Tujina

Žižek po ogorčenju nad njegovim govorom: Moral bi biti še bolj oster

Frankfurt, 18. 10. 2023 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Letošnji 75. Frankfurtski knjižni sejem je tokrat minil v znamenju Slovenije. Toda ne zaradi dejstva, da je na njem bila Slovenija častna gostja in da jo je predstavljala predsednica države Nataša Pirc Musar, ampak zaradi govora Slavoja Žižka. Ta je komentiral aktualno dogajanje v Gazi in Izraelu ter dejal, da se slednji spreminja v diktaturo. To je sprožilo nezadovoljstvo v delu občinstva, nekateri so dvorano protestno zapustili. Na reakcije svojega govora se je odzval tudi Žižek sam in poudaril, da ničesar ne obžaluje. Meni, da bi moral biti še bolj oster.

Slavoj Žižek je znova ukradel pozornost s svojim javnim nastopom. Tokrat tudi zaradi ogorčenja, ki so ga pri nekaterih sprožile njegove besede o najnovejšem dogajanju na Bližnjem vzhodu. Citiral je zgodovinarja in pisatelja Juvala Noaha Hararija in dejal, da je Izrael na poti k temu, da postane diktatura. Dejal je, da brez knjig ni rešitve za Gazo. "Samo skozi branje knjig se lahko zavemo situacije," je prepričan. Žižek je kritiziral tudi obravnavanje Palestincev kot problem. Po njegovem mnenju je treba pogledati njihovo situacijo. 

Filozof je obsodil teroristična dejanja proti Izraelu, a tudi dodal, da je preložitev podelitve nagrade palestinski avtorici Adanii Šibili v nasprotju z vrednotami sejma in da izključevanje ni rešitev. 

Slavoj Žižek na Frankfurtskem knjižnem sejmu
Slavoj Žižek na Frankfurtskem knjižnem sejmu FOTO: Zajem zaslona

Njegove besede so sprožile ogorčenje med nekaterimi obiskovalci sejma, ki so protestirali in dvorano zapustili. Žižku so očitali relativizacijo problematike. Toda del občinstva se je z njim strinjal in govor pospremil z aplavzom.

Nemški Zeit.de je poročal, da se je z Žižkom sprl hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker, ki je Slovencu očital, da "Hamasovega terorja ne more enačiti z izraelsko politiko". Becker je celo stopil na oder in dejal, da je Žižkova "relativizacija ob pobitih družinah sramotna". Po koncu njegovega nastopa je šef knjižnega sejma Juergen Boos dejal: "Vesel sem, da smo končali s poslušanjem govora, četudi nam ni bilo všeč in četudi bi to morda obsojali. Pomembno je, da se poslušamo."

Becker je kasneje za nemško tiskovno agencijo povedal, da se "lahko pogovarjamo o čemer koli, tudi o pravicah in trpljenju Palestincev, le ne o enačenju in izenačevanju krivic ter množičnega nasilja in terorizma". Komisar za antisemitizem je nadaljeval: "Tudi svoboda govora ima mejo, kjer se stvari relativizira, banalizira in enači v kontekstu, ko jih ni mogoče enačiti."

Spletni Bild je v članku z naslovom 'Škandalozni nastop na odprtju knjižnega sejma!' zapisal, da se Žižek ni pustil motiti ob glasnem protestu Beckerja in da je nadaljeval "z absurdnim" govorom do konca.

Knjižnega sejma se je udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar

Žižek: Napadajo me lažni levičarji

Kot je povedal v izjavi za RTV Slovenija, bi moral na tistega, ki je prekinil njegov nastop, zavpiti nazaj, "ti si največji podpornik antisemitizma v Nemčiji", ker prav tak odnos bo okrepil antisemitizem.

Kot je še dodal, je šlo za odgovor "teh lažnih filosemitov", a večina zasebne pošte, ki jo dobiva, je drugačna, napadajo da ga lažni levičarji, je še povedal.

Ob tem se je tudi vprašal, komu je nedavno služil napad Hamasa, ker, kot je menil, je objektivno služil najtrši roki v Izraelu. Ob tem je spomnil, da so Izrael še pred dvema, tremi meseci pretresale velike demonstracije, a je zdaj tega konec.

"Jaz dejansko mislim, v moji viziji imate Hamas in Netanjahujevo vlado, v kateri sedi Itamar Ben-Gvir, od Izraela obsojen kot terorist, in na drugi strani Hamas. To je ena os, na drugi strani so normalni ljudje," je še povedal Žižek in dodal, da ga je pri vseh reakcijah "streslo to", da niti ena stvar, ki jo je izrekel v torek, ne bi bila že izrečena v liberalnih, zahodnih, izraelskih medijih.

Juergen Boos, Nataša Pirc Musar in nemška ministrica za kulturo Claudia Roth na knjižnem sejmu v Franfkurtu
Juergen Boos, Nataša Pirc Musar in nemška ministrica za kulturo Claudia Roth na knjižnem sejmu v Franfkurtu FOTO: AP

Odzivi na govor Žižka 

Direktorica Javne agencije za knjigo RS (Jak), pod vodstvom katere poteka častno gostovanje Slovenije na letošnjem FKS, Katja Stergar je v izjavi za STA povedala, da so odzivi večinoma izjemno pozitivni ter da so bili ljudje večinoma zelo navdušeni nad slovenskimi govorci na odprtju sejma, veliko zanimanje vlada tudi za slovenske knjige.

Sokurator programa Slovenije kot častne gostje Miha Kovač je dodal, da so medijski odzivi zelo dobri, Žižkov govor pa je deležen tako pozitivnih kot negativnih kritik, o njem se zelo veliko piše. "S tem smo v bistvu dosegli tisto, kar smo želeli. Smo vidni in smo tukaj," je povedal Kovač.

Stergar je ob tem pojasnila, da so bili vsi govori na odprtju sejma na željo vodstva sejma politični, razen govora pesnice Miljane Cunta. Kdorkoli je spremljal dogodek, je lahko opazil, da denimo med govori nemških predstavnikov marsikdo v dvorani ni ploskal, se je pa vzdržal komentarjev.

Kovača je sicer, kot je povedal, nekoliko razočarala nestrpnost nekaterih ljudi v dvorani, ki niso bili pripravljeni poslušati drugačnega mnenja. Vendar pa je to knjižni sejem in knjižni sejem je prostor, kjer so dovoljena različna mnenja. Pohvalil je reakcijo direktorja sejma Boosa ob Žižkovem govoru. "Mislim, da delamo točno tisto, kar kar je treba delati na taki prireditvi," je povedal.

Stergar se je ob tem navezala na manifest o branju na višji ravni, o katerem beseda teče danes, namreč, da je "treba je treba brati poglobljeno zato, da lahko razumemo", saj "kdorkoli je zares poslušal, je lahko razumel, kaj je Žižek povedal". Po Kovačevih besedah z manifestom sporočajo, da je zato, da razumemo kompleksne probleme, treba brati kompleksne knjige ter da za kompleksne težave morda obstajajo preproste rešitve, niso pa na mestu rešitve, ki so preprostujoče. "S tega zornega kota je naš manifest tudi poziv proti temu, da se vsi skupaj zapiramo v svoje mehurčke in da ne znamo slišati drug drugega," je sklenil.

Žižek sicer v svojem govoru ni prizanesel niti Sloveniji, takoj na začetku je vprašal, kdo si je izmislil tako idiotski slogan, kot je Satovje besed: "Kateri idiot je to izbral za slogan? Čebele so najbolj totalitarna družba, kar si jo lahko zamislite!" Kovač je v odzivu za STA dejal le: "Odlična. Čestitam." Stergar je dodala: "O geslu je treba veliko govoriti. Različne perspektive nas samo bogatijo."

Na Žižkov govor se je odzval tudi prvak stranke SDS Janez Janša. Zaradi Žižkovih besed o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu, s katerimi je vznemiril nekatere v dvorani, je pozval ministrico za kulturo Asto Vrečko k odstopu. Na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, je zapisal: "Čas je, da sramota na dveh nogah na mestu ministrstva za kulturo Asta Vrečko, odgovorna za to blamažo, odstopi."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (930)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepinja
23. 10. 2023 11.06
-4
Besede filozofa utopične ideologije najbolj akceptirajo zapriseženi simpatizerji skrajnio levih opcij. Kdor sledi njegovim hitroizrečenim tezam, lahko dokaj hitro ugotovi, da je veliki govornikvečkrat zblojen in nepovezan. Seveda gre za moje osebno opažanje.
Banion
23. 10. 2023 08.23
+3
popolnoma prav je povedal žal so še naši nekateri politiki tako zaslepljeni ali ponižni da ga obsojajo, pa saj menda nismo več v onem sistemu kjer si lahko mislil samo tisto kar je povedala partija
Uporabnik1908615
20. 10. 2023 20.05
-2
žižek je že čisto zblojen od samih marksističnih in nerealnih ideoloških levičarskih zablod
NK ZELJO
22. 10. 2023 15.51
+3
Al si pa ti zahodnjacek zblojen ker nimas druge izbire.
Medo1964
23. 10. 2023 09.15
+1
Sem levicar, pa se zal moram strinjat,,, levica in desnica postajata nevarno "nerealni"
punkracij
20. 10. 2023 19.25
+1
Ne vem v katerem času zivi gospod,očitno ne v današnjem.
NK ZELJO
22. 10. 2023 15.05
+1
Zahodnjaki imamo prevec sprane mozgane da bi videli resnico g.punkurac.
NK ZELJO
22. 10. 2023 15.07
+0
Pa bom ti dal lajkica tko da bos imel dva in da bo tvoja zena ponosna da te ima.
Vladimir Bog
20. 10. 2023 18.07
-2
Žižek je modri mož,dober filozof, dober nakladač. Žal se je tudi on prodal zahodnim imperialistom. Menim, da smo po šilcu ali dveh domače rakije iz toplega doma , ležeči v kavču, sposobni takole filozofirati vsi Slovenci. Bodo zahodne države pomagale Palestini kot so Ukrajini? Tako Palestino kot Ukrajino bodo pognali v popolno iztrebljenje. Temu se težko reče »pomoč«, a vsaj njuna usoda je podobna.
Medo1964
23. 10. 2023 09.17
-2
Palestinci so Perzijci (Iranci),,Torej naj jih njihova domovina sprejme nazaj...
Mikofinkica
20. 10. 2023 14.21
-8
Navaden poceni plagiator, provokator, komu- njara, aber veznik in človek ki sramoti Slovenijo po svetu. Človek ob katerem pametni, razumni zapustijo prostpr kjer se pojavi.
NK ZELJO
20. 10. 2023 19.21
+2
Pa uni petletni otrok je v Mongoliji al kjer koli ze je razumnejsi in pametnejsi od nasiih politikov in ostalih ki so pri koritu .
NK ZELJO
20. 10. 2023 19.22
+1
Ni cudno da so zapustili prostor.Resnica boli.
pekoči paradižnik
19. 10. 2023 13.51
+18
janševci: saj ni treba da vse komentirate, sploh kar je izven dosega vašega pozitivnega čustvovanja in intelektualnega dometa,.... ni to za vas, preveč je zapleteno in obsežno, ker se ne dogaja med oltarjem in šankom.
f06
19. 10. 2023 16.16
-6
pekoči, levaki vedno komentirajo stvari, ki jih zaradi pomanjkljivega humanističnega znanja ne razumete. Žižkove bedastoče je pa treba komentirati. Tip je načitan, logični procesi pa pri njem niso najmočnejša stran. za tiste, ki niso niti načitani, niti jim logika ne deluje na polno je zvezda. Za manjšino, ki pa razume to, da so njegove misli BS, pa je Slavoj mentalni mazač.
pekoči paradižnik
19. 10. 2023 13.49
+17
Poklon Žižku za njegovo pokončnost in pogum seveda, ... povedal je, kar politiki nočejo in ne smejo.
kapljač1
19. 10. 2023 11.16
+23
Janševi odzivi ! Janša uporablja jezik, ki ga večina , "politično nepismenih" Slovencev najbolj razume . Trač in šank politiko. Z Neumnostjo na političnem parketu sicer lahko "premaguješ" politične nasprotnike , se po Janševih vladah, sploh njegovi zadnji , pa lepo vidi , da z Neumnostjo ne moreš vodeti države in nacije razumno. Samo nasilno. Z drugimi besedami Janša dodatno zlorablja vedenje , " KAKO glu.p je narod" v resnici !
Perivnik
19. 10. 2023 12.14
-12
kapljač1 - skoraj na vseh meskih vašega komentarja pri lahko zamenjali namesto Janše napisali Golob, pa bi zagotovo bilo točno????
NK ZELJO
20. 10. 2023 20.20
+1
Izizzi imate prav ampak zakaj pa ne gredo delat?
NK ZELJO
22. 10. 2023 15.33
+1
Drgac pa Slovenec k v danasnji casih zivotar je al bolan v gavo al noce delat.Nevem s kterga planeta prihajas.
smuuki
19. 10. 2023 10.49
-14
A vam je res lepo v Italiji slišat ščavio? To je pogovorni izraz za komuniste.
smuuki
19. 10. 2023 10.51
-9
Sploh nam tega ne govorijo brez razloga kakor vidim. To je izključna zasluga takih akcij. Tega razviti svet ne mara. Tega nihče še ni dojel. To je pojem za nekaj tretjerazrednega.
NK ZELJO
20. 10. 2023 20.43
Razlozite prosim kaj je to kot prvo razviti svet!
User300173
19. 10. 2023 10.46
+19
Če me je oče tepel ne pomeni, da sem upravičen tepsti svojega otroka. Izrael dela prav to od 1947. Ignorira tudi sporazum iz 1947 v katerem je pristal na priznanje države Palestine. Garanti so ZN, ZDA in takratna SZ danes Ruska Federacija.
Ombolo
19. 10. 2023 14.13
+8
Svet dobro ve, da se današnji "spopadi" niso začeli oktobra letos. Le težko je priznati dolgoletne grehe odpuščanja Izraelcem, ko so počeli, kar so hoteli. Seveda z žegnom ZDA.
MartinezM
19. 10. 2023 10.43
+2
Kovača moti nesposobnost poslušanja drugače mislečih...Naj si raje vzamejo za zgled našo sredino, pluralnost veje kot pomladna sapa
rdeča petokraka
19. 10. 2023 10.35
+16
Redki so, ki se upajo povedati kar si mislijo !
Ana desetnica
19. 10. 2023 10.33
+5
MartinezM
19. 10. 2023 10.30
-12
Glavno da niso Jančarja poslali, kdo pa je ta neznan pisun, kajne
štrekeljc
19. 10. 2023 11.37
+7
še eden, ki javno razgalja svojo nevednost. Drago Jančar je bil na povabilo Javne agencija za knjigo Republike Slovenije častni gost tega knjižnega sejma. Na kratko, da bo razumljivo vsem: Jančar je bil poslan!
tolovajmataj
19. 10. 2023 10.28
+9
Remarque (čas življenja in čas smrti) Morda bi imeli manj vojn, če ne bi tako nasilno prepričevali drug drugega o svoji lastni resnici.
Patiana
19. 10. 2023 10.26
+14
Je sploh kdo prebral cel govor? Več kot odličen je.
Maxx365
19. 10. 2023 10.36
+16
Niso, ker so od vodje sekte dobili samo nalogo pljuvati in ne razmišljati s svojo glavo.
borjac
19. 10. 2023 10.24
+18
Žižek je preprosto vrhunski svetovni moderni filozof, taki ljudje podajajo mnenja , ki jih nekateri "naučeni" antisemisti in demokrati preprosto ne dojemajo, Nemci se ne morejo izvleči iz zgodovinske krivde, pa čeprav delajo Židje Palestincem ravno te grozote , ki so jih nacisti počenjali njim, enačenje kritike Izraelcev zaradi masakrov v Gazi, z antisemitizmom je ogromna napaka, kritike tega kar počenjajo Židje v Gazi, bombardiranja vse na počez, pomeni kritiko za ta dejanja in ne zato ker so Židje, popolnoma isto velja za Hamas in Palestince, Hamasovci so teroristi, kar ne pomeni, da zaradi njihovih grozodejstev sedaj lahko pobiješ polovico Palestincev v Gazi, in izvedeš njihov Biblijski eksodus, ter seveda zasedeš njihov življenjski prostor kot kobilice, kar pa se tiče fanatikov za domačo uporabo kot je Janša in njegovi , Janša je najprej skrajni komunist, sedaj pa je skrajni desničar, ali pa kar premešano vse skupaj, tako da njegovi nasveti kako bi moral kdo odstopiti niso vredni piškavega oreha.
Maxx365
19. 10. 2023 10.28
+11
CyniC666
19. 10. 2023 19.15
+3
lcePower
19. 10. 2023 10.17
-11
tolovajmataj
19. 10. 2023 10.13
+14
Pablo Neruda: Vojne potekajo med ljudmi, ki se ubijajo in se med seboj ne poznajo... za interese ljudi, ki se med seboj poznajo, ampak se ne pobijajo!