Ukrajina

Putin podpisal odlok in si prilastil jedrsko elektrarno v Zaporožju

Kijev, 05. 10. 2022 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z., U.B., STA
Komentarji
0

Putin je podpisal odlok s katerim si je prilastil sicer že od marca zasedeno elektrarno v Zaporožju. Moskvo naj bi v naslednjih dneh zato obiskal vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi, ki bo s predsednikom razpravljal o naslednjih korakih. Prav tako v luči poreferendumskih sprememb se pojavljajo novi predlogu imenovanje ruske agresije na Ukrajino. Vodja proruske kolaboracionistične uprave na Krimu je dejal, da bi morali t. i. posebno vojaško operacijo, kot Rusi imenujejo napad na Ukrajino, preimenovati v 'protiteroristično operacijo', kot so to leta 1999 naredili v vojni v Čečeniji. "Zdaj gre namreč za rusko ozemlje," meni.

Jedrska elektrarna Zaporožje
Jedrska elektrarna Zaporožje FOTO: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes s podpisom odloka pod rusko upravo uvrstil tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju. Največjo jedrsko elektrarno sicer njegove sile zasedajo že od marca. Ruska tiskovna agencija Tass ob tem poroča, da naj bi se zato v prihodnjih dneh v Moskvi zglasil vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi, ki se bo z voditeljem države pogovarjal o nadaljnjih ukrepih. Domnevno bosta razpravljala tudi o postavitvi varnostnega območja okoli elektrarne. 

Kljub temu, da je že več mesecev pod ruskim nadzorom jo še vedno upravljajo ukrajinski tehniki, 'uradno' pa je pod ruski nadzor prišla s priključitvijo ukrajinskih regij Rusiji, ki jo sicer poleg največje države na svetu priznava le še Severna Koreja. 

Po referendumih, ki so se konec prejšnjega meseca izvedli v štirih ukrajinskih regijah, se je v javnosti pojavilo vprašanje, kako bo Rusija po priključitvi regij, ki jo sicer priznavajo le v Moskvi in Severni Koreji, imenovala svojo 'posebno vojaško operacijo v Ukrajini'. "Ker se vojna ne odvija več le na ozemlju Ukrajine ampak tudi na ozemlju Rusije, bi se morala posebna vojaška operacija preimenovati v protiteroristično operacijo," je predlagal Sergej Aksjonov.

Čeprav imena lastne agresije nad svojo sosedo zaenkrat ne bodo spremenili, je očitno, da želi Kremelj primer enačiti s čečenskim leta 1999, ko je ruska avtonomna republika Čečenija razglasila odcepitev in neodvisnost od matične države, poroča Jutranji.hr.  

Priključitev štirih ukrajinskih regij priznavata le Rusija in Severna Koreja. A ker se za njiju vojna sedaj odvija tudi na ruskem ozemlju, se pojavljajo ugibanja, če bo Rusija spremenila ime svoje 'posebne vojaške operacije'.
Priključitev štirih ukrajinskih regij priznavata le Rusija in Severna Koreja. A ker se za njiju vojna sedaj odvija tudi na ruskem ozemlju, se pojavljajo ugibanja, če bo Rusija spremenila ime svoje 'posebne vojaške operacije'. FOTO: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin se na predlog ni odzval, je pa nedavno dejal, da bodo Ukrajini poslali ultimat, v katerem bodo od njihovih vojakov zahtevali takojšen umik iz 'ruskega ozemlja'. Ob tem je povedal tudi, da bo Rusija za obrambo "svojega ozemlja uporabila vsa razpoložljiva sredstva".

Pogovarjali pa naj bi se, da bodo za območje štirih regij razglasili popolno vojno stanje in policijsko uro, pod katerima bi lahko uvedli strožji nadzor prebivalstva. Hkrati naj bi se pogovarjali tudi o 'preimenovanju' dobav orožja ukrajinski vojski, da bi zanj lahko neposredno krivili Nato in zahodne države, rekoč, da se vmešavata v vojno. 

Putin je v sredo napovedal tudi popravke delne mobilizacije, z odlokom bo iz skupine vpoklicanih izvzel dodatne skupine študentov, med njimi tistim, ki se izobražujejo v zasebnih zavodih in tistim, ki se izobražujejo na drugi stopnji študija. 

Ukrajinska vojska še vedno napreduje

Ukrajinska vojska je v zadnjih dneh med napredovanjem na jugu in na vzhodu države osvobodila več krajev, ki so jih zasedali ruski okupatorji, je sporočil predsednik Volodimir Zelenski. Med njimi je tudi Davidov Brod, ena ključnih vasi v regiji Herson. "Naši vojaki se ne ustavijo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja," je še dejal. Ruska vojska je medtem po navedbah Kijeva z brezpilotnimi letali prvič napadla cilje v bližini ukrajinske prestolnice.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je na družbenih omrežjih objavilo video posnetek, na katerem njihovi vojaki dvigujejo ukrajinsko zastavo nad Davidovim Brodom, eno ključnih vasi v Hersonu. "Nad vasjo Davidov Brod ponovno plapola ukrajinska zastava!" so zapisali. Prebivalci pa so posneli ukrajinske vojake, ki so hodili skozi vas. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek zvečer v nagovoru na družbenih omrežjih sporočil, da je ukrajinska vojska v zadnjih dneh med napredovanjem na jugu in na vzhodu države osvobodila več krajev, ki so jih zasedali ruski okupatorji. Dejal je, da njihove sile hitro napredujejo in so vzpostavile nadzor nad več kraji v regijah Herson, Harkov, Lugansk in Doneck. 

Po njegovih besedah so samo v hersonski regiji na jugu v zadnjih urah zavzeli osem krajev. "Osvobojene so vasi Ljubimivka, Kreščenivka, Zolota Balka, Biljaivka, Ukrainka, Velika Oleksandrivka in Mala Oleksandrivka, a to še zdaleč ni celoten seznam. Naši vojaki se ne ustavijo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja," je še dejal. 

Volodimir Zelenski pravi, da se njihovi vojaki ne ustavijo.
Volodimir Zelenski pravi, da se njihovi vojaki ne ustavijo. FOTO: AP

Ukrajinski guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj je danes sporočil, da je ukrajinska vojska "uradno že začela osvoboditev" te regije na vzhodu države, ki je bila skoraj v celoti pod okupacijo ruskih sil. Osvobodili so več krajev in tam dvignili ukrajinsko zastavo, je dejal, ni pa navedel, za katere kraje gre. V video sporočilu je izpostavil, da je "treba očistiti ozemlje, ker predvsem v mestu Kremina ruski okupatorji širijo protipehotne mine, ki so namenjene pohabljanju ljudi". Povedal je tudi, da so prvič po nekaj mesecih obiskali kraj Bilogorivka, ki so ga ruske sile povsem uničile, a je v njem ostalo 15 ljudi, ki so jim prinesli humanitarno pomoč, poroča agencija Ansa, ki navaja ukrajinsko tiskovno agencijo Unian.

Mediji so v torek poročali, da so ukrajinske sile prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne, nadaljevale so tudi protiofenzivo na vzhodu. Že v soboto pa so ukrajinske sile ponovno zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck.

Rusija sicer še vedno nadzoruje mesto Herson, glavno mesto omenjene regije, toda ta nadzor je vse bolj majav na celotnem območju severno od reke Dneper. Proruski uradnik regije Krill Stremousov je prek Telegrama sporočil, da naj bi ukrajinska vojska med zavzemanjem ozemlja utrpela velike izgube vojakov. "Velika igra v Hersonu se nadaljuje. Za mnoge Ukrajince se je zaključila že na obrobju boja. Kdorkoli bo vstopil na rusko ozemlje bo prav tako 'uničen'," je zapisal. 

Namestnik ukrajinskega notranjega ministra Jevhen Enin je povedal, da je bilo v Hersonu osvobojenih 50 mest in vasi, pa tudi okoli 3500 državljanov, ni pa povedal, v kakšnem časovnem obdobju. Obrambno ministrstvo je pozneje sporočilo, da so ruske sile demoralizirane in poskušajo uničiti mostove, da bi upočasnile ukrajinsko napredovanje. 

Kot poroča BBC, sicer ni bilo takojšnje potrditve, da so padle tudi vasi severovzhodno od Davidovega Broda, tudi tiskovni predstavnik ruske vojske tam ni omenjal izgub. Toda na zemljevidih, uporabljenih za ponazoritev ruskega nadzora, je bilo jasno vidno, da ozemlje ne vključuje več vasi Arkhanhelske in Velika Oleksandrivka na severovzhodu regije ter Dudčani na bregu Dnjepra. 

"Številna naselja so bila zravnana z zemljo, v nekaterih naseljih skorajda ni ostalo celih zgradb," pa je sporočil namestnik župana Hersona v izgnanstvu Roman Holovnia. Dodal je, da so prebivalci mesta čakali na ukrajinske sile, saj so vedeli, da napredujejo. Od 320.000 ljudi, ki so tam živeli pred vojno, jih je zdaj ostalo le še 100.000.

Rusija naj bi z iranskimi droni napadla cilje blizu Kijeva 

Ruska vojska je medtem po navedbah Kijeva z brezpilotnimi letali prvič napadla cilje v bližini ukrajinske prestolnice. Po besedah guvernerja kijevske regije Oleksija Kulebe so v kraju Bila Cerkva, ki leži sto kilometrov južno od Kijeva, zabeležili "šest udarcev in eksplozij". Ena oseba je bila ranjena, poškodovanih je bilo več infrastrukturnih objektov, je povedal na družbenem omrežju Telegram. 

Po navedbah ukrajinskih zračnih sil je iz južne smeri proti ciljem poletelo skupno 12 iranskih brezpilotnih letal. Ukrajinska vojska je sporočila, da so sestrelili šest dronov, pri čemer ni navedla njihove natančne lokacije. Teh informacij sicer ni mogoče neodvisno preveriti. Po poročanju medijev naj bi bila tarča vojašnica v Bili Cerkvi. V Kijevu in okolici je bilo ponoči več kot tri ure izdano opozorilo za zračni napad.  

Najbližji ruski položaji se sicer nahajajo približno 380 kilometrov južno od tega kraja, ruska meja pa je okoli 280 kilometrov stran. 

Ukrajina je že prejšnji mesec poročala o prvih ruskih napadih, izvedenih z droni iranske izdelave, vendar so ti večinoma napadali cilje na jugu države, med drugim strateško mesto Odesa ob Črnem morju.

Putin s podpisom potrdil priključitev štirih ukrajinskih regij k Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je že minuli petek na slovesnosti v Kremlju prvič podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji. Potem ko sta jih v tem tednu ratificirala oba domova ruskega parlamenta, je Putin s ponovnim podpisom zaključil formalni postopek priključitve.

Zakoni o priključitvi med drugim določajo, da so bile štiri republike in regije, ki bodo ohranile sedanja imena, uradno ustanovljene z dnem njihove priključitve, torej z dnem prvega Putinovega podpisa. Meje novih entitet bodo enake tistim, ki so "obstajale na dan njihove ustanovitve in priključitve k Rusiji".

Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3