Tujina

V svoje lovke vleče ranljive fante: Skrbi me za dekleta teh fantov

London, 07. 01. 2023 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razvpiti "vplivnež" z družbenih omrežij Andrew Tate, ki se te dni sooča z obtožbami o trgovini z ljudmi, je sicer v zaporu, a to ne pomeni, da je konec njegove toksične "ideologije". Tako v Veliki Britaniji, kjer ima Tate kar nekaj sledilcev, opozarjajo celo učitelji. Težava je, da je podoba domnevnega uspeha, ki jo navzven kaže Tate, za fante privlačna, opozarjajo. In pravijo, da je njegov vpliv mogoče zaznati celo med populacijo, ki se še sprehaja po šolskih hodnikih.

Andrew Tate se je do denarja in vpliva dokopal na vse mogoče sporne načine, a svoje sledilce želi prepričati, da jim lahko uspe podobno, če le sledijo njegovi toksični ideologiji.
Andrew Tate se je do denarja in vpliva dokopal na vse mogoče sporne načine, a svoje sledilce želi prepričati, da jim lahko uspe podobno, če le sledijo njegovi toksični ideologiji. FOTO: Instagram

Da bi otrok odrasel v razgledano, samozavestno osebo lastnih misli, je še kako pomembno, da starši vedo, kaj otroci in najstniki spremljajo na družbenih omrežjih – in se znajo o teh vsebinah z njimi pogovoriti. 

Dejstvo je, da na teh platformah ne nastopajo strokovnjaki, ampak so v ospredju posamezniki, ki jih takšni ali drugačni notranji vzgibi, pogosto velik ego in želja po vplivanju na druge, vodijo v to, da s spletnim občinstvom delijo svoja mnenja. V resnici ne gre za nič drugega kot za preprosta mnenja, a še posebej mladi v obdobju, ko se formirajo ali se iščejo in šele gradijo svojo osebnost, lahko nasedejo na iluzijo, da so ti ljudje mnenjski voditelji, ki vedo nekaj več. In to je lahko škodljivo tako za posameznika kot za širšo družbo. 

Primer? Andrew Tate. Človek, ki je oblikoval spletni lik, ki moškim daje vtis, da gre za "uspešnega alfa samca", čeprav globlja analiza razkrije, da gre precej bolj verjetno za človeka, ki za kontroverznimi mnenji, polresnicami, teorijami zarote, sumljivimi poslovnimi praksami in željo po vplivanju na druge, najbrž skriva lastne negotovosti in neuresničene želje. 

A ne glede na to, kaj je Tate v resnici, je dejstvo, da se njegova "ideologija" uveljavlja celo med šolarji ter grozljivo vpliva na njihov odnos do deklet, opozarjajo britanski učitelji. 

Ko je Abbie slišala, kako je 15-letni deček v šoli West Midlands, kjer dela, hvalil Andrewa Tata, znanega kot "kralja  mizoginije", ga je vprašala, ali razume njegov pogled na ženske. Fant je odgovoril: "No, moški so boljši od žensk, zato ima prav." Vsi njegovi prijatelji so prikimali v znak strinjanja, poroča Guardian.

Abbie pravi, da je mizoginija razširjena celo med učenci, starimi le 12 let, in je prepričana, da jo Tatovi posnetki na TikToku in drugih omrežjih spodbujajo. "Slišala sem, kako je učenec na igrišču predstavil svoje dekle. In takoj ko jih ni mogla slišati, ga je več prijateljev vprašalo, ali bi se lahko tudi oni pozabavali z njo."

"Mislim, da se osebje ne zaveda popolnoma, kdo je Tate in za kaj se zavzema," dodaja. "Skrbi me za dekleta teh fantov."

Še manj je Tate znan večini staršev, čeprav ga spremljajo tudi Slovenci. Pravzaprav so mnogi zanj slišali šele, odkar ima težave z romunskimi oblastmi, potem ko se je sam hvalil, da se je tja preselil, ker so tam oblasti bolj milostne. 

Nekatere britanske šole težavo jemljejo resno. Ponekod učitelje usposabljajo, kako se o njem pogovarjati z učenci. Ponekod pripravljajo posebne ure, da učence spodbudijo k dvomu v vsebino, ki jo objavlja.

Učitelji pravijo, da so fantje pogosto posrkani v njegov "glamurozni" ultra-mačo svet z bolj benignimi vsebinami o hitrih avtomobilih ali fitnesu. Toda v svojih videih tudi pravi, da so ženske moška last, da ne morejo opravljati dela tako dobro kot moški in da naj ždijo doma. Meni celo, da bi morale žrtve posilstva "nositi odgovornost" za napade, in se hvali, da išče 18-letna dekleta, ker so "sveža". Medtem ko za vse krivi ženske in pridiga o tem, kako bi se morale vesti, dosledno pozablja, da bi morala prav takšna moralna pravila veljati tudi za moške. 

Michael Conway, čigar podjetje Men at Work usposablja šolsko osebje za pogovor s fanti o teh vprašanjih, opozarja: "Algoritmi omogočajo, da je nekdo, kot je Tate, zelo dobro poznan 14- do 18-letnim fantom."

Conway verjame, da Tate v svoje lovke vleče ranljive fante in mlade moške na podoben način kot teroristične skupine ali tolpe, njegova podoba navideznega uspeha je tista, ki privablja ljudi, ki si želijo pripadati. 

Učitelj na osnovni šoli v severnem Londonu, ki je prav tako govoril z novinarji Guardiana, se strinja. "Najbolj ranljivi in socialno nespretni fantje so tisti, ki jih pritegne in jim daje občutek pripadnosti nečemu, kar je zelo nevarno." Opisuje "izjemno ranljivega" 10-letnika, ki "hvali Tata in ponavlja njegove podle ideje". "Šolske lekcije o spoštovanju ne morejo tekmovati z valom mizoginije na spletu," dodaja.

Helen Hinde, pomočnica vodje srednje šole Meols Cop v Southportu, opozarja, da nekateri, ko omeni njegovo sovraštvo do žensk, to vidijo kot način, da si človek ustvari uspešno življenje. Vseeno želi, da mladi razmišljajo o tem, kar vidijo: "Ne želimo kriviti mladih. Želimo, da se naučijo dvomiti v odnos, s katerim se srečujejo na spletu."

Ben Karlin, ki učiteljem na Twitterju svetuje, kako se zoperstaviti Tatovemu vplivu, pa izpostavlja, da je pomembno poskušati razložiti, kaj počne in zakaj. "Da, uspešen je in bogat, vendar je denar zaslužil na ljudeh, ki mu nasedajo. Prav tako se je treba pogovoriti o tem, kaj je v njegovih govorih resnica in kaj laž, kajti njegova taktika je mešanje obojega na način, kot ustreza njegovi ideologiji." Opozarja pa tudi, da imajo lahko nekateri pristopi k ozaveščanju nasproten učinek in le še povečujejo vpliv Tata in njemu podobnih. 

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fenix kramberger
29. 01. 2023 21.19
Nedaj se Tate, free top G.
Dejan Sedej
08. 01. 2023 13.38
+0
Tudi obnašanje UKZ in kljubovanje protokolom je slab zgled.
pirnadan
08. 01. 2023 12.58
+8
Tip ma 15 kazinojev, že to veš da je vpletena Romunska mafija. Blebeta kako je kripto nateg, prek svoje "univerze", pa mladino njegovi "profesorji" v kripto vlečejo. Blebeta, da so ženske nič vredne na onlyfans, v ozadju pa jim ponuja "profesionalne" storitve in coaching. Pokvarjen prevarant prve klase je. Zdej bo pa lahko Alahu 5 x na dan molil, ko bo gnil v Romunskem zaporu.
Tomaž Safran
08. 01. 2023 12.48
+5
Saj vsi služijo na naivnežih..najhujša je pri tem cerkev pa politiki,zdravstveni lobiji....sama g.amad kamorkoli se obrneš...
METKA102
08. 01. 2023 12.22
+13
Tudi ideje o svobodi in pravičnosti ter nebesih in peklu je izmišljotina nekaterih, tistih, ki so se večinoma s tem okoristili, razen, če so naleteli na nekoga, ki je bil močnejši od njega. In so se našli drugi, ki so šli za tem 'influencerjem'. Če bi ljudje imeli svojo pamet bi se ne pustili celo ubiti na bojnem polju za nekega voditelja, potem bi bilo drugače. Tako pa so umirali in še umirajo zaradi vere, zaradi svobode, zaradi....., koristi od tega ima pa le voditelj -influencer.
štrekeljc
08. 01. 2023 11.57
+5
Tip je latenten homoseksualec, ki si svojih pravih želja ne upa priznati in se zato spravlja na ženske. Rugelj bi ga definiral za pezdetka.
fenix kramberger
29. 01. 2023 21.18
akmt
08. 01. 2023 11.51
+5
Sedaj bodo edini njegovi izpusti v zrak prdci v celici
Na pol ovca
08. 01. 2023 12.21
-2
Tako kot tvoji intelektualni doseg, dovolj je bilo prebrati da ploskaš orodju elite torej Greti, nižje NE gre je pa razumljivo da osebek ki ploska Greti ni sposoben dojeti praktično ničesar kar je ta, ja res je tudi populist Tate povedal
ares1976
08. 01. 2023 12.55
-3
Aktm za feministko leta 2023.. ze 2 dni pise ene te iste pravljice.. pri tem ji pa zenska ki jo ima namesto moza ploska.. 🤣😂🤣😂👏👏👏
pirnadan
08. 01. 2023 11.51
+7
Večjega burn-a še pa ne, kot da mu je Greta knock-out dala. V nulo se pokloplo. Na hladno in še igračke so mu pobral.
Cunku Fani
08. 01. 2023 11.28
-2
A to govorite o zelenske,.ki je res tipičen primer pokvarjenca?
VolilecSLO1
08. 01. 2023 11.27
-3
Andrew Tate je izredno inteligenten poba (odličen šahist), ki brez dlake na jeziku pove vsakomur kar mu gre in to mamine sinčke in feministke najbolj boli. Sem star 55 let in lahko rečem, da je Tate dec na mestu in definitivno ni po godu manipulatorjem zato tudi občasno naleti na težave glede lažnih obtožb. Že naš TV voditelj Galunič je imel strašanske težave in to zgolj zaradi ene neuravnovešene ženske.
akmt
08. 01. 2023 11.41
+10
Tudi jaz sem stara 55.Tate nikakor ni desc na mestu. Prestraseni praznoglavec. Sedaj bo vsaj onesnazevanje okolja manjse, njegovi edini izpusti bodo v celici. Tip nima ne zenske, kaj sele otrok. Zgresil je v lajfu
akmt
08. 01. 2023 11.52
+8
Sahist je bil njegov oce.Andrew nima tega mozganskega dometa
Tomaz Korosec
08. 01. 2023 11.27
+0
Gol prikaz zahodne miselnosti: Kdor ima denar ima prav. Ne glede na to kako ga je dobil, iz tega sledi bolj si bogat bolj imaš prav, bolj si plačan boljši si, če te niso zaprli si uspešen, če te noben ne toži si moralno neoporečen. Prav je da to objavljate, po drugi strani ste pa polni reklam Ronalda, Kardashianov, režiserjev, raznih "pomembnežev", ki so zmožni zapeti nekaj pesmi ali so odigrali v visokoproračunskem filmu. A so ti moralne avtoritete ??
akmt
08. 01. 2023 11.55
+2
To je materialisticni nacin razmisljanja. Tip je postal "slaven" zaradi stevila lajkov in ne zaradi miselnosti. Mama Kardashian je bistra, vedela je, da bo na neumnosti ljudskih mas zahoda krepko zasluzila. Sedaj ji sledi ves Zahod
Herman71
08. 01. 2023 11.17
+5
Niti enega konkretnega argumenta nimate proti Tatu. Dobesedno je stopil na žulj feministom in woke družbi, zato pa se ga hočejo znebiti.
Stolček
08. 01. 2023 11.31
+4
Herman71, veš, da ene enostavno boli joli za feministe, woke družbo, Tate, Grete, Kardašianke, vse wana be nekaj, vplivneže, ..Pa lahko vsak tupi po svoje, pa ni ga človeka na svetu, da bi mi bil pastir, idol, vzornik, ni da ni. Bodi unikat, živi svoje življenje, razmišljaj s svojo pametjo, delaj to kar tebi paše in ustreza,...vse ostalo je sledenje, posnemovanje, programiranje in izgubljanje sebe, svojega jaza.
akmt
08. 01. 2023 11.43
+3
Tip se je hvalil, da konkretno onesnazuje okolje....???
dadinho10
08. 01. 2023 11.13
+7
Ko je Abbie slišala, kako je 15-letni deček v šoli West Midlands, kjer dela, hvalil Andrewa Tata, znanega kot "kralja mizoginije", ga je vprašala, ali razume njegov pogled na ženske. Fant je odgovoril: "No, moški so boljši od žensk, zato ima prav." Vsi njegovi prijatelji so prikimali v znak strinjanja, poroča Guardian. Abbie pravi, da je mizoginija razširjena celo med učenci, starimi le 12 let, in je prepričana, da jo Tatovi posnetki na TikToku in drugih omrežjih spodbujajo. "Slišala sem, kako je učenec na igrišču predstavil svoje dekle. In takoj ko jih ni mogla slišati, ga je več prijateljev vprašalo, ali bi se lahko tudi oni pozabavali z njo." Ok, ideologija. Zdaj pa takole, to dekle se bo danes, jutri, cez en teden, res pozabavalo z ostalimi fanti... Cigava ideologija je tu kriva? Kriv je ta Tate, kaj pa mi? Kaj pa ta medij npr? Kaj izobrazevalnega je bilo v showu sanjski moski, kjer smo spremljali dekleta, od katerih so nekatera prisla s poslovno idejo, prepoznavnost. Ona, ko se za onlyja slika po solah, do sodnice, ki vec ne sodi, ker prodaja svojo prepoznavnost, do tiste mega uspesne poslovne zenske, ki je v pol leta operirala vse mozno. Tudi moski zivi na racun prodaje svojih izjav, kreganja itd. Ampak za vse te zgodbe izvemo bodisi na portalu, bodisi direkt na porocil v mega oddaji in.... Kjer se napoved ze zacne z dobordosli v svetu slavnih, bogatih, znanih itd... Kaj potem pricakujete*?
Divjecesnje
08. 01. 2023 11.10
+5
Clovek razmislja realno te otroc pa zastopijo vse narobe nakar mediji izkoristijo to da ga ocrnijo.
Nova Gorica
08. 01. 2023 10.54
+4
Sem si ogledal en video, ker do včeraj sploh nisem vedel, da tip obstaja. ...OMG!!! Upam, da ne zapravljate časa s tem čvekačem.
akmt
08. 01. 2023 11.45
+3
Najlepse je, da ga je v j... zadela 19letna avtistka. Njen twit je najboljsi twit v zgodovini, pise na twitterju
EOTVMETAL
08. 01. 2023 10.54
+8
Večina vas ste tolk bedni, da ste videli samo tisto kar hočejo, da vidite. Ne rečem, da je on ne vem kaj ampak za današnje čase ima dokaj prav. Možati možje postajajo preteklost in to je problem, ženske se prodajajo kot piščanci, mediji pa eni delajo dramo, drugi ščitijo svoje ''ideologe''. To, da nekdo reče mladim ''pojdi, bodi moški...ne boj se ničesar, zasluži denar, imej družino, vzgajaj otroke in naredi prihodnost. Če je to problem dan danes, maste nekateri zelo resen problem, še posebaj te 16 spolniki in podobno.
akmt
08. 01. 2023 11.48
+2
Da ima dokaj prav...??? Potem bi bil na danasnji dan srecno porocen, z otroci, ker bi vsaj njemu uspelo med 8 milijardami Zemljanov najti normalno zensko.... Je pac nesposoben te najbolj naravne zadeve. Beri:nagrmaden kes ti ne spremeni mozganov. Za povrh vsega pa ga je nokavtiral Franci Grajš in to v Ljubljani, 11 let nazaj, v Tivoliju
grumf
08. 01. 2023 10.38
+5
Zdi se mi, da je kr neki slovencev aktivno sledilo temu tipu. Kakšen mu je najbrž še denar pošiljal..
Razmetana
08. 01. 2023 10.34
+11
Ta Tate je tipični incel. Sam si ne more dobit ženske, ki bi z njim zdržala potem so pa ženske vsega krive, ker se ne zna sam sebe v ogledalo pogledat in mal premislit svoje obnašanje. Pravi moški zna odgovarjat za svoja dejanja in si zna priznat svoje dobre in tudi slabe lastnosti in ne tlači drugih dol da sebe dvigne gor. Žalostno da imajo taki potem mlajše privržence.
Cunku Fani
08. 01. 2023 10.31
+2
Elite se ga bojijo,zaradi realnega razmišljanja!
akmt
08. 01. 2023 11.50
+3
Da realno razmislja?!? Dela na crno, ugrablja ljudi, posiljuje.... Hvali se, da zelo onesnazuje okolje.... Nima 3 pik v glavi. Ce bi bil ok clovek, bi bil POROCEN, S 3 OTROKI IN PSOM
medusa
08. 01. 2023 10.12
-2
V samico z njim in nobenega omrežja , knjigo o spoštovanju žensk v roke pa brco v rit prepotentnežu!
ares1976
08. 01. 2023 13.04
-1
A obstaja knjiga o spostovanju moških.. si jo upa kdo napisati? Konca tako kot je Tate.. haha.. kok se eni obremenjujete z njegovimi izjavami adijo pamet.. verjetno se prepoznate v izjavah pa vas žulji.. prednjaci pa aktm.. njenih kometarjev pod tem clankom je toliko da jih je težko presteti.. hahaha