Tujina

Zadnji tedni kraljice Elizabete

Aberdeenshire, 09. 09. 2022 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kraljičino zadnje poletje je bilo eno izmed najsrečnejših poletij v zadnjih letih. V Balmoralu je zabavala vrsto prijateljev in družino, svež zrak v škotskem višavju in mnogo spominov, ki jo vežejo na ta kraj, pa so ji v zadnjih dneh le pomagali pri lažjem prebolevanju zdravstvenih težav.

Posestvo v škotskem višavju, kjer je vsaka škrlatna vejica polna spominov na njenega ljubljenega moža Filipa, je bilo velik vir tolažbe v najhujših časih. Izguba moža, odhod Harryja in Meghan ter zelo zaskrbljujoče obtožbe, ki se vrtijo okoli princa Andrewa, so v zadnjih dveh letih nedvomno terjali globok čustveni davek na kraljičino zdravje.

Grad Balmoral, kjer že dolga leta člani kraljeve družine preživljajo poletja.
Grad Balmoral, kjer že dolga leta člani kraljeve družine preživljajo poletja. FOTO: Shutterstock

Ko je kraljica konec julija prispela v Balmoral, kjer je najprej živela v manjši in udobnejši hiši Craigowan Lodge s sedmimi spalnicami, šele nato je šla v grad Balmoral nedaleč stran, se je zdelo, kot da bo vse tegobe uspela premagati.

Nekateri viri pravijo, da kraljica ni imela nobene kronične bolezni. Drugi pa spet drugače, da je zelo shujšala in čutila vse bolečine, ki bi jih lahko v taki starosti pričakovali, ter da je imela izredno šibke noge.

Družbo sta ji poleg drugih delala dva zvesta spremljevalca: Paul Kevin Whybrew in Barry Mitford, ki sta z njo preživela vsak dan. Ob njej je bila tudi Angela Kelly, hči liverpoolskega pristaniškega delavca, ki je z leti postala kar njena desna roka z naslovom osebne asistentke ter svetovalke. Do kraljice je bila izjemno zaščitniška, poimenovali so jo namreč kar AK47, in ni nikoli zapustila njene strani. Kraljico naj bi zavijala v vato.

Pred nekaj tedni je bilo kraljico mogoče opaziti, kako počasi in previdno sprehaja svojega korgija po balmoralskih vrtovih. Nazadnje so k njej na obisk prišli princ William in vojvodinja cambriška Kate ter njuni razigrani otroci George, Charlotte in Louis.  

Na VOYO so na voljo tudi številni dokumentarni filmi o kraljevi družini.

Princ Filip in kraljica Elizabeta II.
Princ Filip in kraljica Elizabeta II. FOTO: AP

Pokojno monarhinjo je nadvse pomirjala redna prisotnost najmlajšega sina, princa Edwarda, ter njegove žene Sophie, ki jo je smatrala za drugo hčerko. Otroka pokojne sestre Margarete, lady Sarah Chatto in David Armstrong-Jones, drugi grof Snowdenski sta bila prav tako redna obiskovalca.

"Bilo je zelo tipično in veselo poletje v Balmoralu, veliko sprehodov, piknikov in žara. Kraljica sicer ni bila ves čas prisotna," so sporočili iz gradu. Določeni pravijo, da je bila v zadnjih dneh videti res dobro in da je bilo njeno nenadno poslabšanje stanja nepričakovano in nenadno. V torek je namreč še opravljala kraljeve dolžnosti ter imenovala novo predsednico vlade Liz Truss.

 V Buckinghamski palači je medtem naraščala zaskrbljenost glede tega, koliko se lahko pričakuje od kraljice, ko se vrne na grad Windsor. V zadnjih štirinajstih dneh so namreč potekale razprave med višjimi dvorjani v Buckinghamski palači in kraljevi rezidenci Clarence House. Razpravam so prisostvovali njen zasebni tajnik sir Edward Young, njegov nasprotnik v Clarence Housu, sir Clive Alderton, ter gospodar kraljičinega gospodinjstva, sir Tony Johnstone-Burt, govorili pa so o tem, katere dolžnosti bo kraljica še lahko opravljala, če sploh katere.

"Vsem je postalo popolnoma jasno, da čeprav je psihično popolnoma v redu, fizično ni kos obremenitvi vloge, in prišlo je do resnih razprav o tem, katere naloge bi lahko opravljala, če bi jih sploh lahko opravljala," so takrat dejali neimenovani viri. Vse je bilo pripravljeno za prevzem njenih nalog s strani valižanskega princa. Z drugimi besedami, popolno regentstvo v vsem, razen v imenu.

Grad Balmoral, obdan s podeželjem, je kraj, kjer je preživela številne vesele počitnice – od obiska svojih starih staršev, kralja Jurija V. in kraljice Marije kot majhna punčka, do zadnjih mesecev svojega življenja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
09. 09. 2022 16.08
+0
Ave marijaa aaa
Foxn.ca
09. 09. 2022 15.59
-2
A zdj bomo pol leta to bral?Vprašam za prjatla. Kar ponujajo pisači.
tip_23_lj
09. 09. 2022 11.15
+3
A zdj bomo pol leta to bral?Vprašam za prjatla.
Zentrum
09. 09. 2022 14.08
+0
Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni. Prevod: absolutno.
Ana desetnica
10. 09. 2022 18.51
-1
janiconda
09. 09. 2022 10.54
+0
Pa kaj je treba tolk besed za eno staro babico