Tujina

Z detektorji sevanja in posebno opremo iščejo izginulo radioaktivno kapsulo

Perth, 30. 01. 2023 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kapsule z radioaktivno snovjo, ki je izginila v avstralski divjini, še vedno niso našli. Reševalne službe jo iščejo s posebnimi detektorji sevanja in drugo specializirano opremo, a avstralski oddelek za gasilske in nujne primere je ob tem opozoril, da je bila kapsula tako majhna, da bi se lahko zataknila tudi v pnevmatiko vozila, ki je peljalo po cesti. Oblasti opozarjajo, naj se ljudje ob morebitni najdbi kapsule držijo najmanj pet metrov stran od nje, saj oddaja beta in gama žarke s stopnjo sevanja, ki oddaja sevanje enako 10 rentgenskim žarkom na uro.

V Zahodni Avstraliji še vedno poteka zahtevno iskanje kapsule z radioaktivno snovjo, ki bi lahko resno ogrozila zdravje tamkajšnjega prebivalstva. Izgubil jo je pooblaščeni zunanji prevoznik rudarskega velikana Rio Tinto, ki se je že v nedeljo opravičila za izgubo visoko radioaktivne kapsule. "Incident jemljemo zelo resno. Za preplah, ki ga je povzročil prebivalcem, se opravičujemo," je dejal vodja oddelka za železovo rudo družbe Rio Tinto Simon Trott.

Reševalne službe so za pomoč prosile tudi druge zvezne države in zvezno vlado, iščejo pa jo z detektorji sevanja in drugo specializirano opremo, toda majhna srebrna kapsula je velika le nekaj milimetrov, zaradi česar je avstralski oddelek za gasilske in nujne primere opozoril, da se je morda lahko zataknila tudi v pnevmatiko vozila, ki je peljalo po cesti, poroča BBC.

Radioaktivna kapsula, za katero domnevajo, da je padla s tovornjaka, je bila del merilnika za merjenje gostote dovoda železove rude, ki je bil za prevoz zaupan specializiranemu izvajalcu. Izgubila se je na 1400 kilometrov dolgem odseku ceste med rudnikom severno od mesta Newman in severovzhodnim delom Pertha, prestolnice Zahodne Avstralije.

A vodja oddelka za jedrsko fiziko in programov za pospeševanje na Avstralski nacionalni univerzi Andrew Stuchbery je optimističen. Meni, da naloga, čeprav je pregovorno podobna iskanju igle v kupu sena, ni nemogoča. Reševalne službe so namreč opremljene s posebnimi detektorji sevanja. "Podobno je temu, če bi iglo iskali z magnetom nad kozolcem. Imeli bi več možnosti, da bi jo našli. Podobno bi morda imeli srečo, če bi kapsula slučajno ležala sredi ceste," je dejal.

Državni oddelek za nujne primere je ustanovil skupino za obvladovanje nevarnosti in na teren prinesel specializirano opremo, ki vključuje prenosne merilnike sevanja za zaznavanje ravni sevanja v polmeru 20 metrov in ki se lahko uporabljajo iz premikajočih se vozil.

Kapsule sicer ni mogoče uporabiti kot orožje, vendar bi lahko povzročila resne zdravstvene posledice, so sporočili tamkajšnji zdravstveni organi in dodali, da so osredotočeni na iskanje kapsule in zadržanje radioaktivnega materiala. Srebrna kapsula s premerom šest milimetrov in dolžino osem milimetrov vsebuje cezij-137, ki oddaja sevanje enako 10 rentgenskim žarkom na uro, poroča Reuters.

Oblasti ljudem priporočajo, da se držijo vsaj pet metrov stran, saj lahko takšna izpostavljenost sevanju povzroči opekline ali radiacijsko bolezen. Dodajajo sicer, da je tveganje za splošno skupnost razmeroma nizka. "Če se pelješ mimo takšnega sevanja, je tveganje enako rentgenskemu slikanju. Če pa stojiš zraven ali pa ga držiš, je lahko sevanje tudi zelo nevarno," je dejal Stuchbery.

Trott je dejal, da je Rio Tinto angažiral tudi zunanjega izvajalca z ustreznim strokovnim znanjem in certifikatom za varno pakiranje in transport merilnika. "Dokončali smo radiološke raziskave vseh območij na lokaciji, kjer je bila naprava, in pregledali ceste v rudniku ter dostopno cesto, ki vodi stran od rudnika Gudai-Darri," je dejal in dodal, da Rio izvaja tudi lastno preiskavo o tem, kako je do izgube prišlo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
30. 01. 2023 18.20
+1
Mene pa samo zanima, ce prdec tud seva oz oddaja bilo kako sevanje?
Exile
30. 01. 2023 13.50
+7
Kako je ni možno uporabiti kot orožje???? Potemtakem tudi kemično orožje ni orožje... Kapsulo namestim nekam izmed najbolj obiskanih restavracij kjer ljudje desijo povprečno 2h... alo... še enkrat ni možno uporabiti kot orožje.... Damn
IKOSS
30. 01. 2023 14.19
+4
Mnoga sredstva je mogoče uporabiti v vlogi orožja, nebi pa omenjena kapsula spada med najbolj učinkvita. Radiaktivni material ni tako redek v našem okolju, kot nekateri menijo, saj se uporablja v vrsti naprav.
Exile
30. 01. 2023 14.24
+2
IKOSS pa kaj banaliziraš, seveda je vse okoli nas sevanje v napravah, okolju, ...... vendar z takčno močjo kot omenjena kapsula?? NE!
MojsterSplinter
30. 01. 2023 14.32
-2
Cilj orožja je, da onesposobiš nasprotnika TAKOJ, ne da bo z večjo verjetnostjo čez 20 let razvil raka.
Exile
30. 01. 2023 14.39
+3
Še nekdo ki, kjigo sodi po naslovu.. preberi si kaj več.. npr prejšnji članek... ti ga citiram: Čeprav morda ne boste imeli takojšnjih učinkov na zdravje, se lahko ti pojavijo razmeroma hitro v kratkem času, če je blizu telesa.
MojsterSplinter
30. 01. 2023 14.48
+2
"Razmeroma hitro" pa je nova časovna enota v sistemu SI?
IKOSS
30. 01. 2023 15.06
+3
Sploh ne gre za banalizacijo. Izguba kapsule je nesprejemljiva in odgovprni si zaslužijo ostro kazen. Nedvomno gre za potencilano nevarno sredstvo. Se je pa treba zavedati, da je kapsula radiacijsko sevalo, kakršna so nameščena v vrsti naprav, te pa se uporablajo v medicini, veterini, metalurgiji, strojegradnji, letalstvu, raziskovalni dejavnsoti, tudi rudarstvu,... Poudarek je zgolj bil, da omenjena kapsula ni edinstvena in praktično nikjer drugje dosegljiva. Kar se tiče nevarnsoti je problematična predvsem v primeru izpostavljenosti v nesporedni bližini, predvsem dlje časa ter v primeru izredno dolge izpostavljensoti. Javnost se z navedbami nekoliko straši, saj si nikakor ne želijo, da bi predmet kdo "shranil za spomin".