Ukrajina

Ruska enota v Hersonu z belo zastavo

Moskva/Kijev, 06. 10. 2022 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

Ukrajinske sile na vzhodu in jugu države po informacijah iz Kijeva še naprej napredujejo. V regiji Herson naj bi v manj kot tednu ponovno prevzele nadzor nad več kot 400 kvadratnimi kilometri ozemlja. Po več kanalih se širi tudi posnetek s fronte, kjer se ruski vojaki z belo zastavo predajajo Ukrajincem. Moskva ukrajinska osvajanja zanika in trdi, da so Ukrajince potisnile nazaj vzdolž frontne črte.

V nasprotje ruskim trditvam o uspehih ukrajinske vojske priča posnetek s fronte, ki se je razširil po različnih komunikacijskih kanalih. Na njem se pehota ruskih vojakov z bojnim vozilom BMP-2 in belo zastavo pripelje do ukrajinske zasede in se preda. 

"Ukrajinska vojska je od začetka oktobra osvobodila več kot 400 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Herson," je v luči osvajanja sporočila tiskovna predstavnica južnega poveljstva ukrajinskih oboroženih sil Natalija Gumenjuk

Uspehe ukrajinske vojske v Hersonu je že v sredo zvečer potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da Kijev ponovno nadzira vasi Novovoskresenske, Novogrigorivka in Petropavlivka v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Napredovali so tudi v regiji Doneck, kjer je ukrajinska vojska v soboto ponovno zavzela strateško pomembno mesto Liman.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da bo Rusija vsa ozemlja, ki jih je izgubila, ponovno zavzela, hkrati pa v Moskvi trdijo, da ukrajinske navedbe niso resnične in da so Rusi kijevske sile potisnili nazaj vzdolž frontne črte. Po njihovih navedbah naj bi bile ukrajinske sile na južni fronti razporejene v štiri taktične bataljone in so večkrat neuspešno poskušale prebiti njihovo obrambo v bližini krajev Dudčan, Suhanove, Sadoka in Bruskinskega.

Iz Rusije naj bi zbežalo že več kot 700.000 ljudi

Rusija si sicer še vedno prizadeva za mobilizacijo rezervistov. Putin je že prejšnji mesec napovedal vpoklic 300 tisoč ljudi, ki so opravili vojaško služenje. Po tem so se v Rusiji zvrstili protesti in nasprotovanje javnosti, zato je Putin ta teden podpisal odlok, ki iz vpoklica izvzema nekatere skupine študentov, med njimi tiste, ki študirajo prvič in študente na podiplomski ravni, ki študirajo na področju znanosti. 

Medtem, ko iz okoliških držav prihajajo poročila, da naj bi iz Rusije v strahu pred vpoklicem zbežalo približno 700.000 prebivalcev, Rusija navedbe zavrača.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1