Tujina

V neurju na avstrijskem Koroškem umrla otroka, strela ubila tri pohodnike

Velikovec, 18. 08. 2022 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob jezeru v Šentandražu na avstrijskem Koroškem sta v hudem neurju umrli deklici, stari tri in osem let, poškodovanih je bilo trinajst ljudi, med njimi pet otrok. Po nevihti, ki je podirala drevesa in odkrivala strehe, so bili na teren napoteni gasilci in reševalci, v jezeru pa še vedno poteka iskalna akcija za pogrešano osebo. O treh žrtvah poročajo tudi iz Spodnje Avstrije.

Neurje, ki je strehe odkrivalo tudi pri nas, je v Avstriji zahtevalo pet življenj, poroča avstrijski Kronen Zeitung. Med žrtvami sta deklici, stari tri in osem let. Umrli sta ob  jezeru v Šentandražu na avstrijskem Koroškem, na območju, ki ga je nenadno poslabšanje vremena najbolj prizadelo. V jezeru še vedno iščejo pogrešano osebo, poročajo tudi o trinajstih poškodovanih, med katerimi je kar pet otrok. Župan bližnjega Volšperka Hannes Primus je na Facebooku po neurju zapisal, da je tamkajšnje širše območje "podobno bojišču".

Kmalu po tragični novici iz Koroške, je udarila še ena, tokrat iz Spodnje Avstrije. Pri kraju Gaming so zaradi udara strele umrli trije pohodniki. Po prvih informacijah, so umrli v koči, kjer so poiskali zatočišče pred neurjem. Nanjo naj bi padlo drevo, v katero je udarila strela, piše Kronen Zeitung.  

Hudo je bilo tudi na avstrijskem Štajerskem, o veliki škodi poročajo iz Gradca. Drevesa, strehe, celo daljnovodi niso zdržali ob orkanskih sunkih vetra. Avstrijska meteorološka agencija ZAMG je sporočila, da je veter na prizadetih območjih presegel hitrost 100 km/h. Najvišjo hitrost vetra so izmerili v Neumarktu na avstrijskem Štajerskem, kjer je veter v sunkih pihal s hitrostjo 139 km/h.

Po neurju je bila na jugu države hudo motena oskrba z električno energijo, zato so avstrijske železnice prekinile promet na avstrijskem Koroškem, avstrijskem Štajerskem in v Vzhodni Tirolski. Vzrok prekinitve je bil obsežen izpad napajanja, so sporočili z železnic. Na vlakih so obtičali številni potniki, nadomestni prevoz pa je bil mogoč le v omejenem obsegu. 

Zaradi izpade elektrike je bilo prizadetih kar 85 tisoč gospodinjstev, številna so še vedno "v temi". "Obseg škode je ogromen," je povedal predstavnik elektropodjetja Energie Steiermark Urs Harnik-Lauris.

Po navedbah meteorologov so se nevihte na prizadetem območju umirile, vendar še svarijo pred neurji, saj se nevihtni oblaki premikajo nad Dunaj, Spodnjo Avstrijo in Gradiščansko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1