Ukrajina

'Ruski teroristi nad Kijev poslali balistične rakete. Ranjenih sedem oseb'

Kijev, 25. 03. 2024 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Rusija in Ukrajina sta minulo noč nadaljevali napade z droni druga na drugo. Kot so sporočile ukrajinske oblasti, je bilo v ruskih napadih na jugu Ukrajine ranjenih okoli 10 oseb. Več eksplozij je odjeknilo tudi v ukrajinski prestolnici, kjer je bilo po besedah župana Kijeva poškodovanih sedem oseb. V Rusiji pa naj bi medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij po napadih ukrajinskih dronov v elektrarni v regiji Rostov na jugozahodu države izbruhnil požar.

Ukrajinske sile so sporočile, da so uspešno sestrelili dve balistični raketi, ki sta ciljali na ukrajinsko prestolnico. Guardian medtem poroča, da je ameriška veleposlanica v Ukrajini Bridget Brink dejala, da je Rusija državo napadla s "hipersoničnimi raketami". "V zadnjih petih dneh je Rusija suvereno ukrajinsko državo napadla z na stotinami raket in brezpilotnimi letali. Ukrajina zdaj potrebuje našo pomoč. Izgubiti ne smemo niti trenutka," je dodala na družbenem omrežju.

Rakete so bile po poročanju medija izstreljene z okupiranega polotoka Krim, sestrelili pa so jih okoli 10.30 po lokalnem času, je povedal poveljnik zračnih sil generalpodpolkovnik Mikola Oleščuk.

Kljub temu iz prestolnice poročajo o eksplozijah. "Eksplozije v Kijevu. Takoj pojdite v zaklonišča," pa je na družbenih omrežjih zapisal kijevski župan Vitalij Kličko in v kasnejši objavi dodal, da so v vtri okrožja napotili reševalne službe.

Vodja kijevske vojaške uprave je dejal, da je ruska raketa poškodovala stanovanjsko stavbo v okrožju Pečerski. Ranjenih je bilo sedem oseb, tudi najstnica, poroča Guardian.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij je izrazil hvaležnost delavcem reševalnih služb, ki so pomagali pri okrevanju po ruskem napadu na Kijev. "Ruski teroristi so izstrelili balistične rakete na Kijev. Na žalost so bile hiše v tipični urbani soseski poškodovane," je zapisal na družbenem omrežju.

Pozivi k zagotovitvi sistemov zračne obrambe

Ob tem je znova poudaril, da potrebuje Ukrajina več sistemov zračne obrambe, "ki zagotavljajo varnost naših mest in rešujejo življenja". "Vsi, ki spoštujemo in varujemo življenje, moramo narediti konec temu terorju," je dejal.

Tudi ukrajinski zunanji minister Dmitri Kuleba je po ruskem raketnem napadu na Kijev mednarodne zaveznike pozval, naj njegovi državi zagotovijo dodatno zračno obrambo. "To je opomin, da Ukrajina nujno potrebuje več zračne obrambe, zlasti sisteme Patriot in rakete, ki so sposobne odbiti vsak ruski napad," je dejal.

Rusija je v zadnjih dneh stopnjevala zračne napade na Kijev in ciljala na ključno infrastrukturo po usodnih ukrajinskih bombnih napadih na obmejna območja Rusije.

Ob tem je država agresorka po navedbah Kijeva z droni napadla tudi regiji Mikolajiv in Odesa. Guverner Odese Oleh Kiper je davi sporočil, da je bila v napadih poškodovana energetska infrastruktura, v delih mesta Odesa pa je prekinjena oskrba z električno energijo. V mestu Mikolajiv je bilo medtem v napadu ruskega brezpilotnega letalnika ranjenih okoli 10 oseb, je za ukrajinsko televizijo povedala tiskovna predstavnica ukrajinske vojske.

Po napadu z droni v termoelektrarni Novočerkask izbruhnil požar

V ruski regiji Rostov je medtem po valu napadov ukrajinskih dronov izbruhnil požar v termoelektrarni Novočerkask, ki je ena največjih na jugozahodu Rusije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je na Telegramu sporočil tamkajšnji guverner Vasilij Golubev, so posledično izklopili dva bloka elektrarne. Pojasnil je še, da ni žrtev, da so požar že pogasili in da še preiskujejo, zakaj je zagorelo.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so nad regijo Rostov sestrelili 11 ukrajinskih dronov.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

V napadu na Krim pa je bila po poročanju ukrajinske vojaške obveščevalne agencije (HUR) kritično poškodovana tudi ena od ruskih ladij. Gre za jedrski ledolomilec Jamal, ki naj bi, kot trdijo, utrpel "luknjo v zgornjem krovu, zaradi česar se je prevrnil na desni bok".

Ukrajinska vojska je v nedeljo trdila, da je med nočnimi napadi na anektiranem polotoku Krim zadela dve veliki ruski ladji ter drugo infrastrukturo, ki jo uporablja ruska mornarica v Črnem morju.

Veleposlanik Rusije se ni odzval na poziv Varšave zaradi kršitve poljskega zračnega prostora

Poljska je ruskega veleposlanika v Varšavi Sergeja Andrejeva v nedeljo poklicala na pogovor zaradi ruske rakete, ki je v nedeljo preletela poljski zračni prostor, vendar se Andrejev danes kljub pozivu ni pojavil na zunanjem ministrstvu v poljski prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Veleposlanik danes ni prišel na zunanje ministrstvo, da bi pojasnil incident z rusko manevrirno raketo, ki je 24. marca kršila poljski zračni prostor," je povedal tiskovni predstavnik poljskega ministrstva Pawel Wronski, ki je že v nedeljo od ruskih oblasti zahteval pojasnilo za incident. "Diplomatska nota z zahtevo po pojasnilu o kršitvi poljskega zračnega prostora bo ruskemu zunanjemu ministrstvu vročena po drugi poti," je dodal.

Na incident se je odzval tudi poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski, ki je dejal, da je šlo za popolnoma nesprejemljiv dogodek. Napovedal je, da se bodo o tem posvetovali v uradu premierja Donalda Tuska, govoril pa bo tudi z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Šlo je za eno od raket, ki so jih ruske sile v noči iz sobote na nedeljo izstrelile proti zahodu Ukrajine. Raketa je v poljski zračni prostor vstopila nad vasjo Oserdow na vzhodu Poljske in ga zapustila po približno 40 sekundah, potem ko je nad Poljsko preletela približno dva kilometra.

Predstavnik operativnega poveljstva poljskih sil Jacek Goryszewski je že v nedeljo pojasnil, da bi bila sestrelitev rakete preveč tvegana, saj bi njeni ostanki padli na poljsko ozemlje in bi lahko zadeli bolnišnico ali šolo. Dodal je, da je bilo iz poti rakete jasno razvidno, da ne bo letela naprej proti Poljski.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3