Ukrajina

Po aferi s predrago hrano za vojake se poslavlja ukrajinski obrambni minister

Kijev, 06. 02. 2023 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajina naj bi obrambnega ministra Oleksija Reznikova zamenjala z vodjo vojaške obveščevalne agencije, je v nedeljo dejal tesen zaveznik predsednika Volodimirja Zelenskega. Do menjave bo prišlo po aferi s predrago hrano za vojake. Cena, ki so jo plačali, naj bi bila kar trikrat višja od maloprodajnih cen.

Oleksij Reznikov naj bi bil tako premeščen na drugo ministrsko delovno mesto, zamenjal pa bi ga torej Kirilo Budanov, vodja vojaške obveščevalne agencije GUR, je povedal David Arahamija, visoki poslanec in vodja parlamentarnega bloka Sluga ljudstva (Servant of the People). "Vojna narekuje spremembe v kadrovski politiki," je Arahamija zapisal na Telegramu.

Oleksij Reznikov
Oleksij Reznikov FOTO: AP

V množici odstopov in odpuščanj po korupcijskem škandalu konec prejšnjega meseca in obljubi Zelenskega, da bo Ukrajina glede transparentnega upravljanja izpolnila zahodne standarde, bi bila prerazporeditev Reznikova dejansko najpomembnejša sprememba ukrajinske vlade, poroča Reuters.

O odstopu Reznikova se je začelo govoriti po tem, ko se je znašel sredi korupcijskega škandala – raziskovalni mediji so namreč objavili ugotovitve v povezavi z nakupom predrage hrane za vojake po cenah, ki so bile trikrat višje od maloprodajnih cen. 

Po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije se je v ukrajinskem političnem vrhu januarja zvrstilo kar nekaj zamenjav. Afera je na primer odnesla tudi njegovega namestnika Vjačeslava Šapovalova. Položaj je izgubilo vsaj 11 pomembnih državnih uradnikov, med njimi štirje namestniki ministrov, namestnik generalnega tožilca, pet regijskih voditeljev, pa tudi Kirilo Timošenko, namestnik vodje predsednikovega kabineta, ki naj bi bil vpleten v več škandalov.

Arahamija je dejal, da ukrajinskih obrambnih služb, kot je obrambno ministrstvo, med vojno ne bi smeli voditi politiki, ampak ljudje z obrambnim ali varnostnim ozadjem. Dodal je, da bo Reznikov postal minister za strateške industrije. "Reznikov bo na to ministrstvo odšel, da bi okrepil sodelovanje vojaške industrije," je še zapisal na Telegramu.

Reznikov je v nedeljo dejal, da je vsaka odločitev o kadrovskih menjavah odvisna od Zelenskega, pozneje pa je za ukrajinski spletni medij Fakty ICTV povedal, da je prestop na novo ministrstvo zanj novica. "Če bi nenadoma prejel takšno ponudbo od ukrajinskega predsednika ali premierja, bi jo zavrnil, ker nimam strokovnega znanja," je dejal Reznikov.

Zelenski izjave o zamenjavi Reznikova še ni podal. Nekdanji pravnik je sicer obrambni minister postal novembra 2021, le nekaj mesecev, preden je Rusija 24. februarja 2022 začela svojo obsežno invazijo.

Kdaj bo menjava formalizirana, Arahamija ni povedal.

Kdo pa je Budanov?

37-letni Budanov je enigmatični obveščevalni operativec, odlikovan za svojo vlogo v zaupnih operacijah. Po lestvici do vodje ukrajinskega glavnega obveščevalnega direktorata se je zato hitro povzpel.

Novice o menjavi sovpadajo s strahovi Ukrajine, da Rusija ta mesec načrtuje novo veliko ofenzivo. Ukrajina sicer načrtuje lastno protiofenzivo, a čaka na dobave bojnih tankov in bojnih vozil pehote z zahoda.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni