Tujina

Napovedi niso bile obetavne, a s trdo voljo zaživel samostojno življenje

Dallas, 25. 03. 2024 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Zame je bil normalen brat. Prepirala sva se, igrala, se zabavala, šla sva skupaj na koncerte," pripoveduje brat nedavno preminulega Paula Alexandra, ki je večino svojega življenja zaradi otroške paralize preživel v komori. Zbolel je star le šest let, zdravniki so menili, da bo njegova pot kratka, a je s trdo voljo in vztrajnostjo živel polno življenje in se celo zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

13. marca je v 78. letu starosti umrl Paul Alexander, bolj znan kot Polio Paul, ki je večino svojega življenja preživel v komori, imenovani "železna pljuča".  Leta 1952 je zbolel za otroško paralizo, ko je bil star komaj šest let. Po pojavu simptomov so ga odpeljali v bolnišnico v Teksasu. Tam je s pomočjo komore preživel dve leti, zdravniki pa so začeli dvomiti v njegovo okrevanje. Starši so zato sprejeli odločitev, da ga odpeljejo domov, kjer naj bi preživel svoje zadnje dneve. A zgodil se je čudežen preobrat. Paul ni umrl, temveč je z vsakim dnem bolj okreval. Paulov oče je celo zasnoval poseben alarm, ki ga je Paul lahko uporabil s svojimi usti, ko je potreboval nujno pomoč. 

Polio Paul
Polio Paul FOTO: X

Čez čas se je Paul naučil zavestno upravljati z železnimi pljuči in aktivirati mišice grla, da je dobil zrak v pljuča. To je poimenoval žabje dihanje. Po pripovedovanju njegovega brata Philipa je Paul treniral dihanje v tistih redkih trenutkih, ko ni bil zaprt v komori. Obljuba, da bo dobil domačega ljubljenčka, mu je dala še dodaten zagon. 

Ko je s časom pridobival na samozavesti in moči, je bil zmožen vedno daljša obdobja preživeti na prostem, izven komore. Tako je lahko s pomočjo vozička preživljal čas s prijatelj na domačem dvorišču in se vrnil v komoro, ko je bil utrujen. 

"Zame je bil normalen brat. Prepirala sva se, igrala, se zabavala, šla sva skupaj na koncerte," pripoveduje Philip. Paul je doma zaključil šolanje, nato se je odpravil na Univerzo v Texasu, kjer je študiral pravo. 

Bil je popolnoma samostojen, živel je v študentskem domu, kjer je sam skrbel zase, občasno so mu pomagali sošolci. Po študiju je začel z delom v odvetniški pisarni v Dallasu. "Ko so klienti prišli v pisarno, so bili kar šokirani, ko so ga zagledali v komori," pripoveduje njegov brat. 

Paul je večino svojega odraslega življenja preživel sam, dolga leta je sicer imel pomoč prijateljice Kathy Gaines. Po njeni smrti se je večino časa znašel sam. Plačano pomoč je bilo zelo težko dobiti, mnogi so po dveh dneh obupali. Imel pa je številne čudovite prijatelje, ki so mu radi priskočili na pomoč, se spominja njegov brat.

Lani so Paula vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov kot osebo, ki je najdlje živela z železnimi pljuči. 

Philip pravi, da globoko občuduje brata. "Bil sem priča mnogim njegovim bitkam v življenju. Pogrešal ga bom. Poklical sem ga vedno, ko sem rabil pogovor."  In dodaja, da čeprav je večina sveta presenečena, koliko časa je preživel v komori, pa njuni starši ne bi bili. "Verjeli so vanj. Dali so mu ogromno moči in ljubezni."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
25. 03. 2024 11.37
+4
Mislim, da se reče trdna (ne trda) volja. In trdo delo. Kot je na primer, nekdo trdnega zdravja, ima pa trdega... LP, nje
Uporabnik1888402
25. 03. 2024 10.56
+1
Samostojno zivljenje??