Tujina

Irance razburja nov primer smrti: 16-letnica, ki se ni vrnila s protesta

Širaz, 06. 10. 2022 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tana Rakoto Kovačič, STA, U.B.
Komentarji
23

Po smrti 22-letne Mahse Amini v Iranu se protesti nadaljujejo, Iranke in Iranci pa na ulice stopajo tudi zaradi novega primera smrti, in sicer 16-letne Nike Šaharami. Najstnica je 20. septembra odšla na protest proti hidžabu, nato pa so prejšnji teden v stavbi v središču mesta našli njeno truplo. Družina meni, da so za njeno smrt odgovorne oblasti, te pa zanikajo vpletenost v umor in povezavo njene smrti s trenutnimi protesti.

Njena mati Nasrin Šaharami je v videoposnetku, ki ga je danes poslala opozicijskim medijem v tujini, obtožila oblasti, da so njeno hčerko umorile. "Sama sem videla truplo svoje hčerke. Na zadnjem delu glave je bilo videti, da je doživela zelo močan udarec, saj ji je razpadla lobanja. Tako je bila ubita," je dejala.

Hkrati je opozorila, da so jo oblasti večkrat poskušale poklicati, vendar se ni hotela oglasiti. "Klicali so tudi ostale družinske člane, češ da bodo naredili to in ono, če se ne bom oglasila in povedala to, kar si oblasti želijo," je še dodala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iranske oblasti so sicer v sredo začele preiskavo smrti 16-letnice, doslej pa naj bi aretirale že osem ljudi. Opravile so tudi obdukcijo trupla, poročanje iranske tiskovne agencije IRNA povzema francoska AFP. Obdukcija naj bi glede na njihove navedbe pokazala številne zlome medenice, glave, zgornjih in spodnjih okončin, rok in nog, kar da kaže na to, da je bila vržena z visoke višine. Obenem so oblasti zavrnile kakršno koli povezavo med njeno smrtjo in protesti zaradi smrti Mahse Amini.

Mediji, med drugim BBC Persian in Iran Wire, so poročali, da je družina smela videti truplo Nike le v mrtvašnici in je niso smeli pokopati v njenem rojstnem kraju v provinci Lorestan. Namesto tega naj bi jo oblasti na skrivaj pokopale v ponedeljek, na dan njenega 17. rojstnega dne, v vasi več deset kilometrov stran. Prav tako pa naj bi oblasti aretirale njenega strica in teto.

Teta je sicer pozneje nastopila na televiziji in ponovila ugotovitve oblasti, da je dekle padlo z večnadstropne stavbe. Njena sestra pa je v videoposnetku, ki ga je danes na spletu objavil Radio Farda, perzijska postaja s sedežem v Pragi, dejala, da je teta govorila pod prisilo oblasti.

Na smrt Nike Šaharami se je odzvala tudi nevladna organizacija Iran Human Rights (IHR) s sedežem v Oslu, ki je odgovornost za njeno smrt prav tako pripisala oblastem. "Nasprotujoče si trditve Islamske republike o smrti dekleta na podlagi posnetkov in prisilnih priznanj njenih sorodnikov so nesprejemljive," je sporočila organizacija in pozvala k neodvisni preiskavi.

Milici v odgovor so Iranke vzklikale 'Izgini, Basidž'

Na videoposnetku, ki je zaokrožil po spletu, lahko vidimo učenke, ki se uprejo pripadniku strah vzbujajoče iranske paravojaške milice Basidž, potem ko so se protivladni protesti, ki so zajeli državo, razširili tudi v učilnice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najstnice z naglavnimi rutami mahajo po zraku in moškemu, ki so ga prosili, naj jih nagovori, vzklikajo: "Izgini, Basidž." Pripadniki paravojaške milice Basidž varnostnim silam pomagajo zatirati proteste, ki jih je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini.

Posnetek naj bi bil posnet v torek v Širazu, kar pa še ni uradno potrjeno, poroča BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi posnetki, ki so se razširili po družbenih medijih, prikazujejo moškega, ki kriči "smrt diktatorju," medtem ko druga skupina deklet hodi skozi promet v severozahodnem mestu Sanandaj, in starejšo žensko, ki ploska učenkam, ki ne nosijo hidžaba in na protestu na ulici skandirajo "svoboda, svoboda, svoboda."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iranski minister za izobraževanje Yousef Nouri je v sredo sovražnika obtožil, da je napadel šole in univerze.

Generalni tožilec Mohammad Jafar Montazeri je medtem dejal, da morajo biti oblasti pripravljene na proteste mladih Irancev, ki so po njihovem mnenju "ujeti" zaradi izpostavljenosti internetu. Iranska tiskovna agencija za aktiviste za človekove pravice Harana je delila posnetek, na katerem je po njihovih besedah videti, kako uniformirano in civilno oblečeno varnostno osebje potiska skupino učenk, ki protestirajo v prestolnici Teheran.

Na drugem posnetku, ki je bil posnet v bližnjem mestu Karadž, je videti, kako šolarke kričijo in bežijo pred moškim, ki naj bi bil pripadnik varnostnih sil v civilu in z motorjem vozi po pločniku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proteste je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, ki je padla v komo nekaj ur po tem, ko jo je 13. septembra v Teheranu pridržala moralna policija, ker naj bi kršila strogi zakon, ki od žensk zahteva, da si lase pokrijejo s hidžabom ali naglavno ruto. Tri dni pozneje je v bolnišnici umrla.

Njena družina trdi, da so jo policisti s palico udarili po glavi in jo z glavo udarili ob eno od svojih vozil. Policija je zanikala, da so z njo grdo ravnali, in dejala, da je doživela srčni napad. Prvi protesti so potekali na severozahodu Irana, od koder je bila Amini, nato pa so se hitro razširili po vsej državi.


Na čelu protestov so predvsem mlade ženske, vendar so se jih šele v ponedeljek začele množično udeleževati tudi šolarke, kar se je zgodilo dan po tem, ko so varnostne sile zaradi protesta na prestižni univerzi Šarif v Teheranu obkolile univerzo, ob čemer naj bi pretepli več deset študentov, jim zavezali oči in jih odpeljali.

V ponedeljek je tudi vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej prekinil molk o nemirih in v celoti podprl varnostne sile, ki so jih skupine za človekove pravice obtožile uboja več deset ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jesen?ica
11. 10. 2022 12.04
Zakaj pa pri nas nosijo rute?
Anatina
11. 10. 2022 16.51
+2
Zato, ker to od njih zahtevajo njihovi partnerji, očetje, bratje,... in nenazadnje tudi mame, ki mislijo, da je edino tako prav.
scipio
11. 10. 2022 10.17
+1
Takim dekletom ni noben voditelj in noben policist toliko nevaren kot jim je zaslepljena fanatična ulična tradicionalistična rulja.
amedeo
06. 10. 2022 19.17
+12
To je tako, ko državo vodijo ostareli verski blazneži, ki bi radi živeli v srednjem veku!
JAZsemTI
06. 10. 2022 12.51
+2
Internet je veliko okno v svet in zato nisi nikoli sam…
akize
06. 10. 2022 12.50
+15
ukinit vse vere...
george28
06. 10. 2022 12.47
+7
Kje so naše borke za ženske pravice ali so dobre samo za 8. marec kjer opozarjajo da figurca na semaforju bi moral imeti krilo...
Kollerik
06. 10. 2022 18.03
+0
gmajna
06. 10. 2022 12.45
+3
Ne pozabite Poljske in prepoved splava, Afrika ali Evropa ali Bliznji vzhod, NASILJE NAD ZENSKAMI JE V PORASTU, DIKTATOR TITO JE DAL ZENSKAM VOLILNO PRAVICO, PRAVICO DO SPLAV, je bila diktatorska drzava SFRJ
User2003936
06. 10. 2022 12.39
+1
da vidim zdaj kako judovski vrac spremeni palico v kaco in obratno ajatola se mu pa klanja ves fasciniran in golta big mac
RichPiana
06. 10. 2022 12.30
+6
Sem videl posnetek kako tale paramilica bezi, ko so zacele dezevati molotovke po njih.
User1832247
06. 10. 2022 12.26
-3
dobro da si lahko vsaka država lahko izmisli 1001 sovražnika.in to danes ko je svet malo večja vas?haloooo!
TitCankar
06. 10. 2022 12.15
+12
Morilci svobode in nedolžnih žensk, verski zločinci! Naj jih Alah kaznuje in spremeni v divje svinje!
travc
06. 10. 2022 12.12
+7
Oblast taka in drugačna je podn.Nobena ne dela za ljudi.
NotMe
06. 10. 2022 12.12
+16
Če kdo, bodo ženske nagnale bradonje s prestola, njihovi možje raje strahopetno bežijo in se derejo azil!
Bratomil
06. 10. 2022 12.06
-13
Muslimanke imajo v krogu družine svoj red in več vpliva od moških. Tole je navadna mavrična revolucija, da se spet vzpostavi prozahodna administracija.
patogen
06. 10. 2022 12.17
+3
Če je tako, zakaj se to ne uvede tudi pri nas, saj je napredneje?
Bolfenk2
06. 10. 2022 12.04
-6
Iran je Rusom poslal drone s katerimi razbijajo ukrainsko vojsko. Logično da ameriški obveščevalci sedaj v Iranu izvajajo oranžno revolucijo.
patogen
06. 10. 2022 12.17
+3
Ha, ha, ha. Iranke v bistvu želijo burko in hidžab pa da jim stari najdejo ženina.
patogen
06. 10. 2022 11.59
+1
Iz Slovenije ni bilo besede podpore temu. Boj Irank proti podrejenemu položaju v družbi ne paše v levičarski kontekst boja proti Imperializmu.
medusa
06. 10. 2022 11.31
+11
Sedaj ni predaje! Sedaj ne smejo odnehat ! Edinstvena priložnost ,da se osvobodijo zatiranja!!! Dajmo ženske - ne klecnit! V boj za pravice!!!
GMajky
06. 10. 2022 12.02
+5
pa tut kak pameten in razgladan fant se jim naj pridruzi pri iskanju pravice!!! to kar jim tam delajo, ni clovesko!!!
NotMe
06. 10. 2022 12.13
+7
Takih je malo, jih je pa puno, ki se derejo azil, ko jih hapsnejo v kombiju.