Ukrajina

Arnold Schwarzenegger Rusom: Ukrajina ni začela te vojne

Los Angeles, 18. 03. 2022 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Arnold Schwarzenegger je na družbenem omrežju Twitter delil daljši videoposnetek, s katerim Rusom sporoča, da ruske invazije na Ukrajino niso začeli Ukrajinci sami. Pozval je k premirju, ruskim vojakom in civilistom pa je dejal, da njihove medije in družbena omrežja nadzoruje ruska vlada, ki je odgovorna tudi za cenzuro.

Igralec in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je na družbenem omrežju Twitter delil devetminutni videoposnetek, na katerem je nagovoril ruske vojake in javnost ter jih pozval k premirju z Ukrajino. V videu je dejal, da ruska vlada nadzoruje in cenzurira njihove medije in objave na družbenih omrežjih ter dodal: "Ukrajina ni začela te vojne."

"Danes govorim vam in vam sporočam, da se v svetu dogajajo stvari, ki so vam jih zamolčali. To so grozne stvari, ki bi jih morali vedeti tudi vi," je Rusom sporočil 74-letni nekdanji igralec, ki je Rusijo večkrat obiskal tako zasebno kot tudi poklicno. Dodal je, da se je za deljenje videa odločil zato, ker je naklonjen Rusom in si želi, da bi vedeli resnico: "Nihče si ne želi slišati kritike svoje vlade in to razumem, a kot dolgoletni prijatelj ruskega naroda upam, da boste poslušali moje besede."

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger FOTO: Profimedia

 

"Vem, da so vam vaši voditelji dejali, da je to vojna, ki bo iz Ukrajine izgnala naciste. Iz Ukrajine izgnala naciste? To ni res. Ukrajina je država z judovskim predsednikom, tri brate njegovega očeta pa so umorili nacisti," je povedal nekdanji igralec. "Veste, Ukrajina ni začela te vojne, niti je niso začeli nacisti ali nacionalisti. Začeli so jo tisti, ki so na oblasti v Kremlju. To ni vojna, ki bi jo bilo rusko ljudstvo," je nadaljeval.

Spregovoril je tudi o glasovanju Združenih narodov, ko je 141 držav obsodilo Rusijo, ki je začela to vojno, in zahtevalo umik ruske vojske iz Ukrajine. Na rusko stran so se postavile le štiri države. "Svet se je zaradi ruskega ravnanja v Ukrajini obrnil proti Rusiji," je povedal Schwarzenegger, ki je pokazal še posnetke bombardiranja sirotišnice v Ukrajini, bolnišnice in begunce, ki zapuščajo domovino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji guverner je dodal, da Rusija ne laže le civilistom, temveč tudi ruskim vojakom. Tem naj bi navedli lažne razloge za vojno, nekateri med njimi pa naj sploh ne bi vedeli, da gredo v vojno. Ti so nepripravljeni odšli na vojno območje, kjer tvegajo življenja. Zvezdnik je delil tudi osebno zgodbo in spregovoril o tem, kar so ruski vojaki pripovedovali njegovemu očetu, Avstrijcu, ki je služil v nacistični vojski: "Do konca življenja je živel z bolečino zaradi krivde. Ruski vojaki, ki poslušate moje besede, že veste, da je veliko resnice v tem, kar govorim. Videli ste jo na lastne oči. Nočem, da bi bili po tej vojni zlomljeni kot moj oče. To ni vojna, v kakršni so se bojevali vaši očetje in dedki. To je nezakonita vojna."

Ruse je pozval, naj širijo resico o humanitarni katastrofi, ki se dogaja v Ukrajini, sporočilo pa je poslal tudi predsedniku Putinu: "Ti si začel to vojno in ti jo vodiš. Lahko jo tudi končaš." Videoposnetek je zaključil s pohvalo ruskim protestnikom, ki so se javno izpostavili in spregovorili proti vojni: "Vi ste moji junaki s pravim ruskim srcem."

Pomoč ukrajinskim sirotam

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3