Lokalne volitve 2022

K izidom bodo prišteli še glasove, prispele po pošti

Ljubljana, 05. 12. 2022 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Občinske volilne komisije bodo po nedeljskem drugem krogu županskih volitev h glasovom, oddanim v nedeljo in na predčasnem glasovanju, prištele še glasove, prispele po pošti. Ti bi lahko bili odločilni v primeru tesnega izida, kot je bil v nedeljo med županskima kandidatoma v Središču ob Dravi.

Štetje glasov
Štetje glasov FOTO: Shutterstock

V Središču ob Dravi je namreč aktualnega župana Jurija Borka po delnih neuradnih izidih podprl en volivec manj kot njegovega protikandidata Tonija Jelovico. Prvak SDS Janez Janša pa je na Twitterju v nedeljo zapisal, da "bi veljalo šteti še enkrat".

Nedeljski drugi krog lokalnih volitev je sicer prinesel župana še v 47 od skupno 212 občin, od tega šestih mestnih. Maribor bo tako še naprej vodil Saša Arsenovič, Kranj pa Matjaž Rakovec. Celje bo po 24 letih dobilo novega župana, in sicer Matijo Kovača, sprememba je tudi na čelu Nove Gorice, vodil jo bo Samo Turel. Novi župan Murske Sobote je Damjan Anželj, Krškega pa Janez Kerin. Večina občin pa je župane dobila že v prvem krogu pred 14 dnevi, ko so bili izvoljeni tudi občinski sveti.

Z nedeljskim drugim krogom županskih volitev se v Sloveniji končuje super volilno leto, v katerem so se volivci na volišča odpravili kar šestkrat. Tako je Slovenija dobila novo vlado, novo predsednico republike, novi sestavi državnega zbora in državnega sveta ter nova vodstva lokalnih skupnosti.

Volivci so se pred tednom dni na referendumih izrekali tudi o treh zakonih, in sicer o spremembah zakonov o vladi in o dolgotrajni oskrbi ter noveli zakona o RTVS. Za vse tri referendume bodo volilne komisije danes ugotavljale še izide glasovanja po pošti iz tujine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvanJaJo
05. 12. 2022 11.19
+1
Po prebranem je Jurij Borko sdssovc 🤣
son?ek11
05. 12. 2022 11.15
V svetu 24 pišete o težavah pri pomanjkanju cinka in to na dveh straneh. Nič pa niste napisali s katero hrano dobimo cink!! Torej najvažnejše ste spustili!!