Predsedniške volitve 2022

Anže Logar in Nataša Pirc Musar oddala svoj glas

Ljubljana, 13. 11. 2022 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

Predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar sta na današnjem drugem krogu volitev za predsednika države že oddala svoj glas. Vsak svoje volišče sta obiskala nasmejana, spremljala sta ju partnerja. Svoj glas je prav tako že oddal aktualni predsednik države Borut Pahor, prav tako pa tudi predsednik vlade Robert Golob.

Več videovsebin
  • Anže Logar na volišču
    00:12
    Anže Logar na volišču
  • Nataša Pirc Musar na volišču
    00:13
    Nataša Pirc Musar na volišču

Kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke. Preostanek dneva bo po svojih besedah preživel v krogu družine. "Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine," je povedal.

Na vprašanje, kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je "zadnjič brcnil mimo", si pa želi, da bi bila čim višja. Ocenjuje, da je volilna kampanja nudila neposreden stik z volivci in da so soočenja ljudem omogočila, da so si ustvarili sliko o vsakem od kandidatov.

Kandidatka za predsednico Nataša Pirc Musar, ki kandidira s podporo volivk in volivcev, je glas oddala na volišču v Radomljah. "To je še moj zadnji korak v tej pet mesecev dolgi volilni kampanji, naslednji bo v verjetno svetlo prihodnost," je povedala po oddaji glasu. Poudarila je, da je bila kampanja naporna.

Medtem ko je torto v prvem krogu pekla sama, jo bodo danes v volilni štab prinesli volivci. Načrtov, kaj bo počela do večera, ko bo s podporniki v svojem volilnem štabu čakala na rezultate, še nima. "Mogoče bom v roke vzela knjigo, ki me čaka na polici in jo moram do konca prebrati," je razmišljala. 

Tudi ona ni želela napovedati udeležbe, je pa izpostavila, da je "imela najtežjo pot," saj da ni imela podpore strank. Hkrati je volivke in volivce pozvala, naj se podajo na volišča in oddajo svoj glas, ter se zahvalila za podporo. 

Pahor ob oddaji glasu pravi, da nima nasvetov za zmagovalca

Svoj glas je popoldan oddal tudi predsednik vlade Robert Golob.

Volišče je prav tako že obiskal aktualni predsednik države Borut Pahor. Po oddaji je na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Ob deveti uri zvečer namerava poklicati novo predsednico ali predsednika republike in v neformalnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta formalna.

Nasvetov za zmagovalca današnjega drugega kroga predsedniških volitev nima, saj je prepričan, da sta oba kandidata že med kampanjo ugotovila, da je funkcija predsednika zahtevno, a lepo delo.

Borut Pahor ob oddaji glasu na prvem krogu glasovanja
Borut Pahor ob oddaji glasu na prvem krogu glasovanja FOTO: Damjan Žibert

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

"Tudi ena poglavitnih kritik na račun mojega dela, da naj bi se premalo oglašal, ni predmet mojega obžalovanja," je dejal. Morda bi lahko več govoril, vendar potem morda ne bi bilo spomenika sprave na Kongresnem trgu, prekopa posmrtnih ostankov mrtvih iz Hude jame, vrnitve narodnega doma v Trstu, stiska rok dveh predsednikov pred spomenikoma na Bazovici, skupne obeležitve stoletnice koroškega plebiscita in 10 let procesa Brdo-Brioni, je naštel.

Obdobja v svojem življenju po dveh predsedniških mandatih se Pahor veseli. V svoji 32-letni karieri je vedno opravljal poklice z mandatom ljudi, "zdaj pa mogoče ne bo več tako, na to se bom moral navaditi," je povedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3