Ukrajina

Zelenski Ukrajincem prepovedal pogajanja s Putinom

Kijev/Moskva, 04. 10. 2022 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
1

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na svoji spletni strani objavil odlok, ki Ukrajincem prepoveduje pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Odlok je pred tem sprejel ukrajinski svet za varnost in obrambo, z njim pa se je odzval na rusko priključitev štirih ukrajinskih regij na jugu in vzhodu države. Zgornji dom ruskega parlamenta je medtem soglasno potrdil priključitev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck ter ukrajinskih regij Herson in Zaporožje k Rusiji.

Zelenski je obiskal osvobojeno mesto Izjum.
Zelenski je obiskal osvobojeno mesto Izjum. FOTO: AP

Ukrajinski svet za varnost in obrambo, ki ga vodi Volodimir Zelenski, sestavljajo pa ga člani vlade ter vodje oboroženih sil in varnostnih služb, je rusko priključitev štirih ukrajinskih regij ponovno označil za kršitev mednarodnega prava.

Po ruski invaziji 24. februarja so sicer potekali številni pogovori med predstavniki obeh strani, a je Kremelj za vsa pogajanja na predsedniški ravni postavil stroge pogoje, ki so bili za Ukrajino nesprejemljivi. Kijev pa je sedaj v luči vojaških uspehov praktično izključil možnost za pogovore, vse dokler se ruske sile ne umaknejo z njihovega ozemlja.

Zgornji dom ruskega parlamenta potrdil priključitev ukrajinskih regij k Rusiji

Zgornji dom ruskega parlamenta – svet federacije – je medtem soglasno potrdil priključitev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck ter ukrajinskih regij Herson in Zaporožje k Rusiji. Njihove meje bodo tako odslej veljale za državne meje Rusije.

Zakoni o priključitvi med drugim določajo, da so bile štiri republike in regije, ki bodo ohranile sedanja imena, uradno ustanovljene z dnem njihove priključitve, kar pomeni v petek, 30. septembra. Meje novih entitet bodo enake tistim, ki so "obstajale na dan njihove ustanovitve in priključitve k Rusiji".

Zgornji dom ruskega parlamenta.
Zgornji dom ruskega parlamenta. FOTO: AP

Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. Pred tem so proruske oblasti v štirih regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Priključitev je v ponedeljek ratificiral spodnji dom parlamenta (duma), danes pa jo je soglasno sprejel še zgornji dom. Dokumente bo zdaj ponovno podpisal še predsednik Putin, s tem pa bo formalni postopek priključitve končan.

Ukrajina in zahodne države so sicer referendume nemudoma obsodile in jih označile za nezakonite, mednarodna skupnost pa ruske priključitve štirih ukrajinskih regij ne priznava.

Ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta v današnjem telefonskem pogovoru ukrajinskemu predsedniku zagotovila, da ZDA ne bodo nikoli priznale ruske priključitve ukrajinskega ozemlja, je sporočila Bela hiša. Ob tem se je Biden zavezal k dodatni vojaški pomoči Ukrajini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3