Ukrajina

Šved, ki se proti Rusiji bori s pomočjo tipkovnice

Stockholm/Moskva/Kijev, 13. 11. 2022 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Robin, vodja oddelka za kibernetsko varnost v velikem švedskem podjetju, se dobro spominja začetka ruske invazije na Ukrajino. "Bilo je, kot bi v živo po televiziji gledali Hitlerjevo invazijo na Poljsko," je opisoval svoje občutke. Ker je želel pomagati, se je pridružil globalni mreži hekerjev, ki se proti Rusiji borijo s pomočjo tipkovnice.

Kot je povedal za portal Euronews, je namreč že pred samim napadom sumil, da Rusija nekaj naklepa. S portalom je spregovoril le pod pogojem, da namesto njegovega imena uporabijo psevdonim – Robin.
Kot je povedal za portal Euronews, je namreč že pred samim napadom sumil, da Rusija nekaj naklepa. S portalom je spregovoril le pod pogojem, da namesto njegovega imena uporabijo psevdonim – Robin. FOTO: Shutterstock

Sodelovanje z globalno mrežo se je začelo s pomočjo šifrirane aplikacije za sporočanje Signal. Tam se je že pred invazijo pridružil več skupinam, ki so na območju Evrope zbirale visoko usposobljene strokovnjake za kibernetsko varnost, da bi skupaj razpravljali o morebitni vojni. Kot je povedal za portal Euronews, je namreč že pred samim napadom sumil, da Rusija nekaj naklepa. S portalom je spregovoril le pod pogojem, da namesto njegovega imena uporabijo psevdonim – Robin.

A ko se je invazija 24. februarja res zgodila, mu razpravljanje o morebitnih nevarnostih ni več zadoščalo. Odločil se je, da bo svoje misli udejanjil. V eni izmed prej omenjenih skupin je izpostavil, da išče praktično delo. Kmalu ga je kontaktiral uporabnik P. R. "Najprej sem se zbal, da je to ruski vohun," je dejal Robin. Zato se je takoj obrnil na nekaj švedskih strokovnjakov, ki so mu zatrdili, da uporabniku lahko zaupa. 

Kibernetska vojna Ukrajina-Rusija
Kibernetska vojna Ukrajina-Rusija FOTO: Shutterstock

Kasneje so skupaj ugotovili, da gre za ukrajinskega varnostnega raziskovalca, ki se specializira za industrijske nadzorne sisteme ter digitalne naprave, ki nadzorujejo kritično infrastrukturo, proizvodnjo in infrastrukturo. A tudi P. R. je dobro preveril Robina. Ko sta se oba prepričala, da govorita s pravo osebo, se je lahko začelo sodelovanje.

Prva naloga: sabotiraj sisteme

"Ali lahko sabotiraš sisteme?" je pisalo v sporočilu z opisom prve Robinove naloge. V njej se je naprej lotil vstopa v ruske računalniške sisteme, ciljal je na ruske IP-naslove, in izbrisal vse, kar je lahko našel. "Šlo je za širok spekter podatkov kot pajkova mreža," je opisoval preplet.  Na izpraznjene ruske računalnike je nato naložil datoteko, na kateri je pisalo le: "Čeprav morda ne podpirate te vojne, se bo to [izbris] dogajalo, dokler ne ustavite svojega diktatorja."

Velikokrat se je zgodilo, da je ob vstopu v ruski sistem ugotovil, da je ta že izbrisan. "To kaže na val kibernetske dejavnosti, ki jo je sprožila ruska invazija," je komentiral. 

"Šlo je za širok spekter podatkov, kot pajkova mreža," je opisoval preplet.
"Šlo je za širok spekter podatkov, kot pajkova mreža," je opisoval preplet. FOTO: Shutterstock

Rusko zunanje ministrstvo je sicer kibernetske napade na ruske sisteme obsodilo. Ob tem je aprila dejalo, da v tednu dni zabeležijo več sto tisoč napadov, ki prihajajo predvsem s Severne Amerike, držav članic Unije in Ukrajine. Zahod so obtožili, da podpira napadalce in jih posvaril pred prevelikim vpletanjem. "Kdor seje kibernetski veter, bo žel kibernetski vihar," so Rusi še zapisali v izjavi. 

Približno v istem času so v javnost prišli tudi podatki o kibernetskih napadih na Rusijo. Microsoftova enota za digitalno varnost je v poročilu navedla, da so med 28. februarjem in 8. aprilom našli dokaze o "skoraj 40 napadih, kjer je bilo uničenih na stotine ruskih sistemov". 

Druga naloga: ustvari kaos 

Robinova druga naloga je bila bolj specifična in strateška. P. R. mu je konec februarja naročil, naj pomaga pri sabotaži ruske državne železnice, s katero bi "ustvarili kaos." "Moramo preprečiti njihove poslovne procese in uporabo železnic," je naročil. Robinu je poslal obsežno datoteko o ruskih železnicah, kamor so bili zajeti tudi lastniki, IP-naslovi podjetja, lokacije podatkovnih centrov in drugo. Vsakič, ko je Robin uspel vdreti v sistem, je priredil bazo podatkov in izbrisal datoteke. 

Tej nalogi so sledile še številne, pri vsaki naslednji pa so ugotovili, da so močno precenili ruske sisteme, saj da je bil vdor v večino povsem enostaven.
Tej nalogi so sledile še številne, pri vsaki naslednji pa so ugotovili, da so močno precenili ruske sisteme, saj da je bil vdor v večino povsem enostaven. FOTO: Dreamstime

"Za zavlačevanje in ustvarjanje kaosa. To nikoli ne bi ustavilo invazije, bi jo pa otežilo," je razlagal Robin. Informacij o uspešnosti te naloge ni dobil nikoli, je pa nekaj dni po izvedbi na družbenih omrežjih opazil videoposnetke, kako se ruska vojska trudi obnoviti svoje zaloge streliva in goriva. Upal je, da je bilo pomanjkanje posledica njegovih dejanj. 

Tej nalogi so sledile še številne, pri vsaki naslednji pa so ugotovili, da so močno precenili ruske sisteme, saj da je bil vdor v večino povsem enostaven. 

"Mislim, da Rusija ni bila pripravljena na to, da bo postala poligon za usposabljanje vseh hekerjev na svetu," je pomislil Robin. V nasprotju s precenjevanjem Rusije pa se je izkazalo, da je Zahod močno podcenjeval sposobnosti Ukrajine. 

Prostovoljna IT-vojska

Eden od izjemnih stvari pri odzivu Ukrajine na rusko invazijo je čas, v katerem je napadena država uspela pridobiti podporo izven svojih meja tudi v kibernetiki. V prvih dveh dneh je ukrajinski minister za preobrazbo Mikhailo Fedorov s pomočjo Twitterja začel zbirati 'prostovoljno ukrajinsko IT-vojsko'. V sporočilu je tudi zapisal, da naj zainteresirani prostovoljci vstopijo v za to namenjeno skupino na Telegramu. Številka uporabnikov je v le nekaj dneh dosegla 300.000.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je bilo prvič, da je katera koli vlada med vojno na pomoč poklicala prostovoljne hekerje," je zadevo komentiral direktor programa za strateške tehnologije James Lewis. Ocenil je, da so Ukrajinci pri povezovanju prostovoljcev in lastnik državljanov opravili dobro delo. Ob tem je dodal, da je verjetno Ukrajini na pomoč priskočila tudi Estonija, ki jo je Rusija leta 2007 kibernetsko napadla. Baltska država od takrat naprej na indeksu kibernetske varnosti ZN zaseda tretje mesto. 

Estonija se tudi že dlje časa poslužuje sodelovanja s prostovoljci. "Ko vidimo, da kibernetske grožnje postajajo velike, imamo možnost stopiti v stik s prostovoljci in nam lahko priskočijo na pomoč," je dejal estonski obrambni minister Hanno Pevkur

Ker je Ukrajina letos kot "sodelujoča udeleženka" postala tudi del Natovega Kooperativnega kibernetskega centra v Talinu, bi vprašanje zmogljivosti prostovoljne kibernetske obrambe lahko postalo vidnejša tema razprav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

David Murn
16. 11. 2022 20.23
Resno? Kdo je naredu windowse (še vedno daleč najbolj razširjen OS)... in da tudi rusi jih imajo na svojih računalnikih... res težko proizvajalcem vdirat v lasten sistem 😅
Ate_ist
13. 11. 2022 21.46
+0
za vse ljubitelje ukronacističnega režima; je jugoslovanska armada imela pravico napasti slovenijo, hrvaško in bosno? po vaši logiki z ukrajino je imela vso pravico na ozemlju jugoslavije ne samo pobijati terorističnih skupin pod nazivom teritorialna obramba pač pa tudi vse prebivalce tako starce, ženske in otroke. to namreč na ukrajini počne ukrajinska vojska s pomočjo nacističnih in nacionalističnih formacij po vzhodu države. in po vaše se amerika in evropa nista smeli v podporo hrvaške, bosne in slovenije vmešati v konflikt, kot se rusija ni smela za zaščito napadenih republik ukrajine umešati? no končajte že z dvojnimi merili. jasno je, da je lahko jugoslavija razpadla, kje piše, da po državnem udaru nacionalistov v kijevu 2014 ukrajina ne more razpasti?
Na pol ovca
13. 11. 2022 21.58
-1
Glej če nekdo poje vse o Koroni potem bo tudi vse o Ukrajini.
dober-man
13. 11. 2022 20.58
-3
počasi se bomo resli celavog, ko se boste še vi rešili vašega zločinca, vas bom imel spet raje kot ove čez lužo.
marre
13. 11. 2022 19.05
+4
Super... Glede na to, da Rusija napada EU, preko hibridnih sredstev, je potrebno narediti vse, da se onemogoči ta režim zla, ki je prinesel samo smrt, uničenje in nazadovanje, tako vsem nam, še posebej pa Ukrajincem in Rusom samim...
Blokiran Drugi Človek
13. 11. 2022 19.24
-3
marre
13. 11. 2022 20.21
-1
In se en proruski trol v svoji mali kletni sobici.. Jaz sem svoja prepricanja pripravljen povedat javno, kar mocno dvomim za tebe..
Nilič
13. 11. 2022 18.05
-1
Se ena slaboumna, oprana leva ovca, ki se ne zaveda, da bije proxy vojna za ZDA na Ukrajinskih tleh.
marre
13. 11. 2022 19.04
+2
Taka pa ne kot ti, da bi podpirala agresorja in vojnega zločinca in nekoga ki predno je vojaško poražen, pokrade vse kar ni in je pribito..
dober-man
13. 11. 2022 18.03
+2
Kaj pa vi rusoljubci delate druga kot pišete gluposti!? pomagajte vašim...🤣🤣
dober-man
13. 11. 2022 18.06
+3
Američani mi ne dišijo a tale ruski zločinec je pa res podn...
ćurkl
13. 11. 2022 17.24
+2
Za škodo delat' je vsak dober ...
simple_mind
13. 11. 2022 17.14
+2
Pa koliko je kaj hekerjev tukaj na tej strani ?
simple_mind
13. 11. 2022 17.11
+0
Heh, ma neverjetna propaganda zahodnih " demokratov", a ni to očitno ? Blokiranje, zapiranje, omejevanje, brisanje, .... Pa komu pravzaprav to koristi ?
nebulae ngc6720
13. 11. 2022 16.50
-2
zelenc sprejel v avgustu 2 zakona , ker bodo ukrajinci postali szužnji zahodnim multinacinalkom, saj ni potrebno sklepati pogodb po kolektivni pogodbi ali mednarodnih pogodbah za podjeta do 250 ljudi! kapitalisti bodo določali z individualno pogodbo, koliko bo plačalo ukrajinskemu revežu!
reakcionar
13. 11. 2022 16.46
+15
Ali ste vedeli?................................V Češki Republiki in Republiki Slovaški je že od meseca marca kriminalizirano opravičevanje ruske vojne v Ukrajini. Kaj točno pomeni "opravičevanje" ni čisto jasno definirano...............V Latviji (kjer je najmanj 25% prebivalstva Rusov) pa je vzpostavljena posebna anonimna telefonska linija kjer državljani lahko policiji prijavijo svoje znance/sosede ki simpatizirajo z Moskvo. Spomnimo............Zahodne vlade so to vojno karakterizirale kot spopad med avtoritarizmom in demokracijo. Kaj menite o tem?
reakcionar
13. 11. 2022 16.55
+7
Recimo, v zibelki demokracije ZDA.......takih zakonov ni. Tam lahko upokojeni ameriški obveščevalec Scott Ritter hvali Rusijo cel dan in nihče mu ne more nič.......Zanimivo...Pa se tako radi pozivajo na ameriško svobodo teli Vzhodni Evropejci.
reakcionar
13. 11. 2022 17.03
+4
Prav tako ruski državljani (begunci iz Rusije pred mobilizacijo) vstopajo v ZDA povsem legalno. V "mladih evropskih demokracijah"....Poljski in Baltskih državah........pa če si rus....če si najbolj zagrižen anti-putinist, če si Mati Tereza z ruskim državljanstvom........Se spravijo nadte z policijskimi psi....te deportirajo na podlagi državljanstva.......Zdaj....če me spomin ne vara.....so ljudje (Židje in Nemci) z potnimi listi ki jih je izdala Nacistična Nemčija......lahkokot begunci bežali v Ameriko med WW2.....z nacističnimi potnimi listi!........tega Rusom ki so proti Putinu danes ne pustijo v Poljski, Estoniji, Latviji, Litvi, Finski. Kaj menite o tem? Je tega treba ali ni? Pišite v komentarjih.
Zmaga Ukrajini ...
13. 11. 2022 20.25
+2
Prvič,... Zibelka demokracije niso ZDA, pač pa Grčija, natančneje Atene. ZDA so "samo mlada" demokracija. Drugič,... v ZDA imajo malce drugače urejeno svobodo govora kot v EU. Tam velja, da ima posameznik neomejeno pravico svobode govora, kar je na površje naplavilo trampeljna, napad na Kapitol, in probleme, s katerimi se danes soočajo v ZDA. Oni smatrajo "sovražni govor" v smislu, da ni potrebe regulacije, ker ga bo že itak javnost "eliminirala", obtožila, spregledala, itd. Tretjič,... Naštevaš države, ki so vse ruske sosede in ki imajo vse zaradi ruskih vojaških napadov v zgodovini, zelo slabe izkušnje z njimi, nenazadnje jim je tudi ruski vojaški napad na Ukrajino "osvežil spomin", in zdaj sprašuješ zakaj te države ne sprejemajo ruskih migrantov. A ti to resno sprašuješ, ali si samo sarkastičen? Pribaltske države, vključno s Poljsko,... so že vsa leta opozarjale na to, da si EU (zlasti Nemčija) ne sme delati utvar glede ruske politike in so obsojale odvisnost od ruskih energentov. Ampak takrat tega nihče ni jemal posebej resno, še zlasti, ker se je zdelo, da je vse skupaj samo plod ameriške vsiljivosti prodaje njihovega plina. Danes pač vemo, da so imeli prav. In kaj je tega treba? Seveda ni treba, ampak za stanje, kakršno je danes, se boš moral obrniti na tistega, ki je tole štalo aktiviral. Upam, da nimaš težav z identifikacijo tega, sicer preprostega vprašanja o tem kdo je kriv. Četrtič,... kolikor mi je znano, rusi potrebujejo za potovanje v EU vizum, kar jim precej otežuje vstop v EU. Zato bežijo večinoma v zakavkazje - v Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan, tudi Turčijo, Združene arabske emirate, itd. Sicer pa,... če me spomin ne vara, si tudi ti med tistimi, ki si bil strogo proti migracijam z Bližnjega vzhoda, čeprav so ljudje od tam evidentno bežali pred vojno in nasiljem. Rusi pač ne bežijo pred vojno, če smo pravno-tehnično natančni, a ne? Izogibanje mobilizaciji ni beg pred vojno, čeprav bi lahko na mobilizacijo gledali tudi tako. Petič,... Scotta Ritterja pa raje nehaj slediti, ker je obsojen pedofil in nikakršna referenca v tej temi.
Ate_ist
13. 11. 2022 21.34
-3
ukrajinski zblojenec, ki si verjetno še sodeloval pri kopanju črnega morja ali pa pri postavljanju egiptovskih piramid, kakšno demokracijo so imeli v antični grčiji? točneje v atenah? a tako, da ženske in SUŽNJI niso smeli glasovati? o čudež grki so bili sužnjelastniška družba! daj že začni brati normalne zgodovinske knjige ne pa tiste, ki ti jih pišejo vaši ukronaci zgodovinarji.
anatomija
13. 11. 2022 16.44
-6
Ruski mobiliziranci so zelo dobro izurjeni . Napredujejo zelo hitro in meje jih ne morejo ustaviti . Sedaj že množično ilegalno prečkajo Slovensko - Hrvaško mejo . To je prava vojska . Putin je ponosen na njih
anatomija
13. 11. 2022 16.39
+0
Edino , kar brezhibno deluje v Ruski armadi je beg
13. 11. 2022 17.29
+3
In naši rusofili, ki so bolj zavedni sovjeti od rusov samih.
reakcionar
13. 11. 2022 16.08
+9
Veste kako je s tem.....Te zadeve nikoli niso bile definirane z mednarodnimi konvencijami.....kot je recimo ženevska....tu je veliko sivega območja.....Recimo do kje v Informacijski infrastrukturi sega vojaško in kje se začne civilno.....Tega nihče ne zmore z gotovostjo definirat danes. In ravno zato je tako početje nevarno. Ker nihče ne more niti jasno ugotovit od kje je prišel kibernetski napad. Idealen teren za tako imenovane "false flag operacije". Zato sem jaz zmeraj bil in bom proti kibernetski vojni v vsaki obliki. Ker takšna oblika bojevanja je zelo podla in nizkotna zaradi dejstev ki sem jih že spodaj opisal. Manj ko bo takih napadov, manj bo nanje odgovora z druge strani in vojna bo vsaj obdržala neke okvirje......Ker če vojna izgubi okvirje.......Potem...prosim lepo......bomo na koncu prišli do jederske.........In tega si ne želi nihče!
AudišLOVEvenija
13. 11. 2022 15.59
-5
sam naj ukrainci udarijo na donbas... da vidimo kaj bo potem z zelenskim.. kaj se bo v kijevu dogajal..
Animal_Pump
13. 11. 2022 16.06
+9
😴😴😴😴..Dej ne sanjaj. Vse kar lahko naredijo...vržejo jedrsko bombo. Ampak bodo dobili extra nazaj.
Millady
13. 11. 2022 15.57
+5
Rusi imajo dobre nerve, zelo so potrpežljivi do teh kekcev..ko bo " 3 dni in noči tema" bodo jokali..
Animal_Pump
13. 11. 2022 15.59
+2
No no...Ameriško-Izraelski..Stuxnet...bo potem vodkarjem še večjo štalo naredil.
sagessee
13. 11. 2022 16.00
+10
Potem je imel tudi hitler dobre nerve..na koncu pa vemo razplet.............rusija se bori proti celemu zahodnemu svetu...kitajska in indija pa pragmatzično kupujeta rusko nafto in plin na pol zastonj..........
AudišLOVEvenija
13. 11. 2022 15.56
+7
Putin je trn v peti globalistom, k nemorejo delat zdrah po svetu... sirija irak libija...
AudišLOVEvenija
13. 11. 2022 15.56
-2
a je zdej kaj bolje tam... po vojaških intervencijah?
AudišLOVEvenija
13. 11. 2022 15.57
-2
ukraina si ne bo opomogla... in revni bodo še vedno revni... najbolje jo je odnesel krim..
sagessee
13. 11. 2022 15.58
-1
aha,, to da je putin 2 dni pred invazijo govoril,da si ukrainci ne zaslužijo svoje države,da so ukrainci v bistvu rusi,kateri živijo na ruskem ozemlju je za vas nepomembno.......
AudišLOVEvenija
13. 11. 2022 16.01
-1
z nasilnimi protesti so odnesli leta 2013 legitimno vlado..
AudišLOVEvenija
13. 11. 2022 16.01
-2
nebulae ngc6720
13. 11. 2022 16.48
-1
saj takšni skorumpiranci si res ne zaslužijo!
reakcionar
13. 11. 2022 15.53
-1
Ruska vojska sicer ni na razini....ampak roka SVR je dolga....ona dosega daleč. Pazi nase fant.
Ricinus
13. 11. 2022 17.44
+3
A mi lahko prosim tole nekdo prevede v slovenščino?
sagessee
13. 11. 2022 15.50
+1
Kompleten dark net je proti rusiji in putin je rusijo poslal nazaj v 18 stoletje,kar se bo pokazalo zelo kmalu.....p.s.,, pred vploklicom v vojsko je iz rusije uradno zbežalo milijon dvesto tisoč rusov....slovenski levičarji 100 x bolj podpirajo putina kot rusi sami........
Zmaga Ukrajini ...
13. 11. 2022 15.52
-4
Daj ne blodi z levičarji. NOBEN resen levičar se ne bo postavil na stran okupatorja, agresorja in zločinca! TO so sami tvoji - svečarji, janšisti in ostali rusofili! Če ti je enkrat uspelo postaviti se na pravo stran, to še ne pomeni, da so tudi tvoji na tej strani.
sagessee
13. 11. 2022 15.56
+5
To pa sorry ne bo držalo........ Zelensky je pred ukrainskim parlamentov postavil častno ploščo z janševim imenom,kot največjim podpornikom ukraine,medtem ko je kučan pozval,da se morajo pogovarjati z moskvo in ne ukraino....če ste res za zmago ukraine,kot piše v vašem nicku,imate čudna prepričanja....
Animal_Pump
13. 11. 2022 15.57
+1
Niso to levičarji. To so putofili. Levi pa desni...smo skupaj z ramo ob rami proti njim.
Blokiran Drugi Človek
13. 11. 2022 16.02
+0
Sagessee, kaj pa tvoj kompanjon iz kleti bolfenk? Kako boš razložil to, da zvest janševc navija za rusijo?
oježeš
13. 11. 2022 16.24
+1
Čudno bi bilo, da bi pomagači okupatorju in s pobijanjem lastnega naroda, v sedanjem času stopili na stran napadenih. Zaslepilna taktika jih gre dobro od rok že iz navade in sigurno spet bolj pomagajo okupatorju, kot pa branilcem svoje domovine-Ukrajincem.
simple_mind
13. 11. 2022 17.18
+1
Hehehe, pa kje so sploh kateri levičarji in desničarji tukaj ? Pravzaprav sami ekstremisti, ne ?
Infiltrator
13. 11. 2022 15.46
+2
Keri naivneži vsi ,kdo ni naivnež tocno vemo ,kaj je v ozadju kdo želi europo uničiti....
Rudar
13. 11. 2022 15.50
+0
sagessee
13. 11. 2022 15.53
+2
Rusofil infiltrator bi rad povedal,da so zda krive da so rusi napadli ukrajino.......