega niso storili, le zakaj ne? Pred tribunal bi morali tudi poklicati nizozemce, ne samo generala, temveč vse člane takratne vlade, in vodilne evropske politike tedanjega časa.
pravisprehajalec
12. 07. 2020 18.05
-5
kako pa prepričiti? Nizozemska enota je naredila v skladu s pooblastili. prebivalci Srebrenice pa so bili razglašeni za zaščitene. in to je bilo Srbom jasno povedano. kaj pa bi morali storiti? Streljati nanje? če nekomu lepo rečeš, da je nekdo zaščiten po mednarodni konvenciji, potem menda pričakuješ, da bo ta to tudi upošteval. Se ti ne zdi to tako?
Generacija56
12. 07. 2020 18.53
-3
Imeli so možnost poklicati letalsko podporo. Pa jih ni nihče ŽELEL slišati...
pravisprehajalec
12. 07. 2020 19.51
-3
Vsaka juha se kuha nekaj časa. preden se poje Gene. vedno je nekoč prvič, tudi ti se spominjaš svojega prvič. Potem je sledilo, nato napadi, oluja, maestral, pa je bilo hitro konec. Stvar je morala dozoreti in dozorela je s srebrenico, zaključila pa se je leta 1999.
samuray1
12. 07. 2020 17.12
+5
Vsem srbomrzcem sporočam,če bi oddali pošto srbskim žrtvam v 1 in 2 svetovni vojni,bi morali obmolknik za 6 let in 3 meseca.
pravisprehajalec
12. 07. 2020 17.52
-4
Ste že prešteli vse Samurajčino? Angleži navajajo izgube srbske vojske v prvi vojni 45.000, vi pa čez milijon. Za drugo je še večja zagonetka. Popis leta 1939 pa 1948 ne kaže velikih izgub. Zanimivo je, da najvišje izgube v Prvi vojni izkazujejo Romuni. Balkanske države torej z najbolj razvito statistiko ter najbolj utečeno tradicijo napihovanja števila mrtvih za mirovna pogajanja in pridobitve dobrega deleža teritorija na njih, ter zajetnega kupčka odškodnine. Nek mirovni "bazar".
samuray1
12. 07. 2020 18.49
+3
samuray1
12. 07. 2020 12.51
+4
Lahko me le sovražite, prezirate,lahko minuse klamfate,lahko lažete,toda niti za milimeter ne boste zasenčili resnico o Srebreniških dogodkih. In vse dokler ne boste sposobni spoznat in priznat razsežnost zločinov muslimanske vojske na istem območju nad srbskim prebivalstvom, vam ne bo uspelo izsilit srbskega sočutja. Torej,resnico na sonce in satelitske posnetke,za kristalno jasno sliko o morbidnosti...🤝
DEEP
12. 07. 2020 16.31
-2
Ti spodobna si že Bogo in hudiću tečn z vašo "resnico"!
pravisprehajalec
12. 07. 2020 18.02
-4
Ogledal sem si vsa sojenja Šešlja Samurajčino. Na katerih se je resnici na ljubo zelo dobro branil. Iz tega, kar sem videl, sem izluščil eno. zločinov bošnjakov na začetku vojne v Bosni leta 1992 ni bilo, Morda so bili posamezni ekscesi. vendar nihče ni upal takrat provocirati srbsko / JNA vojsko, saj je šlo za ogromno premoč v orožju in moštvu. Na sojenjih se je na vsak način posušalo dokazai obstoj nekih muslimanskih lig, vendar zaman. Ni jih bilo, kot tudi ni bilo organiziranega odpora niti napada z muslimanske strani. Je pa nekaj evidentno. Srbi so vse svoje vstaje v zgodovini, začeli z klanjem turčina. 1804, drugi ustanak, pregon vseh muslimanov iz Srbije, 1878 v bosni, 1941 je imel Koča Popovič velike probleme s prepričevganjem svoje komunistične enote, da ne gre za običajno preganjanje Turčina. tako je bilo tudi 1992. Po vsem kar sem videl, ne razumem, kako sploh lahko kdo še v Bosni živi skupaj.
jugatneme
12. 07. 2020 18.25
+3
SAMURAY - tebe mučijo neke postvojne travme ali na čemu si ti?
FAUSTOS1
12. 07. 2020 11.05
+6
a janša,vse to pripisuje komunizmu edini na svetu jo povzel tezo mladiča in opravičil poboje bošnjakov-sramota ,da imamo tako bolanega vladajočega tirana.
puspan
12. 07. 2020 10.45
-7
Tu se zelo jasno vidi, da opankarji v EU nimajo kaj iskati. Tudi mi Slovenci bi morali pred vstopom še marsikatero domačo nalogo opraviti, a jo nismo. Ravno zato je komunizem spet razprl svoje kremplje in na vse mogoče načine poskuša spet priti na vrh.
samuray1
12. 07. 2020 13.00
+4
Tako lepe želje laho le udejanič na svojih potomcih.
Angelica007
12. 07. 2020 14.55
+3
@puspan, grem stavit,da si poreklom iz kosovega,kajti le oni tako mocno sovrazijo srbe!
Generacija56
12. 07. 2020 10.43
+1
Kaj si uradna politika in predsednik vlade misli, je povedal fašistek! Ostaja pa dejstvo, da je tolpa napadla Srbijo TUDI Z OSIROMAŠENIM URANOM! Torej, o neki humanosti, potem ko so tudi ostali komentatorji SPOMNILI, kako so zločinci umikali vojaške enote, drugi gledali, NE VZDRŽI VEČ! Preveč danes vemo o zločinski politiki, kjer so želeli že tedaj, TAKO KOT DANES, ZLOMITI SRBSKO PRIJATELJSTVO Z RUSIJO! A so se ušteli... In sedaj vlačijo vsako leto to laž na plano. Saj bodo vedno takšni, kot Janša, ki bodo odprli vrata v prave razloge. Na zahodu ni morale, je le dvoličnost, ki se prodaja skozi medije.
puspan
12. 07. 2020 10.32
-5
Oprostite. Vidim, da sem napačno na srbskem portalu.
Angelica007
12. 07. 2020 14.59
+2
na kosvarskem tudi nisi allora? poberi se z tvojo sovrazno propagando! Nas je pescica sicer, ki razmisljamo z svojo glavo,in na podlagi realnih analiz, studij,raziskovanj,in vasih skrivanj,da prikrijete resnico, ma prej ali slej vse bo prislo na videlo! mene ne KUPIS PIKA.
Balki36
11. 07. 2020 20.37
-1
Jankovic kj komentiru?...pa to
samuray1
11. 07. 2020 20.31
-5
In od teh 8372 jih dobrih 2000 še dan današnji živi v Nemčiji. Toda vsi se greste gluhonemcev.
ni_mi_vse_eno
11. 07. 2020 19.58
+8
Največji genocid, ki je še vedno zanikan je genocid Turkov nad Armenci.
Naglič
11. 07. 2020 19.17
-9
U4
11. 07. 2020 21.52
+2
samuray1
11. 07. 2020 18.15
+1
Genocid? Kakšen genocid neki? Komu je to v intetesu? Vsi dobro veste,vsi se sprenevedate,vsi lažno sočustvujete... Vsi vi sodelujete v stvarnem genocidu nad Srbskim narodom ki se vleče še iz Otomanske tiro-manije, zločinske hemonistično imperialističn AO monarhije,naciustašoidne koalicije,jezuitsko Engelsovega politikanstva in NATO milostnega angela... Koliko nemorale, pokvarjene zahrbtnosti še je v vas ki mislite da boste kar naprej brezčutno in brezbrižno izvajali satanizacijo Srbov skozi mefijske laži,8000 turških kav in Muniro. In vse to počenjate ne skrivajoč prezir do tistih kateri vam sesujejo resnico v obraz,prezirate vsat vir,podatek in neizpodbitna dejstva o nedolžnih žrtvah srbskega rodu. Če že toliko vztrajaze pri izmišljenem genocidu,potem ga boste morali kar sami realizirat in pustit srbe pri miru.
Maja Kajza
11. 07. 2020 17.34
+0
Ja, g.Pahor. Srbi v Beogradu še vedno spreminjajo svojo prihodnost, jim je zunanjih sovražnikov zmanjkalo, pa se mlatijo po ulicah, kar med seboj.
samuray1
11. 07. 2020 18.18
+5
samuray1
11. 07. 2020 17.22
+0
Srebrenico so ravno svetovni češ voditelhi izmislili. Zdaj ko se morajo soočit z resnico pa grozijo tistim kateri so jih razkrinkali.
Angelica007
11. 07. 2020 20.30
+0
tocno tako! IN se nekaj..mene nisu VLADARJI uspeli prepricati,o genocidu..ampak politika ima svoje razloge, da nas uci nekaj kar bo cez 50 let preklicano,tako,kot mi sedaj servirajo,da je komunizem bil diktatura! Narobe so me torej ucili po njihovem! Zgodovina se prilagaja trenutku..zal..
Realistt
11. 07. 2020 16.54
+1
Aja, srbi so tako dobrosrčen ter miroljuben narod, da so še svojega predsednika Djinđjiča ubili...Pa Miloševviča ter mladica prodali. Haha..Adijo Kosovo...lahko samo sanjate
U4
11. 07. 2020 21.55
+5
Adijo Kosovo, Albanci pa množično v Slovenijo.....
Realistt
11. 07. 2020 16.48
+3
Ja , ja, srbi niso nikoli nič krivi, Slovenci so napadli Srbino med 10 dnevno vojno, Hrvati so sami sebe pobili v Vukovarju.Bošnjaki so sami sebe pobijali v Sarajevu. srbi so vedno nedolžni zato jih ima svet tako rad da jih je bombardiral. Še Črnogorci bežijo od njih. Čim prej se soočijo srbi s svojimi zločini bolje za njih.
lojze3
11. 07. 2020 16.44
-7
Še kakšen članek od Slovenije in od Slovencev prosim