Ukrajina

Zelenski delil posnetek rakete, ki je razstrelila nakupovalno središče

Kijev, 29. 06. 2022 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po ponedeljkovem napadu na nakupovalno središče Kremenčuk s svetom delil grozljive trenutke pred in po zadetku rakete. Delil je namreč videoposnetek, ki prikazuje, kako raketa razstreli nakupovalni center. V stavbi se je po poročanju ukrajinskih oblasti v času napada nahajalo okoli 1000 ljudi, najmanj 18 jih je umrlo, še veliko več pa jih je ranjenih. Zelenski je ob tem že opozoril, da Kremenčuk Rusiji ni predstavljal grožnje, prav tako pa da nima niti strateške vrednosti.

Da je bil cilj ruske rakete zagotovo prav polno nakupovalno središče, je prepričan ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. S svetom je delil videoposnetek, ki prikazuje zadetje Kremenčuka. "Danes želim nagovor končati z dokazom, ki bo končal zavajanje glede raketnega napada na nakupovalno središče v Kremenčuku," je dejal Zelenski in dodal, da so ruske sile, kot kaže, prejele ukaz, katero tarčo naj napadejo.

"Očitno je, da so ruski morilci prejeli koordinate cilja rakete," je dejal, prepričan, da je bil cilj pobiti čim več ljudi. "Za to dejanje terorizma bo tako kot za vse druge odgovorna Rusija," je še zagotovil v nagovoru in dodal, da bo državo kazen doletela na bojiščih, s krepitvijo sankcij in tudi na sodišču.

Ukrajinski predsednik je sicer v torek na Varnostnem svetu Združene narode pozval k obisku prizorišča raketnega napada. Posebni predstavnik Združenih narodov ali pa kar generalni sekretar mednarodne organizacije ni tako lahko neodvisno preveril informacije in se prepričal, da je šlo res za ruski napad.

Rusija je namreč po razstrelitvi nakupovalnega središča trdila, da gre tu le za ukrajinsko provokacijo. A namestnik ruskega veleposlanika pri Združenih narodih Dmitrij Poljanski ob tem ni navedel nobenih dokazov, ki bi potrjevali trditve.

Tudi ruska vojska je slikala drugačno sliko. V torek je zatrdila, da je zadela bližnje skladišče orožja v mestu, eksplozija pa da je sprožila požar v nakupovalnem centru, ki pa naj bi bil po navedbah Moskve v tistem času zaprt. Prebivalci mesta so sicer te trditve kategorično zavrnili in poudarili, da na območju ni skladišča z orožjem.

Zelenski je ob tem članice ZN prosil, naj pravno opredelijo izraz teroristična država. Pravi namreč, da invazija Moskve na Ukrajino dokazuje "nujno potrebo, da se ta izraz uveljavi na ravni Združenih narodov in da se vsako teroristično državo kaznuje".

Vse članice, vključno z Rusijo, je Zelenski pozval k minuti molka za vse tiste, ki so umrli v vojni. Urad ZN za človekove pravice (OHCHR) je do 26. junija zabeležil 4731 smrti civilistov v državi in 5900 ranjenih. A OHCR ob tem priznava, da je dejanska številka umrlih in ranjenih najverjetneje še veliko večja. V napadu na nakupovalno središče je sicer po trenutnih podatkih umrlo najmanj 18 ljudi, več deset jih je ranjenih in pogrešanih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.