Tujina

'Smrtonosno ozko grlo' pred vhodom na stadion vzelo osem življenj

Yaounde, 25. 01. 2022 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Tina Hacler
Komentarji
4

V stampedu pri vhodu na stadion Paul Biya v kamerunski prestolnici Yaounde je bilo poškodovanih 38 oseb, sedem jih je v kritičnem stanju, vsaj osem pa jih je umrlo. Med žrtvami sta bila tudi dva otroka, stara osem in 14 let. Zaradi covidnih omejitev je bilo na stadionu, ki sicer sprejme 60.000 gledalcev, na voljo "le" 48.000 prostih mest. Predsednik države je že odredil preiskavo, svojo je sprožila tudi Afriška nogometna konfederacija.

Kamerunski predsednik je odredil preiskavo "tragičnega incidenta", svojo je zagnala tudi Afriška nogometna konfederacija (Caf), ki namerava vse naslednje tekme začeti z minuto molka. 

Po besedah organizatorjev je na tekmo poskušalo priti več kot 50.000 ljudi. Danski novinar Buster Emil Kirchner je za BCC povedal, da se je pred vhodi na tribune zbrala velika množica, ki je na vsak način hotela priti do sedežev. "Bilo je noro. Ljudje so tekli, plezali čez ograje, rušili barikade," je dejal in dodal, da mnogi niso imeli vstopnic.

"Ljudje so začeli kričati. Kmalu za tem so na stadion prišli rešilci in odpeljali poškodovane," je povedala druga očividka. 

BBC-jev športni dopisnik iz Afrike opisuje, da so Kamerunci nori za nogometom, ker pa pokala narodov niso gostili že 50 let, so se na stadion zgrnile množice, da bi si ogledale do takrat največjo tekmo turnirja: "Problem pa je nastal, ker so bila 30 minut pred začetkom odprta le ena vrata, tista na južni strani, kar je ustvarilo smrtonosno ozko grlo," je opisal Piers Edwards. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medicinska sestra Olinga Prudence je za AP povedala, da so nekateri poškodovani v "obupnem stanju".

Tekma med Kamerunom in Komorijem se je odvila kljub incidentu in končala z zmago gostiteljev z 2:1.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
25. 01. 2022 19.45
+1
Fuzbal in pamet ne gresta skupaj.
Razumnež
25. 01. 2022 11.14
+1
Se pravi žrtve Covida?
SheppardJohn
25. 01. 2022 11.02
+4
folk je zblaznel na tem svetu
Joža_Gulikoža
25. 01. 2022 10.46
+4