Tujina

Zadnje objavljeno pismo Benedikta XVI.: prosil za odpuščanje in se zahvalil Bogu

Vatikan, 02. 01. 2023 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji papež Benedikt XVI. je v "duhovni oporoki", ki so jo objavili po njegovi smrti, tiste, ki jim je zadal krivico, prosil za odpuščanje. Verniki se lahko sicer vse od danes zjutraj poslovijo od zaslužnega papeža, ki je umrl v soboto v 96. letu starosti. Krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki leži v baziliki svetega Petra, kjer do srede zvečer pričakujejo na tisoče vernikov. Pred baziliko se sicer že ure vije dolga kolona ljudi.

Pismo, ki naj bi bilo glede na datum napisano 29. avgusta 2006, naj bi po poročanju CNN sporočalo poslednje besede pokojnega Benedikta XVI. - nekakšna duhovna oporoka. V njem je nekdanji papež govoril o "mnogih razlogih", zaradi katerih mora biti hvaležen za svoje življenje, prav tako pa se je zahvalil Bogu, da ga je skozi življenje "dobro vodil". Izrazil pa je tudi hvaležnost svojim staršem in sestri  - za njeno "nesebično" pomoč -, bratu pa za "jasno presojo", ki jo je delil z njim.

Slovo od nekdanjega papeža Benedikta XVI.
Slovo od nekdanjega papeža Benedikta XVI. FOTO: AP

A ob tem je Benedikt v pismu iz leta 2006 tiste, ki jim je na kakršen koli način storil krivico, prosil za odpuščanje. Boga pa je "ponižno" prosil, naj ga kljub vsem "grehom in pomanjkljivostim" sprejme v nebesa.

Verniki se lahko poslovijo od nekdanjega papeža

Nobenega namiga ni, da bi se njegova prošnja za odpuščanje v zadnjem pismu nanašala na ravnanje katoliške cerkve glede obtožb spolne zlorabe duhovnikov.

Baziliko so odprli ob 9. uri, na trgu pred njo pa je že pred zoro začela nastajati vrsta več sto čakajočih. Bazilika bo za javnost danes odprta do 19. ure, nato pa še v torek in sredo od 7. do 19. ure. Vstop je prost, rezervacije niso potrebne.

Med prvimi obiskovalci, ki se poslavljajo od zaslužnega papeža, sta bila italijanska premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarella. Krsta leži pred znamenitim Berninijevim oltarjem, stražita pa jo pripadnika švicarske garde.

Posmrtne ostanke Benedikta XVI. so sicer v baziliko davi prepeljali iz vatikanskega samostana Matere Cerkve, kjer je živel od leta 2013, ko je vodenje Cerkve prepustil svojemu nasledniku, papežu Frančišku, in kjer je v soboto tudi umrl.

Vatikan je v nedeljo objavil fotografije pokojnika, kako oblečen v rdeča papeška žalna oblačila, z zlato škofovsko kapo mitro na glavi ter rožnim vencem in križem v rokah leži na mrtvaškem odru samostanske kapele. Obenem so razkrili nekaj podrobnosti o smrti zaslužnega papeža.

Kot je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, je umrl mirno, ob svojih negovalcih, njegove zadnje besede pa so bile "Gospod, ljubim te" v italijanščini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah rimskega prefekta Bruna Frattasija bo v italijanski prestolnici za varnost skrbelo dodatnih tisoč pripadnikov varnostnih sil, 500 pripadnikov civilne zaščite pa bo nudilo informacije romarjem. Med pogrebom bo zračni prostor nad Rimom zaprt.

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Odstopil je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI. je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Njegovo zdravje se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža. Prav tako je še isti dan Benedikta obiskal v samostanu Matere Cerkve, zaslužni papež pa je ta dan prejel tudi bolniško maziljenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3