Lokalne volitve 2022

V Središču ob Dravi kandidata ločil le en glas, v Trebnjem 80 odstotkov razlike

Bled, 04. 12. 2022 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nicol Vujović, STA
Komentarji
29

V Ilirski Bistrici je dosedanji župan Emil Rojc po štirih mandatih moral stolček prepustiti Gregorju Kovačiču. Gašpar Gašpar-Mišič je ostal poražen tudi v Piranu, v svoj osmi mandat pa se podaja Franc Mužič iz Goriških brd. Na Bledu je zmaga pripadla čarodeju in kočijažu Antonu Mežanu. Poslanec v DZ Ivan Magyar slavi v Lendavi, nadomestni poslanec za Magyara bo Andrej Kosi. V Trebnjem je aktualni župan prejel le 18 odstotkov glasov, Mateja Povhe je slavila z več kot 80 odstotki.

Počasi zaključujemo volilno leto, ostalo nam je samo še, da se na svoje stolčke postavijo župani. Poglejmo izide v 41 nemestnih občinah v Sloveniji. Najbolj prepričljivo je nedvomno zmagala Mateja Povhe v Trebnjem, saj je dobila več kot 80 odstotkov glasov. Zanimiv razplet smo beležili tudi v občini Divača, saj je dosedanja županja Alenka Štrucl Dovgan za las zmagala z le 22 glasovi več.

Večni župan ostaja Franc Mužič v občini Brda, osvojil je namreč svoj osmi mandat, njegov soimenjak Franc Kranjc pa je izbojeval zmago v občini Žiri z razliko malo manj kot 100 glasov, v prvem krogu je namreč Kranjca in protikandidata ločil le en sam glas. En glas pa je tokrat zaznamoval tudi občino Središče ob Dravi, Toni Jelovica je namreč prejel 578 glasov, njegov protikandidat Jurij Borko pa 577.

BLED

Na Bledu je zmagal čarodej in kočijaž Anton Mežan, ki je ugnal dosedanjega župana Janeza Fajfarja, sicer le za malo manj kot 100 glasov.

Volilna kampanja na Bledu je bila precej ostra. Po družbenih medijih so se namreč širili različni očitki in anonimke, volilni plakati s Fajfarjevo podobo pa so porisani in potrgani. Fajfar je po prvem krogu izrazil upanje, da se bodo razmere pred drugim krogom umirile. "Ti udarci niso bili direktni, ampak iz strani, in tudi ne vemo vedno, od koga," je pojasnil župan. Kot je dodal, se to pač med volitvami dogaja in je treba stopiti preko tega.

Lokalne volitve
Lokalne volitve FOTO: Aljoša Kravanja

GORIŠKA BRDA  

Franc Mužič je vkorakal v svoj osmi mandat, za približno 400 glasov je premagal Karola Petra Peršoljo. Mužič je kot edini od šestih "večnih županov", ki so se potegovali za osmi mandat, moral v drugi krog.

77-letni Mužič, ki občino vodi od leta 1994, je pred lokalnimi volitvami napovedal, da bo, če bo izvoljen, to njegov zadnji mandat, v katerem bo izpolnil še zadnje obljube. Med večja projekta, ki ju je sam označil za življenjska, je uvrstil gradnjo športne dvorane na Dobrovem in Spa resorta Brda. Ob tem namerava nadgraditi pomoč kmetijstvu, predvsem vinogradništvu, vinarstvu, sadjarstvu in oljkarstvu.

BREŽICE

V Brežicah ostaja na stolčku Ivan Molan, dobil je 54,37 odstotka glasov, nekdanji poslanec in predsednik DZ Igor Zorčič pa 45,63 odstotka.

Na začetku preštevanja glasov je sicer kazalo, da bo Molan prejel nekaj manj kot 60 odstotkov glasov, bolj kot se je štetje bližalo h koncu, pa se je razlika med njim in Zorčičem zmanjševala. Tako je štetje poskrbelo za razburljiv zaključek, v katerem pa je vendarle slavil Molan. Oba kandidata sta sicer kandidirala kot nestrankarska kandidata, s podpisi volivcev.

CERKNO

V Cerknem so se občani odločali med Gašperjem Uršičem ter Urško Lahajnar Ubajiogu, vendar je močno povedel Uršič in zmagal z 58,54 odstotka.

DESTRNIK

V Destrniku je zmaga pripadla Vlasti Tetičkovič-Toplak, ki je s približno 80 glasovi razlike ugnala Branka Horvata

DIVAČA

V občini Divača je z razliko 22 glasov zmagala dosedanja županja Alenka Štrucl Dovgan in premagala kandidata Roberta De Lucio.

DOLENJSKE TOPLICE

Za 80 glasov je v Dolenjskih toplicah zmagal Franc Vovk in premagal Mojco Šenica.

DORNAVA

V občini Dornava sta se pomerila Matej Zorko in Rajko Janžekovič, vendar je s 75,21 odstotka zmagal Matej Zorko, za seboj pa pustil Janžekoviča, ki je dobil 24,79 odstotka.

DRAVOGRAD

Anton Preksavec in Marjeta Podgoršek Rek sta zaključila boj, s 60,24 odstotka je zmagal Preksavec.

GORIŠNICA

Borut Kolar je postal župan Gorišnice z 58,85 odstotka glasov, za seboj pa pustil Jožefa Petka z 41,15 odstotka glasov.

GORNJA RADGONA

V Gornji Radgoni je zmaga pripadla Urški Mauko Tuš, ki je prejela 1462 glasov, njen protikandidat David Roškar pa 1352 glasov.

IG

Zmagovalec v Igu je Anton Modic, ki je za malo manj kot 100 glasov premagal Zlatka Usenika.

ILIRSKA BISTRICA

Profesor geografskih predmetov na koprski fakulteti za humanistiko Gregor Kovačič je tudi v drugem krogu volitev v Ilirski Bistrici prejel več glasov od dosedanjega župana Emila Rojca, in sicer 63,8 odstotka. Rojc je od leta 2010 obvladoval občinsko politiko, v drugi krog je vstopil zelo samozavestno, a ga je podprlo samo 36,2 odstotka volivcev.

Župan Emil Rojc
Župan Emil Rojc FOTO: POP TV

IZOLA

Upokojenec Milan Bogatič, ki je tri desetletja zasedal vodstvene položaje v carinski upravi, bo v starosti 70 let postal župan občine Izola. Kot kandidata Gibanja Svoboda ga je podprlo 57,4 odstotka volivcev. Ni se še odločil, ali bo funkcijo opravljal poklicno. Danilo Markočič je dobil 42,6 odstotka podpore in bo moral zapustiti položaj.

Bogatič je v izjavi za medije povedal, da je pričakoval zmago, ne pa tako velike prednosti. Ali bo poklicni župan, se bo odločil, ko se bo pogovoril s tistimi, ki so ga predlagali za ta položaj, je pojasnil in poudaril, da bo v vsakem primeru na razpolago 24 ur na dan, saj je upokojenec.

JESENICE

Na Jesenicah je v drugem krogu lokalnih volitev po večini preštetih glasovnic po delnih neuradnih rezultatih slavil predsednik jeseniškega hokejskega kluba Peter Bohinec (SD), ki je dobil 53,30 odstotka glasov. Za dosedanjega župana Blaža Račiča je glasovalo 46,70 odstotka volivcev.

KANAL

Miha Stegel je župan občine Kanal, prejel je 100 glasov več kot Tina Gerbec. 

KOMENDA

Jurij Kern je sedel za županski stolček v Komendi.

KOSTANJEVICA NA KRKI

Za okoli 200 glasov je zmagal Robert Zagorc in premagal Melito Skušek

KOSTEL

Nataša Turk je premagala Valentina Južniča za okoli 70 glasov.

KRANJSKA GORA

Med osmimi kandidati, ki so ob umiku župana Janeza Hrovata začutili svojo priložnost, so v drugi krog poslali Henriko Zupan in Blaža Vebra.

KRŠKO

Janez Kerin je prepričljivo premagal Dušana Šiška za okoli 1000 glasov. Kerin je po skoraj vseh preštetih glasovnicah prejel 54,26 odstotka glasov in tako v današnjem dvoboju v Krškem, ki ima na tokratnih volitvah prvič status mestne občine, premagal Dušana Šiška (45,74 odstotka). Volilna udeležba je bila 37,46-odstotna.

LAŠKO

Marko Šantej mag. farm. je premagal Franca Zdolška in postal novi župan občine Laško.

LENDAVA

Poslanec v DZ in član stranke SDS Janez Magyar slavi v Lendavi. S 1954 glasovi je premagal Ivana Koncuta.

LOGATEC

Tesno je bilo v Logatcu, Berto Menard je namreč zmagal z 2248 glasovi, njegov nasprotnik Bogdan Lipovšek pa z 2648 glasovi.

MENGEŠ

Bogo Ropotar slavi v Mengešu s 1541 glasovi.

MEŽICA

V Mežici je prepričljivo slavil Mark Maze.

MOKRONOG - TREBELNO

Mag. Franc Glušič je župan občine Mokronog - Trebelno, premagal je Antona Maverja.

MORAVČE

V Moravčah je prepričljivo zmagal dr. Milan Balažic s 1626 glasovi, njegov protikandidat Martin Rebolj jih je prejel 1150.

PIRAN

Občino Piran bo naslednja štiri leta vodil Andrej Korenika. Potem ko sta s protikandidatom Gašparjem Gašparjem-Mišičem vstopila v drugi krog skoraj izenačena, je v drugem ob 38,4-odstotni udeležbi Korenika prejel 58,5-odstotno podporo oziroma skoraj 1000 glasov več od Gašparja-Mišiča. Kandidata sta takoj izrazila pripravljenost za sodelovanje.

40-letni bančni uslužbenec Korenika se s svojo listo LAK  predstavlja kot alternativa nepremičninskim in gradbenim elitam, "ki so v  zadnjih dveh desetletjih ugrabile našo občino in jo uporabile za doseganje  lastnih ciljev, pri tem pa zanemarile javni interes".

65-letni Gašpar Gašpar-Mišič je že dvakrat kandidiral za župana Pirana, nato za Ankaran, kasneje za Koper, zdaj pa zopet za Piran. 

Gašpar Gašpar Mišič
Gašpar Gašpar Mišič FOTO: 24ur.com

PUCONCI

V Puconcih slavi Uroš Kamenšek, ki je premagal Branka Ritlopa za 48 glasov.

ROGAŠOVCI

V Rogašovcih je s 65,52 odstotka zmagal Rihard Peurača, izgubil je Martin Ficko, ki je dobil 34,48 odstotka glasov.

SEŽANA

Andrej Sila je postal župan Sežane z 2718 glasovi.

ŠKOFLJICA

Primož Cimerman je za 154 glasov premagal Roka Trevna.

ŠMARTNO OB PAKI

Prepričljivo je zmagal Janko Kopušar z 928 glasovi, Peter Rosenstein jih je prejel 386.

ŠMARTNO PRI LITIJI

0,01 odstotne točke manj razlike je bilo med prvouvrščenima kandidatoma v Šmartnem pri Litiji. Blaž Izlakar (podpora volivcev) je namreč dobil 29,04 odstotka glasov, njegov protikandidat v drugem krogu Rajko Meserko (SLS) pa 29,01.

Volitve
Volitve FOTO: Profimedia

SREDIŠČE OB DRAVI

V občini Središče ob Dravi je Toni Jelovica zmagal le za en sam glas. 

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

Županski stolček je prevzel Andrej Vrzel, a rezultat je bil tesen. Antona Slano je premagal le za 21 glasov.

TREBNJE

Ena najbolj prepričljivih zmag pa je v občini Trebnje. Mateja Povhe je prejela 3766 glasov, medtem ko je njen nasprotnik Alojzij Kastelic prejel 853 glasov.

TOLMIN

V Tolminu je zmagal Alen Červ s 147 glasovi razlike. 

VELIKE LAŠČE

Zanimivo bo tudi v Velikih Laščah, kjer aktualnega župana Tadeja Malovrha (skupina volivcev) v drugem krogu izziva Matjaž Hočevar (skupina 
volivcev). Njuna tekma je še posebej zanimiva, ker je Malovrh po sporu  junija Hočevarja razrešil s položaja podžupana.

VERŽEJ

Zelo tesna zmaga je bila tudi v Veržeju, slavil je Drago Legen s 451 glasovi, tesno pa mu je sledil Rastko Škrjanec s 388 glasovi.

ŽIRI

Končana je bitka tudi v občini Žiri. Zmagovalec je Franc Kranjc, za malo manj kot 100 glasov je za seboj pustil Štefana Bogataja, ki je sicer slavil v prvem krogu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gost1234567
05. 12. 2022 10.28
+2
Kako iskren nasmešek Gašparja Gašparja Gašparja Gašparja...aja kolikokrat je Gašpar?
Pajo_36
05. 12. 2022 10.17
+3
joj prosim, da ne bo slučajno kakšen analizator danes na 24ur proglašal zmage SDS pa SLS. Merše je kakšne tak. Desnica, kaj a bojo kake spremembe? Če boste skenslal JJ-a in sšli s kako stranko ali koalicijo proti sredini, vam lahko čez 4 ali pa 8 let uspe. Ampak folk od vas zahteva lustracijo sivolasih starcev z knjižico komunistične partije. Balažic ne bo tega naredil, ker gleda zaljubljeno v Janšo, neki novega se morate zmislit.
rok1900
05. 12. 2022 09.55
+3
Čestitke mišiću za poraz 😂
brusilec
05. 12. 2022 09.37
+1
trebnje .. ma kaksnih 80% razlike .. 80 proti 20 je bilo. matematika je bila že v osnovni šoli.
natmat
05. 12. 2022 08.21
+7
Janezu so zopet ukradli volitve...ti packi ti,,,,
SlepiSlovenc
04. 12. 2022 21.59
+1
V luko luko nazaj.
Delavec_Slo
04. 12. 2022 21.54
+11
Mišić pojdi v pozabo, najedli smo se te!
simc167
04. 12. 2022 21.51
+3
Uboga Lendava. Pozor, janšist na oblasti
jank
04. 12. 2022 21.46
+4
Čestitke večini občanom Ilirske Bistrice, ki so dali upračeno krepko brco dosedanjemu županu Emilu Rojcu, ki je skupaj s sekto SDS trobil in strašil ljudi z migranti in se arogantno obnašal kot janšisti.
Perivnik
05. 12. 2022 09.07
+0
jank
04. 12. 2022 21.40
+9
Sem pa zelo vesel, da je poslanec, gromovnik sekte Magyar postal župan, ker je med rekorderji po izrečenih nebulozah in mi ga ne bo več potrebno poslušati in gledati. Ubogi Lendavčani.
Posteni
04. 12. 2022 21.50
+4
2fast4
04. 12. 2022 21.09
+19
Misić pa Popovič bi lahko zdaj ustvarila podjetje z imenom Drek d.o.o, storitev na ulici...
junij66
04. 12. 2022 21.44
+1
2fast4. Lahko se zaposliš potem tam. Seveda če si sploh sposoben oddelat 40 urni delovnik.
Schala Baiser
04. 12. 2022 21.08
-4
Vi pa nisre cist na tekocem....
junij66
04. 12. 2022 21.07
-12
IZOLANI. SRAMOTA. SRAMOTAAA. SPET IMAMO BIVŠEGA KOMUNISTA NA ČELU OBČINE TOKRAT POD PATRONATOM SVOBODE.
Cervantes Saavedra
04. 12. 2022 21.23
+7
za junij: In naša največja opozicijska desničarska stranka ima za predsednika bivšega komunista. Sramota! In v Bruselj (EU) je s strani te stranke poslan kot poslanec bivši komunist. Sramota! V vodstvu te stranke je veliko bivših komunistov. Same sramote! Donedavni veliki prijatelj JJ-ja Orban je bivši komunist. Sramote, sramote...
Cervantes Saavedra
04. 12. 2022 21.55
+3
za junij: Sam si izpadel superbutec. Kaj zdaj, je slabo biti bivši komunist ali ne!? Mmm? Muu? Ahahahaha..!
FERDO9
04. 12. 2022 21.01
+21
Dvojni GAŠPAR - žal tudi vso podkupovanje v zadnjem času ni prineslo sadov - loti se stvari, ki si jim dorasel............
kahelc
04. 12. 2022 20.49
+20
Kaj je Misic, a bo zdej dovolj al bos se v izoli probal?
Patriot87
04. 12. 2022 20.47
+9
Upam da ne požre besede in zrihta denar za hokej na Jesenicah. Samo zaradi tega sem volil g. Bohinca in poznam še mnogo takih
nomis1
04. 12. 2022 20.34
+2
v središču ob dravi pa 1 glas razlike pri vseh prestetih glasovnicah.
rogla
04. 12. 2022 20.33
+19
Mišić prijetno spanje, čeprav se zna zgoditi, da te bo tlačila môra.
4556
04. 12. 2022 20.31
+10
Na Bledu zmagal čarodej in kočijaž ha ha -ha
Castrum
04. 12. 2022 20.29
+3
GGM je prav povsod pogorel, padel, bil poražen...Edino pri Alenki je bil "bog bogova"🤣🤣🤣
poper00
04. 12. 2022 20.52
+5
Kako je kaj šlo SDS.A so vse zmagali in dosegli rekordni izid?🤣🤣🤣🤣🤣🤣