Tujina

V Antwerpnu so lani zasegli rekordno količino kokaina

Antwerpen, 10. 01. 2023 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
2

Belgijska policija je lani v pristanišču Antwerpen zasegla rekordnih 109,9 tone kokaina, nizozemska policija pa je v pristaniščih Rotterdam in Vlissingen zasegla 52,5 tone kokaina, sta na novinarski konferenci sporočila predstavnika Belgije in Nizozemske. Ob tem sta pohvalila sodelovanje med državama pri boju proti prepovedanim drogam.

Belgijski finančni minister Vincent Van Peteghem in nizozemska državna sekretarka Aukje de Vries sta na novinarski konferenci obljubila, da bodo v Belgiji zaposlili še 100 dodatnih carinikov, v visokotehnološka orodja za nadzor pristanišča pa bosta državi vložili tudi 70 milijonov evrov.

Ob tem bo Nizozemska del sredstev vložila v uporabo umetne inteligence, odkrivanje kemičnih spojin in sledenje kontejnerjem, sta še dejala predstavnika. Podatke so sicer razkrili le dan po strelskem napadu na hišo, v katerem je bila v mestu ubita 11-letna deklica. Župan Antwerpna Bart De Wever je incident označil kot del vojne mamilarskih tolp in dodal, da gre pri streljanju verjetno za obračun med različnimi tolpami.

Zasežen kokain (Slika je simbolična)
Zasežen kokain (Slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Napad sta obsodila belgijski pravosodni minister Vincent Van Quickenborne in notranja ministrica Annelies Verlinden, ki je poudarila, da bodo storili vse, da bodo storilce prijeli. Antwerpen je "glavna destinacija" za preprodajalce drog, saj Belgija predstavlja kar 40 odstotkov vseh najdb kokaina v Evropi, je pojasnil belgijski carinik Kristian Vanderwaeren. Poleg tega je pristanišče – skupaj z nizozemskim v Rotterdamu – zaradi svoje osrednje lege v severozahodni Evropi precej priljubljeno za mednarodno trgovino in z njo povezane kriminalne organizacije, je poudaril Van Petegham.

Belgijske oblasti so v zadnjih petih letih zabeležile več kot 200 primerov nasilja, povezanega z drogami – predvsem napade in metanje eksploziva na poslopja. Septembra lani so morali okrepiti tudi varovanje belgijskega pravosodnega ministra, potem ko so aretirali štiri nizozemske državljane, ki naj bi ga nameravali ugrabiti.

V zadnjem desetletju sicer v Antwerpnu vsako leto podirajo rekorde po količini odkritega in zaseženega kokaina. Leta 2021 so tako belgijski organi v pristanišču zasegli skupno 89,5 tone, kar je za tretjino več kot leta 2020.

Vendar pa belgijski carinski organi ocenjujejo, da kljub uporabi lednih psov in skenerjev zabojnikov odkrijejo in zasežejo le približno 10 odstotkov količine prepovedane droge, ki se tihotapi skozi Antwerpen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

geemale
14. 11. 2023 10.12
podjetništvu nenaklonjena država, bi rekel Pečečnik, uničevanje sadov trdega dela
Korintos11
11. 01. 2023 11.18
Joetov sin je tudi vzel par pošiljk?